Berta Sándor

299 dolláros áron érkezhet a Google Glass

Jason Tsai, a Topology Research Institute egyik elemzője érdekes információkat osztott meg a közvéleménnyel. A Google különleges szemüvege várhatóan az év végéig jelenhet meg és a bevezető ára 299 dollár lesz.

A szakember elmondta továbbá, hogy az eszköz kijelzőit várhatóan a Himax cég szállítja, ezek a költségek 30-35 dollárt tesznek majd ki és ezzel az egyes alkatrészek tekintetében ez lesz a legnagyobb költséghányad. Az információ megerősíti azt a két héttel ezelőtti hírt, hogy a webes társaság 6,3 százalékos tulajdonrészt szerzett a Himax Display (HDI) nevű kijelző- és chipgyártó cégben. A megállapodás keretében a Google később 14,8 százalékosra növelheti a vállalatban a tulajdonrészét. A Himax Display később komoly, akár meghatározó szerepet is kaphat a Google Glass különleges szemüvegek kijelzőinek elkészítésében.


Tsai közölte: meggyőződése, hogy a hordozható eszközök területén a következő 1-3 évben megvalósul az első növekedési hullám. Ez elsősorban a készülékekben rejlő innovatív lehetőségekre vezethető vissza. A második szakaszban, amikor ez a piac már kiforrottabb lesz, gyors felfutás lesz. A Topology Research Institute előrejelzései alapján a testünkön hordozható megoldások piacának globális értéke a 2011-es 1,2 milliárd dolláros szintről 2018-ra 18,3 milliárd dollárra nő majd. Az IHS piackutató cég azt prognosztizálta, hogy az intelligens szemüvegek eladásai az idén 150 százalékkal fognak növekedni. Ez azt jelentené, hogy az év végéig 124 000 darab ilyen eszközt értékesítenek, 2012 és 2016 között pedig összesen 10 millió egységet adhatnak el.

A különleges szemüveget a Google tavaly júniusban mutatta be és egyelőre kizárólag fejlesztők számára érhető el. Potom 1500 dollárt kóstál, cserébe viszont lehetővé teszi a különböző tartalmak megjelenítését a lencsén, amelyet kissé felfelé pillantva vehetünk szemügyre. Az eszköz megbirkózik a beszédfelismeréssel, sőt a beépített gyorsulásmérő és giroszkóp révén fejmozdulatainkat is értelmezi. A brit közlekedési minisztérium nemrég jelezte: megtiltja a Google Glass vezetés közbeni használatát. A tilalom ellen vétkezők akár 60 fontos büntetésre és három büntetőpontra is számíthatnak, éppúgy, mint a vezetés közben mobiltelefonálók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dregnarr1 #25
  Lesz lencse nélküli változat, amibe bárki csináltathat magának olyan dioptriásat, amilyet akar.
 • fonak #24
  Ja mert mindenkire ráállítanak egy embert. :)
  Ha tényleg fontos, akkor max., de csak a szolgálati PC elől lekérni, hogy épp mit csinálsz, hol vagy, azt sokkal több emberre kiterjedhet...
 • Anthrax #23
  Kiváncsi leszek lehet-e kapni majd dioptriás változatot is. Mint szemüveges ha 299 dollárért lehet majd kapni simán megveszem.
 • cateran #22
  Dehogy, nyugodtan, ovodasokat megszegyenitoen sipakolhatsz, hogy x ceg y termeke miert van, miert annyiert, meg egyaltalan, de ez meg a politizalasnal is szanalmasabb szajkarate.
 • VRSDM #21
  nézz ki az ablakon, biztos parkol egy szolgálati autó a házatok előtt. és ha elég szemfüles vagy, akkor még a távcső és a telemeszirőlfényképelő lencséjén is láthatod a perseidák csillanását.

  ha valaki nyomozni akar, akkor fog.
  tök mindegy hogy vettél-e akármit, vagy az interneten vagy-é rajta vagy nom.
 • Airbus A380 #20
  És a brit rendőrök mindenkivel levetetik a szemüvegét és ellenőrízgetik hogy kütyüs e?
 • [HUN]FaTaL #19
  Előbb akkor tiltsák be az alkoholt és úgy kompletten a mobiltelefont. Meg az emberi figyelmetlenséget...
 • fonak #18
  Ha valamiért tudni akarják akkor viszont tudni fogják.
 • fonak #17
  15 éve még a mobiltelefon is "bunkofon" volt, és nem a mérete miatt, aztán ma meg kinek nincs... (A szüleimnek mondjuk máig nincs, mert öregek és kissé technofóbok (náluk megállt az idő 20-25 éve, amit azóta találtak fel, az huncutság), de ők ma már az 1%-os kisebbség.)
  Majd ezen a glass-on is gúnyolódni fogunk eleinte, aztán lassan mindenkin ott lesz... kényelmesebb, mint séta közben lenézni a mobil kis képernyőjére. Mondjuk az érdekes lesz, ha pl. vezetés közben is be lesz kapcsolva nekik, remélhetőleg önmagát vezető Google kocsijuk lesz addigra ;)
 • gombabácsi #16
  én bele akarom a pofámba operáltatni, hogy én legyek a legfelsőbbrendűbb civilizált felvilágosult modern ember