MTI

Több titkosszolgálat is figyelte Merkel mobilját

Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját legkevesebb öt ország titkosszolgálatai figyelték meg - írta a Focus. A német hírmagazin friss számában közelebbről nem azonosított német biztonsági szervek elemzésére hivatkozva azt írta, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) mellett brit, orosz, kínai és észak-koreai titkosszolgálatok is figyelték Angela Merkel mobiltelefonját, amióta a politikus 2005-ben megszerezte a kancellári tisztséget.

A külföldi szolgálatok nem a kormányfő biztonsági szoftverekkel felszerelt hivatali készülékét, hanem "mezei" mobilját figyelték. A kémeknek nem volt nehéz dolguk, mert a telefon megfigyeléséhez szükséges berendezéseket szabadon be lehet szerezni, és kedvezőek a berlini kormányzati negyed adottságai is. A lapos és tágas terület kiválóan alkalmas lehallgatási műveletekre, és erre már azelőtt figyelmeztettek a német biztonsági szervek, hogy a törvényhozás és a kormányzat átköltözött Bonnból Berlinbe - írta a Focus. A beszámoló szerint a külföldi szolgálatok igen aktívak Németországban. Tavaly száznál is több német politikus, állami tisztségviselő, katonatiszt, tudós és vállalatvezető jelentette a német elhárításnak, hogy megpróbálták őket beszervezni. A hírmagazin szerint arról nincs adat, hogy összesen hány németet környékeztek meg külföldi kémek, de számuk jelentős lehet.

A német biztonsági szerveknek évi 500 millió euróval több pénz kell a hatékony elhárító munkához - mondta a Die Welt című német lapnak a szövetségi hírszerzés (BND) és az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője. A technológia fejlődésével egyre nehezebb lépést tartani, és bizonyos berendezéseket és szoftvereket már nem is lehet hazai forrásból beszerezni. Ezért a szolgálatoknak vigyázniuk kell, nehogy egy külföldi berendezéssel vagy programmal együtt egy "láthatatlan kémet" is bevásároljanak - mondta Hans-Georg Maassen, a BfV elnöke. A legkorszerűbb felszerelésre van szükség, hogy megtalálják a vírusokat és kémszoftvereket, mielőtt kárt okoznak a létfontosságú, úgynevezett kritikus infrastruktúrában - tette hozzá Gerhard Schindler, a BND elnöke.

Az NSA volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől származó titkosügynökségi dokumentumok alapján Angela Merkel magánhasználatú mobiltelefonja az NSA megfigyelési célpontjai között volt. Hétfőn amerikai kongresszusi küldöttség érkezett Berlinbe a kiszivárogtatás nyomán támadt feszültség feloldására. A két demokrata párti politikus, Chris Murphy szenátor és Gregory Meeks kongresszusi képviselő vezette delegáció tárgyal többek között Guido Westerwelle külügyminiszterrel és Hans-Peter Friedrich belügyminiszterrel.

Menthetetlen hibát követett el az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a német kancellár mobiltelefonjának megfigyelésével - mondta Berlinben Chris Murphy. A demokrata párti politikus az NSA lelepleződött titkos adatgyűjtési programjai miatt keletkezett német-amerikai feszültség oldására utazott egy törvényhozási küldöttség élén Berlinbe. A német kormány bocsánatkérést vár Washingtonból. A "tettek fontosabbak a szavaknál" - mondta a szenátor ezzel kapcsoltban Gudio Westerwelle külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után. Hozzátette: Barack Obama elnök utasítására felülvizsgálják a titkosszolgálatok tevékenységét. A jelentés erről december közepére készül el, és igen alapos elemzés lesz. Az elnök "nagyon komolyan veszi a dolgot" - mondta Chris Murphy. Az NSA "átlépett egy határt" Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának megfigyelésével, és "erre nincs mentség" - mondta a szenátus külügyi bizottsága európai ügyekkel foglalkozó albizottságának elnöke.

Gudio Westerwelle a találkozóról kiadott közleményében kiemelte, hogy dolgozni kell még "a bizalom helyreállításáért". A múltban történteket fel kell tárni, a jövőre nézve világos szabályokat kell felállítani, és egyensúlyba kell hozni a biztonság elvét a magánszféra védelmének követelményével - tette hozzá a német külügyminiszter. A delegáció találkozott többek között Hans-Peter Friedrich belügyminiszterrel is, aki közleményében hangsúlyozta: "Amerikai részről rendkívüli erőfeszítések kellenek a kölcsönös bizalom helyreállításához", és a "barátok közötti kémkedés teljességgel elfogadhatatlan". A kongresszusi küldöttség kedden Brüsszelben folytat tárgyalásokat. Német kommentátorok az úttal kapcsolatban kiemelték, hogy a 40 éves Chris Murphy, aki januárban kezdte első ciklusát a szenátusban, nem számít befolyásos politikusnak az Egyesült Államokban, az európai ügyekkel foglalkozó szenátusi albizottság elnöki tisztsége pedig nem számít fontos pozíciónak. Rámutattak, hogy Angela Merkel nem fogadta a küldöttséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #4
    Mindenki Merkelre kíváncsi. :) Valamit nagyon tudhat..,.
  • sonajdoba #3
    szegény Merkelnek milyen rosszul esik. akar kit megfigyelhetnek csak a hivatalos szerveket nem. mar megint egy nagyobb dologról terelik a figyelmet.

    vajon ha akarni lenne (szalagmunkás) ez a Merkel vajon akkor is ekkora feneket tudnának keríteni a dolognak???
  • caius marius #2
    Fogadhatsz rá! :) Azért a Geheime Staatspolizei nem tünt el nyomtalanul... :)
  • AgentKis #1
    Még annak kellene kiderülnie, hogy a németek meg ezeket a titkosszolgálatokat figyelték! :D:D