Berta Sándor

Párizs megirigyelte az NSA adatgyűjtését

Alig másfél hónap alatt ezelőtt még az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalát támadta Franciaország az adatgyűjtések miatt, most viszont már hasonló lehetőségeket biztosítana saját titkosszolgálatának.

Október közepén derült ki, hogy az NSA Franciaországban sem tétlenkedett, emiatt Párizsban berendelték a külügyminisztériumba Charles Rivkin amerikai nagykövetet. A hivatal nem csupán terroristagyanús személyeket, hanem politikusokat, a gazdasági élet szereplőit és közigazgatási vezetőket is megfigyelt. Laurent Fabius francia külügyminiszter azt mondta: partnerek között elfogadhatatlan, hogy kémkedés útján megsértik a magánszférát, Manuel Valls belügyminiszter pedig "sokkolónak" nevezte a hírt és leszögezte, teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy szövetséges állam Franciaország vagy egy másik európai állam ellen kémkedjen.

Nos, most érdekes fordulatra került sor. A francia kabinet új katonai törvényének 13. cikkelye ugyanis lehetővé teszi a francia közigazgatás bizonyos részlegeinek, hogy ellenőrizzék a helyi polgárok internetes forgalmát. Telefonbeszélgetések lehallgatására továbbra sem kerül majd sor, azokhoz ugyanis még mindig bírói engedély kell, de SMS-eket, e-maileket és telefonszámokat ellenőrizhetnek. A távközlési szervereken tárolt tartalmakhoz nem csupán a terroristákat kereső katonai szervezetek férhetnek hozzá, hanem más hatóságok is, például a pénzügyminisztérium és a rendőrség is. Ezekhez az akciókhoz nincs szükség bírói engedélyekre, csak az az egyetlen feltétel, hogy az adatgyűjtésnek a bűncselekmények megelőzését kell szolgálnia. Bűncselekményt pedig elvileg minden polgár elkövethet...

Az új jogszabályt elfogadta a nemzetgyűlés és hamarosan a szenátus elé kerül. Az internetszolgáltatók és a felhasználók tiltakoznak az elképzelés ellen. A telekommunikációs társaságok nem akarnak asszisztálni a törvény végrehajtásához. Érdekesség ugyanakkor, hogy a Francia Alkotmánybíróság egy 2011-es ítéletében már alkotmányellenesnek minősített egy ilyen átfogó adatgyűjtést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #1
    Ha egy folyamatot nem tudsz megakadályozni, akkor állja az élére!
    Ezt vallják a franciák is. Végül is annak idején az amcsik tőlük kapták a "Szabadság" szobrot...