14
 • verge175
  #14
  En orulnek neki, ha hanyagolnank a vindozt, es atallnank linuxra, de nalunk ezt is magyarosan oldanak meg: a magyar kormany majd bejelnti, hogy migralunk linuxra, az atallast erre a celra letrehozott MutyiNet Zrt. intezi, 10 millio forint/gep lesz az atallas (linuxMint lesz telepitve mindenhova, kicserelt hatterkeppel)
 • AgentKis
  #13
  Akinek érdeke lenne (pl. az adózók) na őket nem képviseli érdemben senki...
 • AgentKis
  #12
  Pedig paradox módon pont a pénz nem engedi, hogy olcsóbbra cseréljük az államigazgatást! Egy olcsóbb rendszerből a visszaosztás is kevesebb, így éppen a döntéshozó ellenérdekelt abban, hogy olcsóbb rendszerre cseréljen. Ha csúnyán akarok fogalmazni: A mai magyar közállapotokban senkinek sem érdeke az olcsóság!
 • netperformer
  #11
  Bocsánat. Magyaroszkeptikus vagyok. Elvégre egyszer valaki azt mondta, Budapest a tudomány fővárosa... aztán valahogy minden jó találmány külföldre kerül és "megengedik nekünk" okosoknak, hogy megvásároljuk külföldről a saját találmányaink eredményét... szóval csak az nem jut el ide, ami a lényeg lenne: Pénz.
 • grobs
  #10
  Kicsit több mint 10 éve kezdtük el az UHU-Linux disztrót. Létezik Black Panther ami szintén magyar. Anno volt támogatás, sok gépre felkerült az UHU. Ma is létezik, vannak akik fejlesztik (én már régen nem). Nyilván támogatás nélkül, hobbiként ez nem versenyképes, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne magyar disztribúciót csinálni. Ha lesz támogatás, lesznek rá emberek is. Ez nem űrkutatás ... de az is van itthon.

  Sok olyan dolog van amiről nem biztos, hogy tudsz de létezik itthon. pl. a világ egyik legjobb mesterlövész fegyvere (Gepard) is magyar pedig a hadseregünk nem éppen világhírű.

  Egyébként azt sok helyen sokszor leírtam miért kérdéses egy magyar disztró hasznossága. Azt a pénz- és emberi erőforrást ami egy disztribúció előállításához kell sok-sok egyéb (informatikai) célra lehetne fordítani ami több hasznot hozna. Disztribúciót "csak" tesztelni, javítani és testre-szabni kellene.
 • kvp
  #9
  Van sajat disztribucio, debian alapu, lfs kernellel. Sot van allami android verzio is, mivel azert a magyar vezetok sem hiszik el, hogy az usa nem fog mindenbe belehallgatni amibe tud. Sot most mar van par sajat tervezesu allami gsm-es egyseg is. (sajat tervezes = magyar tervezesu aramkorok, prc alkatreszek, magyar /nagyon/ kisszerias gyartas)
 • lamer the true
  #8
  HÉÉÉ :P

  De azért ja :(
 • netperformer
  #7
  Saját disztró? Magyarországon? :DDD Na azt szeretném én látni. Ha nem tudnád Magyarországról minden értelmes ember menekül. Mivel az informatikusok többsége nagyon is értelmes, ezért itt már csak a selejt marad.
 • dyra
  #6
  simán vannak már olyan szinten ezek a Linuxok, hogy a hivatalokban kiváltsák a Windows-t (és az ingyenes irodai csomagok a hivatalok 95% bőven elég). Nincs baj a Windows-al jó oprendszer. Csak épp drága. Jó lenne ha kis hazánkban is eldúlna végre valami ez ügyben. Akár egy saját disztró mint a Franciáknál.
 • pakeszke
  #5
  sokszor megvedtem a win8 -at hogy nagyon jo, viszont a winXP -rol valo valtasnal siman el tudom kepzelni hogy egyszerubb ubuntura valtani mint win7/win8 -ra
  talan a mikroszoftnak nem kellene 40e -re betaraznia az otthoni rendszereket mert sajna akkor otthon is ubuntut tol fel az ember csaladtagja, es lehet hogy az az ember eppen dontesi helyzteben van a francia rendorsegnel :))
 • kvp
  #4
  "miért egy kisebb cégtől jobb függeni?"

  Nincs kis ceg, a sajat verzioju linux-ukat futtatjak. Ez azt jelenti, hogy a francia allam kesziti az os-t a sajat rendorsegenek, gyakorlatilag van egy 1200 fos csapatuk akik gondoskodnak rola, hogy meg az amerikaiak se lassanak bele a francia allam rendszereibe. Mondjuk ez azert nem egy olyan rossz huzas, foleg hogy a gepek nagyreszet is ok rakjak ossze, tehat igy a hardverben sem nagyon lesz hatso kapu.
 • Szefmester
  #3
  Ezt azért nehezen nevezném függésnek. Nem mellesleg tuti hogy volt köze a PRISM ügynek is a dologhoz.
 • Mr. Perfect
  #2
  "az első, hogy nem szeretnének egy nagy cégtől függeni," miért egy kisebb cégtől jobb függeni?
 • gulyasandras
  #1
  1-2 év múlva pedig majd ez lesz.

  Ahogy Bódi Guszti is megénekelte (a vindóz döcög, de az embereknek csak ez kell):