Berta Sándor

Linuxra is jön a Microsoft Office?

Az Androidos verzió már készül, és az amerikai konszern komolyan fontolgatja azt, hogy jövőre megjelenteti az Office irodai programcsomagja Linuxon futtatható változatát.

A Microsoft jelenleg is fejleszti az Office Android-kompatibilis verzióját, a szerzett tapasztalatokat pedig felhasználhatja a Linuxon futtatható Office megalkotásakor. Az Extreme Tech cikke szerint az új szoftver kifejlesztését a Microsoft nagyon komolyan fontolóra veszi. Az ezzel kapcsolatos első információk egyébként a múlt héten a brüsszeli Free and Open Source Software Developers' European Meeting (FOSDEM) konferencián bukkantak fel, ott ugyanis a Phoronix Linux-portál munkatársai a Microsoft egyik vezető nyílt forráskódú fejlesztőjével beszéltek és megtudták, hogy a társaság nem csak elméleti síkon foglalkozik az ötlettel.


Eddig az amerikai óriáscégnek esze ágában sem volt elkészíteni az Office irodai programcsomag Linux-kompatibilis változatát, de úgy tűnik, hogy ezt már nem tudja elkerülni. Ennek egyike oka, hogy a Linux bebizonyította, hogy életképes platformról van szó, másrészt a feladat már közel sem mondható megoldhatatlannak, hiszen készül az Office for Android is. Az utóbbi fejlesztése során szerzett tapasztalatokat pedig a vállalat munkatársai aligha hagynák veszni, hanem minden bizonnyal felhasználnák a Linuxon futtatható Office megalkotása során.

Ugyan a Microsoftnak van Linux-részlege, de amennyiben mindez megvalósul, úgy ez lenne az első alkalom, hogy a Microsoft asztali programot jelentet meg Linuxra. A társaság termékei közül jelenleg csupán a Skype érhető el Linuxra, de az még a VoIP-klienst fejlesztő cég felvásárlása előtt készült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #10
  Nyilvan kevesbbe faj nekik most, ha bukjak a PC OS szerepet, mikor amugyis az egesz PC szegmens szukul. Es ezzel is keresnek valamit.
 • asgh #9
  Az MS monopóliumát sokáig a windows mellett az office biztosította. Pl. a 90-es évek végén az apple-t úgy tudták rávenni a részvény eladásra, hogy befenyegették őket, hogy nem frissítik tovább a MacOS-es office vonalat, ami akkoriban a MacOS platform végét jelentette volna.
  Azóta viszont megjelentek office alternatívák és mégha nagyvállalati szinten továbbra sem tudták megszorongatni az MS Office-t, otthoni, átlagfelhasználói szinten nagyon is.
  Az MS számára tehát az a kérdés, hogy hagyja-e, hogy a PC platform visszaszorulásával a többi, amúgy sikeres szoftvere is folyamatosan piacot veszítsen, vagy legalább néhány területen felhagy a monopoltörekvéseivel és alkalmazkodik az új piaci folyamatokhoz.
 • sola #8
  Ezzel az MS keményen rácáfolna az "1%-os részesedés" elméletre mivel épeszű cég nem fejleszt egy 1%-os op.rendszerre.

  Egyrészt adódna a kérdés, hogy akkor eddig ki hazudott, másrészt nyugodtan el lehetne hinni, hogy legalább MacOS X-nyi részesedése van a desktop Linuxnak, azaz a 8-10%-ot verdesi globálisan már most.

  Amúgy az Office-t sok Linux-os megvenné a jobb dokumentum-formátum kompatibilitás miatt (még akkor is ha amúgy tisztán Linux-ot használnak) mert ez egy csomó céges szituációban elengedhetetlen. Lehet, hogy még én is befizetnék valamilyen verzióra és nyugdíjba küldeném a VirtualBox-os XP/Office2000 párosomat.

  Az Office oldalon ezzel a Microsoft pénzt keresne az nem kérdés, de a Windows hegemóniáról ezzel le is mondhatna, mert ezzel átszakadna a gát és más gyártók is aktívan elkezdenének portolni. Ha pedig kijön a Photoshop + egy-két népszerűbb alkalmazás is Linux-ra, akkor masszív migráció indulhat meg.

  Mondjuk szerintem mostanra belátták a Microsoft-nál, hogy néhány éven belül mindenképpen borul a Windows hegemónia (Steam Linux-on, Android dominancia a mobil szegmensben, MacOS X részesedés növekszik a PC szegmensben...stb) ezért inkább elébe mennek a dolognak.
 • esemve #7
  Jön megint a linux éve!:D
 • SupraMKIII #6
  ... vagyis jobb felszálni a vonatra, mint elé állni...
 • SupraMKIII #5
  Avagy a fagyi visszanyal. :-)

  Az MS ezzel azért részben elismerte azt, amit - rajta kívül - mindenki sejtett: nem tudja bedarálni a teljes mobil piacot, androiddal és ios-el és linuxokkal együtt :-)
 • gothmog #4
  Vagy megcsinálják, de a killer feature-k (haha) egy része hiányozni fog belőle.
 • Balumann #3
  Nem hiszem, hogy a Microsoftnak problémát okozna megoldani linuxra is megcsinálni és kiadni az office-t. Itt nyilván az a kérdés, hogy megéri-e nekik kiadni, vagy sem.
  Ha kiadják, azzal egy elég erős hátrányt pótolnak linux alatt, Windows-t agyonütik. Ráadásul ez láncreakciót is beindíthat, még többen fognak linuxra is fejleszteni.
  Én szerintem nem fogják egyelőre megcsinálni.
 • kvp #2
  Az office eseten a grafikus felulet jelenthet gondot. Macos-x alatt objective c-s gui van, mig linuxon foleg c/c++ nyelven van sokfele widget rendszer. Persze mehet az egesz nativ x-en is ami portolhatobb, de az megtobb fejlesztest igenyel, viszont legalabb android-on sem lenne vele gond. Az igazi kerdes, hogy milyen technologiat/library-t hasznalva oldjak meg ezt a kerdest. A microsoft-ot ismerve egyebkent irnak egy sajatot vagy atportoljak a windows rt-s valtozatot, ami a win32-rol valtaskor hasonlo problemakkal allt szemben.
 • Zombee #1
  Miért lett volna megoldhatatlan Linuxra Office-t fejleszteni? Apple gépekre régóta van, az is UNIX, tehát alapjaiban a platform eleve nem ismeretlen. És lefogadom, hogy házon belül eddig is létezett működő linuxos változat, kötve hiszem, hogy sosem próbálták ki. Lehet, hogy pont az Android-verzió épül rá.
  Másfelől nem megoldhatatlan Linuxra irodai programcsomagot fejleszteni.