Berta Sándor

Összegyűjtötte a világ alkotmányait a Google

Új projektbe fogott az amerikai konszern, amely ezúttal egy külön portálon a világ országainak alkotmányait rendszerezte. A dokumentumok angol nyelven és két formátumban érhetők el.

A Google Constitute keretében jelenleg 177 alkotmány érhető el, köztük a Magyarországon 2011 óta hatályban lévő iPadon készített Alaptörvény is. (Persze hogy mennyire tudják majd követni a hazai változtatások tempóját az kérdéses.) A kezdeményezés célja, hogy a szakemberek bármikor könnyedén hozzáférhessenek az iratokhoz és azokat felhasználhassák kutatási célokra, de akár új törvénytervezetek elkészítésére is. A tengerentúli társaság kiemelte, hogy régebben sokkal nehezebben lehetett összehasonlítani egymással az egyes államok alkotmányait.

A dokumentumok angol nyelven érhetők el, PDF és HTML formátumban. A Google munkatársai hangsúlyozták, hogy évente 5-7 új alkotmány készül világszerte és az ezeket készítők nagy nyomásnak vannak kitéve, hiszen meg kell alkotniuk az adott országban a demokratikus együttélés szabályait. A projekt keretében bárki kereshet is az egyes államok alkotmányaiban. A listában szerepel az ország angol neve, az alkotmány elkészítésének, hatályba lépésének és az esetleges módosításának az időpontja. A keresés során körülbelül 350 téma adható meg, ezek között van az államforma, a választási törvény, a nők jogai stb. Akár össze is hasonlítható, hogy az egyes területeket tekintve mi a jelenlegi helyzet néhány országban.


Az oldal létrehozásának az ötlete 2008-ban született meg, méghozzá amiatt, mert Irakban és Afganisztánban is gondot okozott egy általánosan elfogadott alkotmány elkészítése. Moncef Marzouki tunéziai elnök kijelentette, hogy a portál az arab tavasz eseményei után számos államnak segítséget jelenthet egy forradalom után. Sara Sinclair Brody, a Google termékmenedzsere hozzátette: többek között az is a céljuk, hogy az állampolgárok többet tudjanak meg saját országaik alkotmányáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #13
    Észre sem vettem, hogy idézőjelezte a magyar-t...

    Az a baj, hogy ennek már annyira átmosták az agyát, hogy tényleg el is hiszi, hogy nem magyar az, aki nem arra szavaz, mint ő.
  • Ferrer #12
    Mesélj, miért vannak a magyarok idézőjelben? Mert nem értenek egyet Vityka bá intellektuális bandájával?
  • Ferrer #11
    *sarlóval és kalapáccsal
  • Vol Jin #10
    Azon túlléptem, mert a szolidaritás zászlót láttam és lengyelnek néztem, és ugyanabban a másodpercben váltott is a kép, és a piros-fehér-fekete zászlót láttam, amiről azt hittem, hogy piros-fehér-zöldnek nézte az illető.
  • Tetsuo #9
    Te nem vagy százas. :)
    Elotted írta a srác, hogy 0:58-nál, na pont ott vannak "magyarok" megjelenítve.
    Tudod: Youtube, videó, másodperc...
  • Vol Jin #8
    A miénk azért gránitszilárdságú, mert vésővel és kalapáccsal formálható. Jön a bükkmakkos-bakonytarkányi egyéni képviselő, beadja a módosító indítványt, így mivel nem frakció vagy kormányjavaslat, nem kell pöcsölni a bizottsági vitával, hanem napirenden kívül öt perc múlva megszavazható. A sudribunkó Kövér Laca meg házelnöki minőségében síppal minden ellenzéki képviselőnek rácsap a kezére, kiszámláz egy jelentősebb bírságot, aki vita nem lévén oda nem illő módon egy molinóval illemtelenkedik fidesznyikes körökben felháborodást okozva. Nekem meg ez okozza a felháborodást.
  • Vol Jin #7
    És ez az irakiakról vagy irániakról jutott az eszedbe?
    Te valamilyen anyagot szedsz?
  • bvalek #6
    Te elolvasod egyáltalán a hozzászólásokat amikre reagálsz?
  • immovable #5
    De a "miénk" GRÁNIT SZILÁRDSÁGÚ nem!? Forradalmi! Nem toldozgatják piszlicsáré pártügyek miatt. Dehogy.
  • bvalek #4
    Magyarország alaptörvényét 2011-ben elfogadták, hatályban csak 2012 január 1. óta van. Azért ez a fél tucat módosítás elég apró, föleg ahhoz képest ahogy pl. Thaiföld nemrég váltogatta az alkotmányait. Az új alkotmányok mindenhol módosítgatásokkal kezdik a karrierjüket, mert úgy is a gyakorlat dönti el, hogy melyik rendelkezés életszerü és melyik nem.

    Azért megnyugtató hogy a Google termékmenedzserek mennyire a szívükön viselik a demokráciát, biztos vérzik nekik amikor a privát adatainkban turkálnak és pénzt csinálnak belöle, meg átadják az NSA-nak mintha bünözök lennénk. Hogy is mondta Carlin, az USA-t olyan rabszolgatartók alapították, akik szabadok akartak lenni... ennek tudatában kéretik olvasgatni az alkotmányukat.

    ... a portál az arab tavasz eseményei után számos államnak segítséget jelenthet egy forradalom után.

    Fel fel, ti rabjai a földnek...