Berta Sándor

Franciaország is támadja az NSA-t

Folyamatosan derülnek ki az újabb részletek az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) belföldi és nemzetközi adatgyűjtéseiről. Mexikó után Franciaország is szembesült a projektekben való érintettségével.

A Der Spiegel nemrég arról írt, hogy az NSA feltörte a mexikói elnöki hivatal informatikai rendszerét és hozzáfért az államfő elektronikus leveleihez. A műveletet még 2010-ben, Felipe Calderón hivatali idején hajtották végre. A hivatal hozzáférést szerzett más magas rangú állami tisztségviselők, például a kábítószer-kereskedelem és az illegális migráció elleni küzdelmet irányító hatóságok vezetőinek elektronikus levelezéséhez is. A művelet során egy év alatt több mint 260 titkos jelentést állítottak össze, és ezeknek mind nagy hasznát vették a mexikói ügyekkel foglalkozó amerikai politikusok.

Az információk az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok alapján váltak ismertté, miként az is kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala Franciaországban sem tétlenkedett. Emiatt Párizsban azonnal berendelték a külügyminisztériumba Charles Rivkin amerikai nagykövetet. A Le Monde arról számolt be, hogy a hivatal nem csupán terrorista gyanús személyeket, hanem politikusokat, a gazdasági élet szereplőit és közigazgatási vezetőket is megfigyelt. Tavaly december 10. és idén január 8. között az NSA összesen 70,3 millió telefonvonalakkal kapcsolatos adatcsomagot regisztrált.

"Az eset kapcsán már júniusban figyelmeztettek bennünket és erőteljesen reagáltunk, de nyilvánvaló, hogy ennél tovább kell mennünk" - jelentette ki Laurent Fabius francia külügyminiszter az európai külügyminiszterek luxemburgi találkozóján. Hozzátette: partnerek között elfogadhatatlan, hogy kémkedés útján megsértik a magánszférát. Nagyon gyorsan biztosítani kell azt, hogy ezek az esetek a jövőben ne ismétlődjenek meg. A rögzített anyagokat automatikusan rögzítették, voltak köztük e-mailek, SMS-ek is. Minden olyan üzenet bekerült a tárolt fájlok közé, amelyek bizonyos címszavakat tartalmaztak. Manuel Valls belügyminiszter "sokkolónak" nevezte a hírt és leszögezte: teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy szövetséges állam Franciaország vagy egy másik európai állam ellen kémkedjen. A használt technika kódneve DRTBOX és WHITEBOX volt, előbbi 62,5 millió, utóbbi 7,8 millió elem összegyűjtését teszi lehetővé. Naponta átlagosan 3 millió adatcsomagot rögzíthettek, 2012. december 24. és idén január 7. között ez a szám elérte a napi 7 milliót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    aki korpa közé keveredik, megzabálják a disznók. Esetleg: zsák a foltját. A franciák sem jobbak. A második iraki balhénál az irakiak francia fegyverekkel lőtték a szövetségeseket (köztük a franciákat is) 1992 óta fegyverembergó van Irakkal szemben. A franciáknál a fegyver gyártás állami privilégium. Tehát, hogyan is kerűlt francia fegyver egy embargó alatt álló országba? Szóval egykutya.