Berta Sándor

Megbukhat a Microsoft - Intel szövetség

Stan Shih, az Acer alapítója arra számít, hogy a két óriáscég által létrehozott Wintel-szövetségre szomorú jövő vár. Ennek oka az, hogy a két társaság gyakorlatilag nem hagy lehetőséget a partnereinek nyereség termelésére.

A menedzser kijelentette: a Wintel csoport az általa termelt nyereség jelentős részét magánál tartja. Mindez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a piac számos szereplője a Google ökorendszerébe, az Android vagy a Chrome OS operációs rendszerekhez menekül. Ennek a döntésnek a meghozatalakor nem az az elsődleges szempont, hogy az Android nyílt platform, ugyanis a Linux is ebbe a kategóriába sorolható, de emiatt önmagában még nem sok gyártó telepít magától a számítógépeire Linux-disztribúciókat. A folyamatot gyakorlatilag csak akkor fordíthatná meg a Wintel, ha az abban szerepet vállaló konszernek egy olyan új stratégiát dolgoznak ki, ami minden partnerüknek lehetővé teszi nyereség realizálását.

Shih hozzátette: abból, hogy a Microsoft néhány nappal ezelőtt 7,2 milliárd dollárért megvásárolta a Nokia mobil-üzletágát, gyakorlatilag az egész IT-ágazat profitálhat, ha az üzlet előnyös lesz a különböző vállalatok, a részvényesek, a vásárló és a partnerei számára. Az Acer alapítója szerint a tajvani vállalkozásoknak sokkal több pénzt kellene befektetniük az innovatív dizájnba, a szoftverekbe és a szolgáltatásokba ahhoz, hogy javítsanak a jelenlegi helyzetükön.

Shih azzal kapcsolatban azonban nem nyilatkozott, hogy az Acert felvásárolhatja-e egy másik cég. Korábban ennek kapcsán azt mondta, hogy ebben a kérdésben semleges akar maradni addig, amíg létezik egy olyan terv, ami egyrészt mindkét cég számára jó, másrészt amelynek a segítségével a gyártó továbbfejlődhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #3
  Az acernek meg kicsit ertelmesebb dolgokat kene gyartani.
  Ott vannak pl a chrome bookok.
  Az minek?
  Semmire sem jo vackok.
  Lehet hogy az acernek pont nincs, de nekik meg van mas feleseleges baromsaguk.
 • ugh #2
  Nekem csak egy kerdesem lenne mikor es mennyit ivott az aki ilyet tud mondani.
  Mar bocs de attol mert menne tonkre ha eltapossa a konkurenciat.
  Ez nekem nem all ossze.
  Ha lenne mas alternativa, akkor meg ok. De most oszinten, aki sok mindenre hasznalja a gepet anak se a linux se az amd nem alternativa.
  A tobbirol mar nem is beszelve.
 • alien47 #1
  "nem hagy lehetőséget a partnereinek nyereség termelésére" dehogynem a lehetőség mindenki előtt nyitva áll. Értelmes terméket kell kitalálni. Nem unalmas és fölösleges vackokal. Az a baj, hogy a részvényesek csak a profitot figyelik és nem mernek újítani. A bevált receptet akarják.