SG.hu

Interakcióra képes, viselhető termékeket vezet be az Intel

Hordhatóvá tenné a technológiát és emberi érzékeléshez hasonló képességekkel ruházná fel az okos eszközöket az amerikai chipgyártó.

A Las Vegasban megrendezett CES szakkiállítás során az Intel több olyan terméket és kezdeményezést is bemutatott, amely a viselhető eszközöket támogatja. Az Edison egy olyan új Quark technológiára épülő SD kártya méretű számítógép, amely vezeték nélküli képességgel is rendelkezik. A készülékekbe integrálható, általános célra tervezett számítástechnikai platformra bárki fejleszthet. A 22nm-es Quark technológiára épülő eszköz nagyon apró és alacsony energiafelhasználású, a cég bejelentése szerint intelligens fogyasztási cikkek és a viselhető számítástechnikai eszközök létrehozására szánják. Egy processzorból és egy programozható mikrovezérlő magból áll, utóbbi segít az I/O-k és egyéb alapfunkciók kezelésében, míg az x86-tal kompatibilis processzor mag Linux támogatást biztosít, és lehetővé teszi több operációs rendszer futtatását is. Wi-Fi és Bluetooth LE csatlakozással, valamint LPDDR2 és NAND flash memóriával, valamint egy sor bővíthető I/O lehetőséggel rendelkezik.


A gyakorlati felhasználást a Rest Devices cég, a Mimo Baby nevű babaruha gyártója mutatta be. Az Edison használatával testfunkciókat monitorozó számítástechnikai eszközöket sűrítettek egy gyerek rugdalózóba úgy, hogy külső vevőberendezésre már ne legyen szükség. A vállalat kevesebb mint felére csökkentette az intelligens cumisüveg-melegítő termékének méretét is.

Az Intel referencia terveket dolgozott ki olyan intelligens fülhallgatókhoz, amelyek biometrikus és fitness információkat szolgáltatnak. A sztereo hangzás mellett figyelemmel kísérik a szívritmust és a pulzust, miközben a felhasználó telefonján lévő alkalmazások rögzítik a lefutott távolságot és az elégetett kalóriák számát. Készítettek hozzá egy személyi edzőként is funkcionáló edzéstervező szoftvert is, ami automatikusan kiválasztja a célszemély pulzusához illő zenét. Nincs szükség akkumulátorra vagy egyéb áramforrásra a termék feltöltéséhez, mivel az közvetlenül az audio mikrofon csatlakozóból nyeri az energiát.

Megterveztek egy olyan intelligens, kihangosítható headsetet is, amelynél a számítástechnikai rendszer a Bluetooth-os fülhallgatóba került. Ezt egybe lehet építeni más, virtuális személyi asszisztens technológiákkal is. A beépített érzékelők nyomon követik a felhasználó aktuális helyzetét. Az alacsony energiafelhasználású eszközben folyamatosan aktív a hangfelismerés, tehát ha felteszünk egy kérdést a benne lévő szoftvertől ezzel egy ütemben a választ is megkapjuk. Kikapcsolása a headset kétszeri megkopogtatásával, vagy egy előre beállított kifejezéssel lehetséges.

Ezen kis eszközök töltésére készítettek egy vezeték nélkül töltőedényt, amibe csak bele kell dobni a headsetet az pedig elkezdi tölteni. Az állvánnyal is rendelkező csupor körülbelül 25 cm átmérőjű. A referencia modell képes több eszközt is egyszerre, mindenféle kötelező rend és szabály nélkül tölteni mágneses rezonancia segítségével. Az Intel azért fejleszti a vezeték nélküli töltési technológiákat, hogy a kábelek kiiktatásával kényelmesebbé tegye egy sor olyan mobil eszköz használatát (pl. headsetek, telefonok, táblagépek, ultrabookok és 2 in 1 eszközök), amelyek az Intel által is aktívan fejlesztett A4WP iparági specifikáción alapulnak.


