Berta Sándor

Bill Gates besegít a Microsoftnál

A tengerentúli konszern társalapítója elismerte, hogy részmunkaidőben igyekszik segíteni a Microsoft jelenlegi vezetőinek, de határozottan kijelentette, hogy nem tér vissza teljes munkaidős alkalmazottként. A cég amellett, hogy javában keresi következő vezérigazgatóját, még a többi topmenedzsere megtartásáért is küzdenie kell.

Bill Gates véget vetett azoknak a pletykáknak, hogy Steve Ballmer távozását követően ismét komoly szerepet vállalhat az amerikai IT-társaság életében és esetleg ő lehet az új vezérigazgató. Kiemelte, hogy ilyesmiről szó sincs, habár korábban jóideig már vezette az óriáscéget. Jelenleg ő a felügyelőtanács vezetője és részmunkaidőben segíti a munkát. A teljes munkaidős állása a Bill & Melinda Gates Alapítványnál van. Steve Ballmer augusztus végén jelentette be, hogy távozik a vezérigazgatói posztról. (Az 57 éves menedzser előtte arról beszélt, hogy csupán 2018-ban akar lemondani.) Felmerültek olyan pletykák, hogy a döntését Bill Gates nyomására változtatta meg. Nos, ezt nem sikerül alátámasztani, ugyanakkor az is igaz, hogy a társalapító az utóbbi időben már nem támogatta Ballmert.

A Microsoftot Paul Allen segítségével 1975-ben megalapító szakember korábban a Colbert Report nevű amerikai televíziós műsorban kifejtette, hogy nagyon hiányzik neki a Microsoft légköre. Hozzátette, hogy az ott folyó munka volt a leglazább dolog, amit a 20-as éveitől a 40-es éveiig bezárólag csinált. Bill Gates a Microsoft napi ügyeinek intézésétől 2006-tól vonult vissza és hivatalosan 2008 júniusában indult utoljára munkába. A neve azután merült fel újra, hogy Ballmer távozott a vezérigazgatói pozícióból és az utódról döntő testületben Chuck Noski, Steve Luczo és John Thompson mellett ő is helyet kapott. Gates azonban már akkor jelezte, hogy nem akarja átvenni a konszern vezetését.


A társaság által az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentumok szerint a Microsoft felügyelőtanácsa "különleges részvényprémiumok" elérhetővé tételét engedélyezte. Az iratok alapján csupán egy szándéknyilatkozatról van szó, vagyis konkrét pénzösszeget még nem különítettek el a prémiumokra. Az anyag szerint időről-időre jutalmat lehetne fizetni a magas rangú menedzsereknek. Az intézkedés célja az, hogy az átmeneti időszak alatt, amíg sikerül új vezérigazgatót találni, megmaradjon a jelenlegi vezetői réteg, vagyis egyetlen fontos munkatársa se távozzon a konszerntől.

A különleges kifizetésekkel kapcsolatos részletek a tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumokból nem derültek ki. Az egyes prémiumok nagyságát a részvénycsomagokkal kapcsolatos kifizetések határoznák meg. Ez az összeg az éves bevétel 25 és 150 százaléka között lehet. A prémium nem az egyetlen juttatás, amit a Microsoft topmenedzserei kapnának az átmeneti időszakban: a hosszú ideje vezető pozíciót betöltő alkalmazottaknak lehetőségük van arra, hogy jó munkavégzés esetén részvények vagy készpénz formájában bónuszt kapjanak. Ballmer még további 12 hónapig betölti a pozícióját, egészen addig, amíg az utódja át nem veszi tőle a feladatokat. A lehetséges utódok között van Stephen Elop, a Nokia első embere; valamint kiszivárgott hír alapján Alan Mulally, a Ford Motor első embere és Mike Lawrie, a Computer Sciences Corp. (CSC) jelenlegi vezetője is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #4
    Ha Elop lesz a góré, akkor az bizonyíték az egyértelműre, hogy aknamunkás volt.
  • hunwhite #3
    ....ennyi erővel én is lehetnék a első embere a cégnek...
  • caius marius #2
    Süllyed a hajó...
  • Ferrer #1
    Milyen kifejező ez a kép.. :)