Berta Sándor

Kitiltották a táblagépeket a brit kormány üléseiről

Nagy-Britanniában óvintézkedéseket tesznek azért, hogy a kormányüléseken elhangzott információk ne szivároghassanak ki, ezért betiltották hordozható készülékek használatát, illetve árnyékolt dobozokba kell rakni a mobiltelefonokat.

Az elmúlt pár hétig még teljesen elfogadott dolognak számított, hogy a brit kabinet tagjai magukkal vitték a táblaszámítógépeiket a kormányülésekre, így mutatták be például azokat a terveket, hogy a korszerű technológiák használatával miként lehet milliárdokat megtakarítani a közigazgatásban. A bemutatók után azonban a biztonsági személyzet összegyűjtötte a helyszínen lévő tábla PC-ket, és az érzékeny témákat érintő megbeszéléseken nem használhat egyik kormánytag sem ilyen eszközöket. Korábban is voltak hasonló biztonsági intézkedések, a minisztériumokban például különlegesen szigetelt dobozokat osztottak szét és a vezetőknek egy-egy fontos megbeszélés előtt ezekben kellett elhelyezniük a mobiltelefonjaikat. Így akarták megakadályozni, hogy a külföldi titkosszolgálatok lehallgathassák, kémkedési célokra használhassák vagy feltörhessék az eszközöket.

Állítólag Kína, Oroszország, Irán és Pakisztán olyan vírusokat fejlesztett ki, amellyel lehetséges akkor is rögzíteni a beszélgetéseket, ha a mobil éppen ki van kapcsolva. A helyi titkoszolgálatok azért léptettek életbe ilyen jellegű biztonsági intézkedéseket, mert néhány kormánytag meglehetősen felelőtlenül járt el az elmúlt években a biztonsági kérdésekben. Francis Maude államminiszter, az új technológiák használatának egyik fő támogatója például annyira frusztrált volt a közigazgatási informatika állapotától, hogy az irodájában egy teljesen átlagosan WLAN-hálózatot szerelt fel, ami ugyan közelről sem felelt meg a biztonsági előírásoknak, viszont nem kellett rengeteg jelszót beütnie a bejelentkezéshez és képes volt normálisan használni az internetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!