SG.hu

A személyre szabottságban rejlik a mobilitás jövője

Az emberek azt várják a jövő mobil technológiáitól, hogy legyen személyes, szabadítsa meg őket valamilyen zavaró tehertől, segítsen az adott pillanat megélésében és abban, hogy mindenkinek a jobbik énje érvényesüljön. Az Intel kutatója, Dr. Genevieve Bell bemutatta a vállalatnak a mobil technológia jövőjéről alkotott globális vízióját, valamint az emberek négy fő vágyát, amit szerinte szeretnének viszontlátni a jövő technológiai megoldásaiban.

"A mobil technológiának nem egy jövője van, hanem hétmilliárd" - ezt Dr. Genevieve Bell antropológus, az Intel kutatója mondta az Intel Developer Forumon San Franciscoban. Bell szerint a végső mobil platform mindig is az ember volt, és ez továbbra sem változik meg. Előadásában bemutatta azt, hogy történelme során az ember hogyan alkalmazta a mobil technológiát: például testünk meghosszabbításaként, de volt, hogy segítségével hiányosságainkat pótoltuk ki, máskor pedig hatékonyságunkat növeltük meg. "A mobilitás évszázadok óta formálja az emberi társadalmakat. A jövőjét nem csupán a Moore-törvénynek megfelelően zsugorodó számítástechnikai berendezések befolyásolják, hanem a globális népességnövekedés is." Bell szerint "inspirációt nem csak a technológiai újdonságokból kellene meríteni, hanem inkább az emberek vágyaiból és szükségleteiből. Nem egy jövőt alakítunk, hanem hétmilliárdot, és ez a szám napról napra folyamatosan nő."


Az Intelnél antropológusként végzett munkája során Bell fontos részletekre derített fényt arról, hogy az ember technológiához való viszonyában milyen vágyak és frusztrációk jelentkeznek. 45 országban végzett több mint 250 ezer interjú alapján Bell négy globális témáról számolt be a technológiaipari fejlesztőkből álló közönségnek. Ezek alapján az emberek ezt várják a jövő mobil technológiáitól: legyen valóban személyes, szabadítsa meg az embereket valamilyen zavaró tehertől, segítsen abban, hogy az emberek az adott pillanatot annak teljességében megéljék, és abban, hogy az emberek jobbik énje érvényesüljön. A berlini Fraunhofer Institute tartotta intelligensruha-bemutatóból kiderült, hogy az egyre kisebb méretűvé zsugorodó technológia egy nap végérvényesen integrálódik az emberrel kölcsönhatásban lévő tárgyakba és terekbe.


Egy biciklis, akinek a dzsekijébe nyújtható nyomtatott áramköri lap volt beleszőve, demonstrálta, amint a ruházat a biciklivel való fékezéskor felvillantott egy piros lámpát. Csupán ez az egyetlen példa is jól illusztrálja a mobil technológia jövőjének irányát kijelölő négy téma mindegyikét. A biciklista élvezi a biciklizés személyes élményét, anélkül, hogy a kizökkenne a pillanatból, mert például a kabát vezérlésével lenne elfoglalva. A kabát a test egy hiányosságát pótolja azzal, hogy jobban láthatóvá teszi, így a biciklista éjjel-nappal teljes biztonságban tudhatja magát. Bell előadásában azt hangsúlyozta, hogy ezen emberi vágyak egy más, a jelenlegi mobil eszközökön, - okostelefonokon és tableteken - túlmutató szemléletet igényelnek a fejlesztői közösségtől.


A szélesebb látókör része az infrastruktúra, de a személyes adatok, helyek és az emberek is. A jövőben az lesz a legsikeresebb technológia, amely tudatában lesz minden egyén (a felhasználó) teljes saját kontextusának. Ez pedig visszamenőleg fog hatni a technológia építőelemeire, így a szilícium alapú eszközök, az operációs rendszerek, a köztesréteg szoftverek, alkalmazások és szolgáltatások fejlődésére. "Egy ilyen globális vízió azon kérdések folyamatos összhangját igényli, hogy mire képes a technológia, és mi az, amit az egyén kíván." - mondta Bell.


Bell arról is beszélt, hogy a jövőbeni mobil technológia fogyasztása miként lesz nagyságrendekkel kisebb a mainál. Ahogyan a készülékek egyre jobban kiismerik az embereket, csak alacsony teljesítményigényű szenzoros működésre lesz szükség. Mike Bell, az Intel New Devices Group alelnöke előadásában az alacsony fogyasztás lehetőségeit nyomatékosítva egy bemutatót tartott, melyben egy kísérleti mikroprocesszort egy pohár borból készített elemről tápláltak feszültséggel. A chip bekapcsolt, érzékelte környezetét, majd képeket küldött egy eInk kijelzőre. "Az alacsony fogyasztás lényeges szempont a viselhető eszközök és az intelligens terekben elhelyezett érzékelők jövője szempontjából, mivel esetükben a gyakori akkumulátortöltés vagy a töltéshez szükséges kábelek zavaróak lehetnek, esetleg nem is oldható meg" - mondta Mike Bell. "Ha sikerül megoldani a fogyasztás ilyen szintű csökkentését, csak akkor válhat a technológia igazán személyessé, és csak akkor ágyazhatók be az általunk használt helyeken és terekben" - tette hozzá Mike Bell.


A valóban személyes mobil élményt nyújtó alkalmazások és szolgáltatások fejlesztői számára szintén nagyon fontos összetevő a middleware, vagyis azon szoftverek összessége, amik az eszközök számára érthetőbbé teszik azt a kontextust, melyben az eszköz felhasználója tartózkodik. Egy kontextus-tudatosságot bemutató példában egy okostelefon képes volt megállapítani a mikrofonokon keresztül vizsgált hangok alapján, hogy két ember egymás közelében van. Az így nyert információt alapul véve olyan közeli szolgáltatásokat, például éttermeket javasolt, amelyeket a két ember igényeihez igazított. Nyilván más lett volna a javaslat például, ha valaki a barátai, gyerekei vagy munkatársai közelében van. Ezután Dr. Bell azt mutatta be, a kontextus-tudatosság hogyan segítheti elő a személyes biztonságot és kényelmet. Egy okostelefon megfigyelte és elemezte egy ember járására jellemző mintázatokat. Később a járás alapján képes volt azonosítani a személyt, és ennek megfelelően engedélyezhetett számára hozzáférést a telefon bizonyos funkcióihoz. Dr. Bell szerint ez egy érdekes biztonságtechnikai modell lehet a jövő mobil eszközeinél - a jogos tulajdonos irányítása alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!