Berta Sándor

Japánban börtön jár a kiszivárogtatóknak

A japán kormány az egyre növekvő tiltakozások ellenére olyan törvényt fogadott el, amelynek értelmében az államtitoknak minősített anyagok kiadói letöltendő börtönbüntetésre ítélhetők.

A Reuters tudósítása szerint a jogszabály alapján a titkos anyagokat kiszivárogtató, kereső vagy megjelentető kormányhivatalnokok akár tíz év letöltendő börtönt is kaphatnak. Amennyiben például a két évvel ezelőtt a fukusimai atomerőműben történt katasztrófát, illetve az azzal kapcsolatos vizsgálatokat államtitoknak minősítenék, akkor minden olyan személy veszélybe kerülne, aki ezeket az információkat megírná vagy kiadná. Az újságírók szintén felelősségre vonást kockáztatnának: amennyiben bármilyen kiszivárogtatási ügyben úgy ítélik meg, hogy nem megfelelő eszközöket használtak és ezért bűnösnek találják őket, akkor legfeljebb 5 év börtönbüntetésre ítélhetik őket. Az új törvény azt is lehetővé teszi a minisztériumok számára, hogy az egyes dokumentumokat akár 60 évre titkosítsák, sőt, egyes esetekben az időtartam még ennél is hosszabb lehet.


Tüntetők tiltakoztak az új törvény elfogadásakor a felsőház előtt

Shinzo Abe miniszterelnök azt akarta, hogy az új jogszabály gyorsan hatályba lépjen. Erre azért van szükség, hogy garantálják a nemzetbiztonságot és így biztosítsák azt, hogy az Amerikai Egyesült Államok továbbra is megossza a japán kormánnyal a fontos információkat. A szigetországi ellenzék szerint ugyanakkor a törvény nagy veszélyeket rejt, elsősorban nem a szigorú szankciók, hanem a homályos megfogalmazások miatt. "Az emberek egy olyan társadalomban fognak élni, amelyben azért fogják megbüntetni őket, mert nem tudják majd mi az államtitok és mi nem" - érvelt Sohei Nihi politikus. Nihi arra utalt, hogy elvileg már a dokumentumok felkutatása is büntethető lesz, de egyetlen riporter sem tudja majd, hogy amire épp rákeres az államtitok kategóriájába tartozik-e vagy sem.

Még Abe párttársa, Takashi Uto is azt nyilatkozta, hogy túl gyorsan fogadták el a jogszabályt és pontatlanul fogalmaz. Yoshihide Suga államtitkár kijelentette: "Úgy gondoljuk, hogy ez a törvény rendkívül fontos a szövetségeseinkkel és más nemzetekkel való együttműködéshez. Az emberek idővel meg fogják érteni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #7
    a közérdek sajnos elég sokféleképpen értelmezhető. A politikusok szerint akik sárosak mindenben, szerintük nem igazán közérdek, hogy kiderüljön, míg a népesség 98%-kának érdeke lenne, de mint tudjuk, általában az a 2% hatalom győz. Ha meg éppen nem, akkor annak forradalom, puccs az eredménye. De ez a modernebb országokban nem kifejezetten gyakori.
  • kvp #6
    "Miért, eddig, aki államtitkokat adott ki, annak megsimogatták a buksiját?"

    Ha ujsagiro volt es kozerdek volt a publikalasuk (pl. korrupcio leleplezese) vagy ha nem tudta, hogy allamtitok, akkor nem volt buntetheto. Eddig.
  • fonak #5
    Miért, eddig, aki államtitkokat adott ki, annak megsimogatták a buksiját?
  • qrd0xQSt2rdvnu #4
    És ráadásul a japán börtönök a legdurvábbak között vannak!
  • kvp #3
    "Derék talpnyaló kormánya lett a japánoknak..."

    Japanban a haboru vege ota csak liberalis es amerikabarat kormanyok kerulhetnek hatalomra. Persze ha tenyleg a kormany kozelebe engednek a valodi nacionalistakat, akkor nem ennyire a fu alatt fejlesztenek a hadsereget aztan par ev utan kb. ugyanott lennenk mint amikor anno Japan atsetalt korean meg kinan, bar valoszinuleg most nem hagynanak tuleloket. Az amerikaiak a japanban a haboru utan letrehozott modern kultura segitsegevel pont ezt probaltak megakadalyozni, aminek persze az lett a mellekhatasa, hogy a lakossag nagyobbik reszet nem erdekli a politikai, de igazabol a gyerekvallalas, sot ujabban mar a munka sem. Mondjuk a celjukat elertek. Raadasul a japan lakossag koreben a polikusok sokkal nepszerutlenebbek mint nallunk, annyi kulonbseggel, hogy egyforman, partsemlegesen utaljak oket.

    A hireket meg azert probaljak valahogy cenzurazni, mert ha hivatalosan is kiderulne, hogy mik folott hunyt szemet a kormany (mind penzugyi, mind kornyezetszennyezesi ugyekben) es milyen mertekben szegtek meg mostanra a bekeszerzodest abbol eleg nagy nemzetkozi botrany lenne. Az meg, hogy kinai bizonyitekkal a kezeben vegezzen megelozo csapast senkinek nem hianyzik. (ha bizonyithatoan kiderul, hogy japannak atomja van akkor az usa nem nagyon vedheti meg kinatol)
  • Elmin #2
    Majd letitkosítják ezt is és mindenki gondolkodhat mikor jön érte a rendőr.
  • Narxis #1
    Derék talpnyaló kormánya lett a japánoknak...