Berta Sándor

Ballmer szerint meg kellene törni a Google monopolhelyzetét

Bár a Microsoft vezetője nemrég leköszönt, közel sem akar a háttérbe vonulni. Élesen bírálta a Google-t, annak üzleti gyakorlatát. Szerinte a versenyfelügyeleteknek mielőbb lépniük kell.

Steve Ballmer egy elemzői találkozón szólalt fel. A felvetésre, hogy lehet-e valaha a Bing nyereséges, közölte, hogy a Google is az. Elmondta továbbá, hogy a Google milliárdos bevételei egyedül annak köszönhetők, hogy a társaság hihetetlenül előnyös monopolhelyzetben van és a keresési, valamint a reklámbevételeket tekintve a világon egyedül ők próbálnak meg lépést tartani a vetélytársukkal. Ugyanakkor a menedzser nem elégedett meg ennyivel, szerinte a monopolhelyzetet mindenképpen meg kell törni és ezért azt követelte, hogy a versenyhatóságok avatkozzanak be és az eddiginél alaposabban vizsgálják át a Google dolgait. Szerinte beszélni kell a társaság módszereiről és ebben az ügyben már egyeztettek is a hatóságokkal. Különösen a YouTube és a Maps zavarja; előbbihez például máig nincs használható Windows Phone alkalmazás, mert azt a Google blokkolta. Hiszi, hogy az óriáscégre egyaránt nyomást kell gyakorolniuk a felügyeleteknek és a piacnak.

Jelenleg az online keresési piacon a Microsoft által készített Bing messze el van maradva a Google mögött. Az Amerikai Egyesült Államokban a Bing piaci részesedése 17,9 százalék, míg a Google részesedése 67 százalék. Előbbi lassan nő, de ez leginkább a Yahoo és az AOL tevékenységének köszönhető, nem pedig a Google romlásának. Ballmer az egyetlen kiútnak a radikális bővülést tartja, melyhez olyan megállapodások vezethetnek, amilyeneket az Apple Siri esetében kötöttek, csak így növelhető a keresésenkénti bevétel.

Ballmer szavai érthetők, hiszen a Google több mint egy évtizede maga mögé utasítja a konkurenseit, ráadásul rendkívül nyereséges ezen a területen és eddig egyetlen vetélytárs sem tudta eredményesen felvenni vele a harcot. Steve Ballmer, alig egy évvel a kinevezése után, augusztus végén mondott le a vezérigazgatói pozícióról. A döntés hátterében a társaság új stratégiája áll, amelynek köszönhetően az elmúlt hetekben már komoly átszervezésekre került sor. A háttérben már javában folyik az új vezető keresése. Az utódról egy különleges testület dönt, amelynek tagja Bill Gates, Chuck Noski, Steve Luczo és John Thompson. Ballmer ugyanakkor még további 12 hónapig betölti a pozícióját, egészen addig, amíg az utódja át nem veszi tőle a feladatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #17
    Szünet után jött egy még mókásabb feladat: -Kereső keresővel keress keresőt... keress... keress...
    Aznapra teljesen kész lettünk :)
  • gkalcso #16
    Aranyos emlékem:

    ~13 éve feladatot kaptunk "internet" órán: - Keress keresőt :)
    Mikor kerekedett a szemünk, kaptunk egy kis segítséget: - Heurékaaaa, megtaláltam!!!
    Még mindig kerek szemek és felírta a címét a táblára. Kis kattogás és mondtam neki még hármat.
    Kerekedett a szeme, miért is nem tudtam addig egyet se. Próbálta kitalálni, de nem mondhattam meg neki, hogy a többiek is törjék a fejüket. Amikor felírta, akkor a google-nél a gombok összevissza nyomkodására gondolt. Ezután mikor a monitoromra nézett, fejét fogva ment ki a teremből: - Nem azt mondtam, hogy a keresővel keress keresőtt :D
  • TokraFan #15
    Vicces balmerát a monopol helyzet ellen kampányolni...Mintha a saját seggét rugdosná. Szánalmas tirpák, egy potyautas volt mindig is, Bill bácsi hátán evezett be, "tehetségét" jól példázza minden amihez hozzáér. A windows 1.0 termékfejlesztési vezetőjeként szerepelt le először. Sajnos azóta is azt képzeli, hogy tehetséges.
  • Bounti #14
    "Élesen bírálta a Google-t, annak üzleti gyakorlatát. Szerinte a versenyfelügyeleteknek mielőbb lépniük kell."

    WHAHHHAAAAAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

  • zamzara #13
    Mit mond ez a jóember??
    Az fáj nekik hogy a keresőket nem ők birtokolják.
  • narumon #12
    Szerintem inkább azért mert ingyen van.
  • CairoJack #11
    A gugli tényleg egy nagy kémgép, és vicces módon valami amerikai titkosszolgálat volt aligazgatója most valami fejes ott (érdekes véletlen, mi?), de tény, hogy sokkal jobban paraméterezhetőek a keresései, mint a Bing-é, és jobb a releváns találati aránya... akkomeg mit pattog ez az RT-s majom? Talán inkább fejleszteni kéne, nem hülyeségeket az emberekre tukmálni.

    Ez kb. olyan, mint hogy azt hitték, hogy ha bing gombot tesznek az összes WP-s hulladék telefonra, akkor attól majd hú de megnő a bing felhasználók száma. A dolog ott vérzett el, hogy minden 100 emberből csak 3 olyan mazochista, hogy WP-s vackot használjon.

    Még egyszer mondom, nem a hablaty, a marketing, meg a feljelentgetés a sikert titka, hanem a használható termékek gyártása/fejlesztése, és ez az elmúlt pár évben naaaaaaaagynon nem megy az MS-nek. Jobb is már, hogy kirúgták ezt a szerencsétlent. Előbb is megtehették volna, tönkre vágott ez mindent, amihez hozzáért...
  • Yv@n #10
    "Ha már NSA: Kb az összes cég megszegte az adatvédelmi dolgokat"
    Itt az a szép, hogy MS-nél még fizetsz is érte, hogy az adataidat átadják az NSA-nak. :D

    "Szerintem, ha az MS csinál egy bomba keresőt, ami az embereknek olyan találatokat ad ami relevánsabb mint a Google-é simán lehet piacvezető."
    A bing elvileg nem rossz. A probléma csak az, hogy ha pontosan ugyan olyan jó is, mint a google keresője akkor sincs oka annak váltani, aki elégedett a már használttal. Sokkal többet kel nyújtson, hogy átcsábítsa a felhasználókat. Na ezt pedig elég nehéz.


    Egyébként ha a piacvezetőt tönkretesszük, akkor attól egyből jobb lesz a konkurencia terméke?
  • kvp #9
    "A windows phone YT app azért van ellehetetlenítve, mert nem tartotta be a megfelelő szabályokat, és emiatt kikerült a piactérről. Szerződésben le volt fektetve hogy mik a követelmények, azoknak nem felelt meg, ki lett vágva. BTW ettől függetlenül tényleg tahó parasztság, mert gugli meg szívózott a megfelelő API-k kiadásával ha jól tudom (fixme ha nem)."

    A youtube api teljesen publikus. Annyira, hogy meg kinai mediaplayer gyarto cegek is kepesek ra programot irni. A google mindossze annyit tett, hogy nem irta meg a microsoft-nak a lejatszot, hanem azt mondta, hogy ott a webes felulet hasznaljak azt. Most az, hogy a microsoft bongeszoje nem viszi se a flash-es lejatszot, se nem tamogatja a rendes html5-os feluletet arrol nem a google tehet. Rakjanak fel egy teljes chrome bongeszot a windows phone-os gepekre es mar is menni fog. Ez utobbit viszont a microsoft nem engedi a google-nek. Ezek utan a google kozolte, hogy akkor irjak meg a html5-os tamogatast az explorer-hez. Az eredeti microsoft-os alkalmazast pedig azert tiltotta le a google, mert alapbol volt benne adblock, downloader es egy google-os biztonsagi res miatt a privat videokat is le lehetett szedni vele. A google meg fogta magat es befoltozta a hibat, amitol persze a microsoft lejatszoja azota nem mukodik. A html5 tamogatas meg tul sok penzbe kerulne a microsoft-nak, ezert inkabb nem eroltetik. Ez utobbit nem igazan ertem, mert a legtobb kinai medialejatszo pont ezen a html5-os api-n keresztul mukodik.
  • AgentKis #8
    Na hát a szilverlájt az meg androidon nem megy (meg linuxon) úgyhogy akkor tán 1-1. A "nyitott" szabványoktól való eltérést, az azokkal való részleges kompatibilitást, meg az M$ még ballmerbácsi alatt is folyamatosan erőltette. Most i6tják, amit főztek...