Berta Sándor

Linuxra vált a francia csendőrség

A francia csendőrség az irodai programcsomagok és az internetes alkalmazások után az operációs rendszereit is lecseréli.

A védelmi miniszter alárendeltségébe tartozó csendőrségnél bekövetkező változás a következő években 70 000 számítógépet fog érinteni.

"A Windows XP-t fokozatosan felváltja az Ubuntu. Reményeink szerint idén már 5000-8000 PC-n történhet meg az operációs rendszer cseréje, 2014-re pedig mind a 100 000 munkatársunk Ubuntuval dolgozhat" - jelentette be Nicolas Geraud ezredes a Solutino Linux 2008 konferencián.

Az ezredes a változást három okkal indokolta: az első, hogy nem szeretnének egy nagy cégtől függeni, a második, hogy szeretik maguk ellenőrizni az általuk használt operációs rendszereket, a harmadik pedig, hogy az Ubuntu beszerzésével nagy összegeket, becslések szerint akár 7 milliárd eurót spórolhatnak meg.

Érdekesség, hogy az átállás tudatos, hiszen a Gendarmerie Nationale 2005 óta használja az OpenOffice irodai programcsomagot, 2006 óta pedig a Firefoxot és a Thunderbirdöt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #2
    azon tűnődöm hogy az eszük jött-e meg vagy inkább a pénzük fogyott-e el?

    szerintem inkább ez utóbbi ...
  • kernerster #1
    Hát igen, a linuxra való átállást a vállalati és az állami szektorban kéne kezdeni. Mert hiába mondják a átlagjúzernek, hogy húúúú linux dejóóóóóó, húúúú ingyenes is. Számára nem fog többet tudni mint a zixpé, mert nem tud "belenyúlni". Éppen ezért nem is fog váltani.

    Én szeretem a linuxot, és már végre szívesen dolgoznék egy olyan oprencerrel ami nem illegális. És az ilyen kezdeményezésket csak szeretni tudom. De ha ránézek arra ami itthon van mostanában (mikrofos-tender), hát akkor.....