Berta Sándor

Készül az Ubuntu kínai változata

A Canonical Ltd. együttműködik Pekinggel, a projekt célja egy állami szinten használható kínai operációs rendszer kifejlesztése. Az Ubuntu Kylin áprilisban jelenhet meg.

A cég honlapján megjelentetett közlemény szerint a munkatársai a kínai ipari és IT-minisztériummal közösen készítik el a szoftvert. A tervek szerint egy rugalmas, nyitott, széles körben elterjedő és szabványosított operációs rendszert sikerül majd megalkotniuk. A bejelentés része a legújabb kínai ötéves tervnek, amelynek egyik feladata a nyílt forráskódú programok fejlesztésének és terjesztésének elősegítése, továbbá a kínai nyílt forráskódú ökorendszer növekedésének a felgyorsítása.

A Canonical az újonnan alapított pekingi CCN Open Source Innovation Joint Lab munkájában is szerepet vállal. Az új szervezet célja szintén a kifejezetten Kína számára készítendő Ubuntu asztali és cloud-verzió gyors fejlesztésének elősegítése. A cég és a kínai ipari és IT-minisztérium mellett a projektben részt vesz a kínai Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetem (NUDT).

Jane Silber, a Canonical vezérigazgatója úgy nyilatkozott: befektetéseket és munkatársakat remélnek a kooperációtól és azt, hogy a kínai segítők biztosíthatják majd, hogy a platform meghatározó legyen a helyi piacon. Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója hozzátette: a kezdeményezéssel a kínai nyílt forráskódú közösség a globális Ubuntu közösség részévé válhat, Kína pedig biztonságos és stabil asztali operációs rendszerhez juthat. Az Ubuntu közösséggel való nemzetközi együttműködés hozzájárulhat a hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos kompatibilitás biztosításához, valamint gondoskodhat arról is, hogy az Ubuntu Kylin hasznos legyen a kínai exporttermékek számára.

Kérdéses, hogy a nemzetközi közösség jó szemmel fogja-e nézni, hogy a Canonical ilyen mértékben együttműködik a kínai rezsimmel. Az Ubuntu Kylin várhatóan a 13.04-es verzióval párhuzamosan jelenik majd meg. Az eredeti változathoz képest csupán néhány ponton módosítják és optimalizálják, így integrálják majd a helyi zenei szolgáltatásokat és a későbbi kiadásokba a Baidu Maps ajánlatot is. Emellett bekerülhet egy rendszermenedzsment eszköz és egy képfeldolgozó szoftver.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    és mi van a kínaiak saját fejlesztésű cuccával? Nég valamikor 2009-ben olvastam, hogy Kína saját linuxot fejleszt.
  • sedward #2
    Na bye-bye windows. Rááll az emberiség negyedét kitevő Kína a Linuxra. Nem értem, hogy mi az hogy a "Kérdéses, hogy a nemzetközi közösség jó szemmel fogja-e nézni"... Az emberek szívesen használják majd a kínaiak által is fejlesztett nyílt forráskódú alkalmazásokat. Ha a nemzetközi közösség alatt a politikusokat értjük, akkor sem hiszem, hogy sárba tudnának tiporni egy jó kezdeményezést.
  • zola2000 #1
    Gondolom állami szinten ezt fogják használni majd, ebben nem lesz zárt amerikai kód, amiről nem tudják hogy mit csinál.