Berta Sándor

Kijelzőgyártóban szerzett tulajdonrészt a Google

A webes társaság 6,3 százalékos tulajdonrészt szerzett a tajvani Himax Technologies kijelző- és chipgyártó cégében. A Himax Display (HDI) a befektetésnek köszönhetően kibővítheti a gyártási kapacitásait.

A megállapodás keretében a Google később 14,8 százalékosra növelheti a vállalatban a tulajdonrészét. A tranzakció a harmadik negyedévben zárulhat le. Az üzlet stratégiai jelentőségű a webes társaság számára, ugyanis a Himax Display később komoly, akár meghatározó szerepet is kaphat a Google Glass különleges szemüvegek kijelzőinek elkészítésében.

A Google Glass és más gyártók hasonló eszközeinek megjelenésével jelentős mértékben megnövekedhet a kereslet az úgynevezett LCoS technológiát használó rendszerek iránt. Jordan Wu, a Himax elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a cég már növelni kezdte a gyártási kapacitásait és a szerződés megkötésével egyben vállalták azt is, hogy biztosítják az ehhez szükséges eszközöket. Az eddig elkészített Google Glass szemüvegekbe is a Himax szállított kijelzőket.

A Google Glass egyelőre kizárólag fejlesztők számára elérhető, potom 1500 dollárt kóstál, cserébe viszont lehetővé teszi a különböző tartalmak megjelenítését a szemüveg lencséjén, amelyet kissé felfelé pillantva vehetünk szemügyre. Az eszköz megbirkózik a beszédfelismeréssel, sőt a beépített gyorsulásmérő és giroszkóp révén fejmozdulatainkat is értelmezi.

Az Intel Capital Corporation, a KPCB Holdings, Inc. és a Khosla Ventures korábban szintén jelentős összeget fektetett be a 2004-ben alapított gyártóba, amely világszerte közel 1500 embert foglalkoztat. A Himax Technologies többek között tévékbe, laptopokba, monitorokba, mobiltelefonokba, táblagépekbe, digitális kamerákba és navigációs készülékekbe gyárt alkatrészeket és tulajdonában több mint 1800 szabadalom van, valamint további 1300 szabadalmi keresetet nyújtott be. Ez utóbbiak szintén érdekesek lehetnek a Google számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!