Berta Sándor

Szabványt teremtene az Intel az Edison chipből

Az SD-kártyára hasonlító miniatűr számítógép számos feladatkörben elterjedhet, legyen szó babamonitorokról, vízforralókról, vagy egyéb termékekről.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Intel Edison nevű valóban picinyke PC leginkább egy SD-kártyára hasonlít, nyákján pedig mindössze egy, a leginkább az ultramobil eszközökbe szánt Quark chip, valamint annak mikrokontrollere kapott helyet, amely gondosodik az I/O és egyéb funkciókról. A szoftveres oldalon Linux és bizonyos, a cég által erre kiválasztott fejlesztői eszközök szerepelnek. Egyelőre nem sok gyártó érdeklődik a fejlesztés iránt, de az Autodesk már jelezte, hogy a többek között a 3D-nyomtatásban alkalmazott 123D csomagban hasznosítanák azt, míg a Rest Devices a már említett eszközöket egészíti ki az Edisonnal.

Mike Bell, az Intel menedzsere szerint a termék kulcstényező lehet a jövő folyamataiban, a benne rejlő lehetőségekről adott egy hosszú interjút. "Az elmúlt három évben az okostelefonokba és táblagépekbe beépíthető chipek fejlesztési munkáit vezettem az Intelnél, s ezeknél a modelleknél különösen fontos volt az, hogy minél hatékonyabbak legyenek. Ezek a tapasztalatok most jól jönnek nekünk. Az Edison akkora, mint egy SD-memóriakártya, de még sokkal kisebb lehet. A jelenlegi legújabb technológiánkkal készítjük, amit viszont folyamatosan továbbfejlesztünk, vagyis idővel elérhető lesz egy asztali számítógép teljesítménye is. Nagyon izgalmas az az elképzelés, hogy ekkora számítási teljesítménnyel ilyen kis helyen mi mindent lehet kezdeni."

"Meg akarjuk adni a vállalkozóknak a lehetőséget, hogy néhány héten belül megvalósítsák a hálózatba kötött intelligens eszközökkel kapcsolatos ötleteiket. Ehhez nem lesz szükségük a chipekkel kapcsolatos tapasztalatokra és nem kell Ázsiából megrendelniük a külön legyártott termékeket, hanem kapnak tőlünk egy kész építőelemet. Ezért döntöttünk úgy, hogy az Edison úgy nézzen ki, mint egy SD-memóriakártya" - ecsetelte Mike Bell. Az Intel illetékes részlegvezetője hozzátette: egyelőre még nem árulják el, hogy a miniatűr számítógép pontosan mennyibe fog kerülni, de azt szeretnék, ha a rendszer általános szabvánnyá válna. Azt akarják, hogy mindenhol jelen legyen és a dolgok internetjének alapját képezze. Az alapötlet az, hogy mindenki megépítheti azokat a dolgokat, amik örömet okoznak neki.


Bell arról is beszélt, hogy nagyon elégedetlenné tette az, hogy világszínvonalú termékeik voltak, de eközben mindig az előítéletek ellen kellett küzdeniük. Most ők akarják meghatározni a kis méretű, hálózatokba kötött eszközök szabványát és minden szükséges dologgal rendelkeznek ahhoz, hogy vezessék az ezen a területen zajló fejlesztéseket. Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a rendelkezésre álló akkumulátortechnológia még mindig nem elég hatékony, de a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Meggyőződése, hogy ha a rendszer a boltokba kerül, akkor az emberek több ezer olyan ötletet fognak megvalósítani a segítségével, amire az Intel munkatársai korábban nem is gondoltak.

"A közös szabványok hiánya szintén problémát jelent a különböző szenzorok közötti kommunikációban. Szükség van egy olyan szabványra, amely lehetővé teszi a különböző eszközök közötti adatcserét. Az ipar olyan videókat mutat a felhasználóknak, amelyeken egy digitális termosztát egy riasztóval kommunikál, de a legtöbb esetben ez egyáltalán nem működne, mert minden szolgáltató megpróbálja a saját megoldását létrehozni. Ezen kell változtatnunk" - szögezte le a menedzser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #4
    Keveritek a szezont a fazonnal. A "számítógép" nem egyenlő a konfigurációval. Laikus/desktop nyelven leírva a számítógép az alaplapi funkciók, processzor, memória. Semmi más. A VGA, audió, egyéb eszközök már perifériák a "számítógéphez". Tehát a fenti képen az egy számítógép.
  • xyl #3
    Pedig ezek a kérdések nem annyira elvetemültek, mint amennyire elsőre tűnnek. Az ipari számítógépeken még mindig keresettek az olyan portok, eszközök, amik egyébként már kikoptak forgalomból. Nagy szervereknél a konzol még mindig soros porton működik. Soros porti kommunikációt még mindig nagyon sok eszköz használ. A hobby CNC-sek kedvence a párhúzamos port. Persze, tudom, USB a nyerő, meg vannak átalakítók, meg minden..., de ha sok mindent át kell alakítani, akkor pont az egyszerűsége veszik el a dolognak.
    Pl. mi van akkor, mondjuk ha van egy milliós nagyságrendű CNC marógéped, ami még mindig érték, de az eredeti vezérlőprogram floppyn van, ISA kártyát használ, Windows 95 alatt fut - és közben a gyártó bebukott, csak hogy bonyolítsam?
  • Orwellke #2
    @duke nem tudom hogy vagy vele de szerintem mar a legtobbunk nem is hasznal dvd irot/olvasot. lassan egy merevlemez olcsobb lesz mint 1 dvd. Soros port minek? nem 95-ben elunk illetve minek flopi? :D szerinte egy ilyen kis kutyu jol jonne de meg par 10 ev szerintem mire forgalomba kerul
  • duke #1
    "vagyis idővel elérhető lesz egy asztali számítógép teljesítménye"

    Hat nem rossz, de azert volna par kerdesem. Hanyszoros sebesegu dvd iro van benne ?
    Hany parhuzamos es soros port van rajta. Van benne 1.2 -es flopi, vagy csak 1.44 -es van ?