Berta Sándor

Okosóra-gyártót vett a Google

Az amerikai óriáscég megvásárolta a WIMM Labs okosóra-gyártót. Egyre több vállalat akarja megvetni a lábát az új piacon, ezért komoly harc várható majd a szegmensben.

A felvásárlásra már tavaly sor került, de a dolog a GigaOM által csak most került nyilvánosságra. A WIMM Labs fejlesztőcsapatát már integrálták is a Google Android-részlegébe. A WIMM Labs 2011 őszén dobta piacra az Androidon alapuló okosóráját, a WIMM One-t. Tavaly nyáron meglehetősen titokzatosan azt közölték, hogy exkluzív partneri kapcsolatra léptek egy társasággal és ezért leállítja a saját platformja további fejlesztését, illetve a WIMM One további értékesítését. A vállalkozás Twitter-oldalát is törölték.


A cél - miként az Apple és a Samsung esetében is - egy olyan intelligens karóra létrehozása, amely rendelkezik az okostelefonok funkcióival és különböző alkalmazásokat kínál a felhasználóknak. A WIMM Labs előnye, hogy már elérhető hozzá egy Android-programokat felvonultató platform. Az üzletnek köszönhetően a Google olyan képességekkel és technológiával egészült ki, amelyek lehetővé teszik egy okosóra kifejlesztését, ráadásul az új termék mellett a már említett platform is elérhető lesz, így a felhasználók egy komplett rendszerhez jutnak.


A WIMM Labs megszerzése azért is volt fontos a Google számára, mert életre hívott egy fejlesztői programot, ami lehetővé teszi, hogy támogassanak külső szakembereket az alkalmazások létrehozásában. A legnagyobb kihívást az jelenti az okosórák fejlesztői számára, hogy a futtatott szoftverek ne csak a mobil funkciókat integrálják egy kisebb eszközbe, hanem számos kiegészítő funkciót is. A Google mellett a konkurensek sem tétlenkednek, hiszen másfél héttel ezelőtt vált ismertté, hogy a Samsung szeptember elején akarja hivatalosan bemutatni a Galaxy Gear (SM-V700) nevű termékét, ami akár egy okostelefont is kiválthat. A készüléken Android operációs rendszer fut majd. A termék nem igazán óra lesz, sokkal inkább egy miniatűr okostelefon, amin egy böngésző vagy egy levelezőkliens is használható lesz, de az eszközről akár telefonhívások is kezdeményezhetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!