A vezeték nélküli töltőedény referencia dizájnja

Dolgoznak egy okos karkötő tervén is, amit egy luxuscikkekkel foglalkozó kiskereskedelmi vállalat, a Barneys New York fog árulni. A chipgyártó az Amerikai Divattervezők Tanácsával együtt hoz létre egy olyan közösséget, amelyben technológiai fejlesztők és divattervezők hálózatba kapcsolódva egyeztetik, csiszolják, és osztják meg ötleteiket a viselhető technológiákkal kapcsolatosan. A közös munka több mint 400, ADT tagsággal rendelkező vezető divattervezőt fog összekötni hardver- és szoftverfejlesztők széles közösségével. Fokozottan kivánnak figyelni az értelmes felhasználásra, az esztétikára, az akkumulátor élettartamára, a biztonságra és az adatkezelésre.

Bemutattak egy 3D-s kamerát is, ami segít úgy "láttatni" a mélységet, mint az emberi szem. Az Intel RealSense Full HD 1080p-s felbontású objektívvel rendelkezik, képes detektálni az ujjmozgásokat, ezzel pedig nagy pontossággal felismerni a mozgás és az érzelmek megértéséhez szolgáló gesztusokat és arckifejezéseket. Képes megérteni az előtér és a háttér fogalmát, s így lehetővé teszi az interaktív kiterjesztett valóság irányítását és továbbfejlesztését, tárgyak három dimenzióban történő szkennelését és sok mást. Ez a 2 az 1-ben készülékekbe lesz beépítve, valamint az Acer, az Asus, a Dell, a Fujitsu, a HP, a Lenovo és a NEC ultrabookjaiba, notebookjaiba és all-in-one (AIO) készülékeibe már 2014 második félévében. Az Intel hét különböző Dell, Lenovo és Asus készüléket mutatott be, amelybe már beépítették a kamerát.


Laptopokba kerül a RealSense 3D kamera

Térhatású videóhívások jöhetnek a Skype-on és a Lync-ken keresztül, szerkeszteni, illetve el lehet majd tüntetni egy személy mögül a hátteret videohívás közben, hogy ezáltal csak a hívó felet jelenítsük meg, mögötte például egy prezentációval vagy egy filmmel. Az Intel arra számít, hogy a gesztusok, a hang és az érintés arra ösztönzi majd a gyerekeket, hogy még aktívabb résztvevői legyenek a játék alapú tanulásnak. A 3D Systems (3DS) vezérigazgatója, Avi Reichental közlése szerint már 2014 második félévében biztosítani fogják a 3D szkennelést, szerkesztést és a 3D-s nyomtatáshoz szükséges szoftveres alkalmazásokat a RealSense 3D-s kamerával felszerelt Intel alapú készülékeken.


3D-s kamerával szerelt Asus, Lenovo és Dell termékek

A számítógép "hallásának" továbbfejlesztése érdekében a magyar fejlesztőkkel is rendelkező Nuance cég következő generációs Dragon Assistantje már elérhető az Acer, a Dell, a HP és a Lenovo 2 az 1-ben készülékein, ultrabookjain, notebookjain és AIO eszközein, amihez 2014 elején az Asus és a Toshiba készülékei is csatlakozni fognak. Most először a Dragon Assistant elérhető lesz táblagépeken is: először a Lenovo készülékein 2014 elején. Az embereknek egyszerűen csak ki kell mondaniuk, hogy indítsa el a zenét, keressen válaszokat, kapcsolódjon a barátokhoz, vagy keressen rá bizonyos tartalmakra - mindezt természetes emberi nyelven. A Dragon Assistant képes ellenőrizni a naptárt, térképeket és útvonalakat keresni, repülőjáratok felől tájékozódni, vagy asztalt foglalni vacsorához. Offline működésre is képes: az emberek irányíthatják a készüléküket, és jegyzeteket diktálhatnak internet kapcsolat nélkül is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!