Berta Sándor

Internetes fórumokat tört fel a holland titkosszolgálat

Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok egyike szerint a holland titkosszolgálat online fórumokhoz szerzett hozzáférést. Ez a tevékenység nem tiltott, de nem is engedélyezett a hatóság számára.

A holland titkosszolgálat (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, AIVDÖ) célja az akcióval az volt, hogy egyrészt személyes adatokat szerezzen meg, másrészt ezeket össze akarta kapcsolni a különböző közösségi oldalakon megjelenő információkkal. Az ügyről az nrc.nl nevű portál számolt be. A hatályos holland jog alapján a titkosszolgálat megszerezheti a gyanús személyek és szervezetek számítógépei fölötti ellenőrzést, illetve hozzáférhet az ezeken a konfigurációkon tárolt különböző adatokhoz. Ugyanakkor az adatbázisokba való betörés kérdése - kifejezetten információk gyűjtése és elemzése céljából - jelenleg nincs szabályozva.

Nico van Eijk IT-jogi kérdésekre szakosodott professzor ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy ebben az akcióban az AIVD túllépte a törvényes határokat. Álláspontja szerint a titkosszolgálat arra használja az erőforrásait, hogy a webes fórumokban lévő összes személy adatait megszerezze és összegyűjtse. Ezeknek a technológiáknak az alkalmazását a kormány könnyen tömeges megfigyelésekre használhatja fel.

A kiszivárgott dokumentum egy olyan jelentés, ami az idén február 14-i találkozóról szól. Ezen az AIVD, az MIVD holland katonai titkosszolgálat és az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) képviselői vettek részt. Itt elhangzott, hogy a holland szervezetek hozzáférést szereztek a fórumok mySQL-adatbázisaihoz. Az anyag kiemelte, hogy az AIVD a megfigyelési célpontok kiválasztására használta fel az információkat, emellett összekapcsolták a közösségi platformok adataihoz, azért, hogy így állapítsák meg az ismeretlen fórumozók személyazonosságát vagy létrehozhassák számos személy részletes profilját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #2
    A százalékos esély bőven 90% felett lehet. Pl ezen a fórumon van egy regelt e-mail címed. Nagy valószínűséggel használod ugyanezt a facebook-on. Az adatforgalom lehallgatása szintén nem újdonság. Na már most az e-mail-t le lehet hallgatni, ami a te címedre megy, ha olyan hozzáférésed van a hálózatokhoz, mint a titkosszolgálatoknak. Innen már nem nagy valami kideríteni, hogy mi is a te profilod, mivel a facebook által küldött e-mail tele van egyedi azonosítókkal. Ezen felül a neked küldött facebook-os e-mail-ek az ismerőseidre vonatkozó adatokat is tartalmazzák (szülinapos e-mail). Ez egy módszer a sok közül. Ha olyan szerencséjük van a titkosszolgálatoknak, hogy az e-mail címed a nevedet is tartalmazza, ami ráadásul nagyon ritka név, akkor meg szimplán megkeresnek a közösségi oldalakon. A sima, egyszerű felhasználók is szerintem legalább 50-60%-os eséllyel tudnak profilt építeni egy ismeretlenről a neten szétszórt infók alapján, és ehhez még nem is kell semmi extra hozzáférés, csak egy kis elszántság, illetve hogy az összefüggő adatokat felismerje az illető (kis gyakorlással elsajátítható).
  • Elmin #1
    Vajon hány százalékos eséllyel tudnak profilt alkotni?