Berta Sándor

Leépíti kutatási-fejlesztési kirendeltségeit az Intel

Az Intel bezárja több kutatólaboratóriumát, ezzel együtt módosítják a fejlesztési irányokat is: előtérbe kerülhetnek a mobilinternettel és a hordozható eszközökkel kapcsolatos megoldások.

Eddig a braunschweigi létesítmény az Intel egyik fő kutatóhelyének számított, azonban a társaság úgy döntött, hogy bezárja a központot. A 120 dolgozó, köztük számos mérnök további sorsa még bizonytalan. A chipfejlesztési komplexumban készült - kifejezetten kutatási célokra - évekkel ezelőtt az Intel 48 magos processzorra. A laboratórium fejlesztésére az Intel az elmúlt évtizedben 100 millió eurót költött. Most azonban döntés született arról, hogy a centrumot bezárják, ugyanakkor a pontos időpont még nem ismert. Korábban hasonló döntés született a kanadai Waterloo városában és az egyesült államokbeli DuPontban fenntartott kirendeltséggel kapcsolatban is.

Hannes Schwaderer, az Intel Németország ügyvezetője két évvel ezelőtt még optimista volt és úgy nyilatkozott: "A braunschweigi kutatóhely az Intel laboratóriumok felső ligájába került és globális szinten vezető szerepet játszik a vállalat életében." Nos, a helyzet kissé másként alakult, mint ahogy arra a helyiek számítottak. Az Intel egyik szóvivője elmondta, hogy a cégnek jelenleg Európában körülbelül 50 kutatási létesítménye van, ezen változtatna az új menedzsment. A termékek tekintetében is lesznek változások és előtérbe kerülhetnek a mobilinternettel kapcsolatos megoldások, az okostelefonok, a táblagépek, a notebookok, az okosórák és a testen viselhető számítógépek.

A szóvivő hozzátette: az érintett munkatársakat már tájékoztatták és megpróbálnak mindenkinek segíteni, akár úgy is, hogy más helyre veszik át őket. Emellett egyeztetnek az üzemi tanácsokkal is. Az Intel kapcsán az IG Metall az illetékes szakszervezet. Ennek braunschweigi vezetője, Detlef Kunkel ugyanakkor rámutatott, hogy az Intellel nem állnak kapcsolatban. Mindez azonban nem meglepő, mert az ágazatban a szakszervezeti tevékenység még gyerekcipőben jár. Klaus Obermaier, az Intel szóvivője nem akart válaszolni ugyanakkor arra a kérdésre, hogy Európában a jövőben csökkenni vagy nőni fog a kutatás-fejlesztés területén dolgozó Intel-alkalmazottak száma. Minden hasonló intézkedés hátterében az IT-ágazatban zajló változásokhoz való alkalmazkodás áll.

Szeptemberben adtunk hírt arról, hogy az óriáscég bezárja egyik üzemét és 700 dolgozót bocsát el. A hudsoni gyárban elavult gyártási technológiát alkalmaznak, amivel régi generációs chipeket készítenek a belépőszintű termékkategória számára. Ezek a processzorok pedig nem termelnek jelentős nyereséget. Chuck Mulloy, a társaság szóvivője leszögezte: sem a létesítmény, sem a helyszín nem felel már meg a szükséges követelményeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #8
    A tömeg buta és soha nem hoz jó döntést. Innen értelmezd a kérdést. Személy szerint, én jól érzem magam a kevesek között.
  • Molnibalage #7
    Szomorú...
  • Narxis #6
    Akár hiszed akár nem ti vagytok a kisebbség. :)
  • kvp #5
    A jovo jelenleg ugy van elkepzelve, hogy minden ember folyamatosan latni fogja a netrol szarmazo infokat akkor is amikor a valosgban tartozkodik. Erre jo peldaul az augmented reality technologia. A mobil eszkozok teljesitmenyproblemajat meg az ugynevezett felho modellel (kliens/szerver architektura) oldjak meg, tehat a gep egy szerverteremben van, a kepet meg oda kuldik a Foldon ahol eppen a felhasznalo tartozkodik. Egyebkent egy atlag pc teljesitmenyet ma mar be lehet epiteni egy kisebb tablet-be is, meg par ev es egy kisebb telefonba, majd orabe is be lehet rakni. (ez azt jelenti, hogy a pc-k teljesitmenye nem no olyan mertekben ahogy az aramkor miniaturizalas fejlodik)
  • Molnibalage #4
    Kinek? Nekem abszolúte nincs igényem arra, hogy állandóan a neten lógjak. Ha nagyon kell valami infó, akkor előkapom a mobilt netezni. Eddig kb. kétszer volt rá szükség. Tabletem sincs, nem vágom, hogy mire kellene nekem. Az, hogy egyeseknek intravénásan kell a net, az már inkább betegség. A mobil eszközök teljesítménye meg vicckategóriás egy asztali géphez, vagy csak egy laptophoz képest is.
  • Narxis #3
    A mobil a jövő!
  • ugh #2
    Szivembol beszelsz teso.
    +1
  • TokraFan #1
    Remélem ez nem azt jelenti, hogy a desktop processzorok ára meredeken felfelé fog ívelni...Tököm a sok mobil szarba...