Berta Sándor

Keresettek az online autóstoppos szolgáltatások

A mostanában mérséklődött benzinárak és a gazdasági válság miatt különösen népszerűek a különböző internetes útitárs-ajánlatok. Ily módon nem kell egyedül utazni, és a költségek is megoszthatók.

Nem véletlen, hogy nemrég indították el az első német útitárs-kereső oldalt. A Hopping.de tíz különböző portál keresési találatait összesíti. "Meg akarjuk adni az embereknek annak az esélyét, hogy egyetlen központi helyen tájékozódhassanak a különböző lehetőségekről. Éppen ezért fejlesztettük ki ingyenes programunkat" - mondta Moritz Gomm, a honlapot működtető Momax társaság ügyvezető igazgatója.

A rendszer automatikusan kiszámolja, hogy az ajánlatot tevő autósok mely városokat érintik, így akár még arra is lehetőség nyílik, hogy valaki egy másik gépkocsiba való átszállással jusson el az úticéljához. Ennek a megoldásnak köszönhetően a Hopping jóval rugalmasabb az utazásszervezés tekintetében, mint a többi hasonló oldal. Németországban különösen nagy hagyománya van az alkalmi társas utaknak. Az első ilyen eseményt az 1950-es években jegyezték fel. Az 1980-as években csak Berlinben például 25 úgynevezett társvezetési központ működött, ahol mások bevonásával bárki megszervezhette az útját.

Az elmúlt években ismét egyre nagyobb igény van ezekre a szolgáltatásokra. Ezt a mostani gazdasági világválság is elősegíti, hiszen így egyrészt költségek takaríthatók meg, másrészt pedig ezáltal jobban óvható a környezet és még beszélgetni, ismerkedni is lehet. Németországban 1998-ben hozták létre az első autóstoppos oldalt. A Hopping.de tavaly indult és máris havonta kereken tízezer látogatója van. "A webes kapcsolattartás előnye, hogy nem kell személyesen találkozni az út előtt, minden kényelmesen megbeszélhető, megszervezhető. Meggyőződésem, hogy ezek a honlapok a jövőben tovább fognak bővülni és egyre nagyobb jelentőségre tesznek majd szert" - nyilatkozta a Momax ügyvezető igazgatója. Becslések szerint ma Németországban több mint egymillióan jutnak el ilyen módon az úticéljukhoz. A megoldás különösen a közlekedési sztrájkok ideje alatt bizonyul hasznosnak.

Hazánkban számos hasonló lehetőség létezik. A legjobb gyűjtőhely az autostop.lap.hu, ahol számos magyar, illetve külföldi autóstoppos és útitárs honlap található, a teljesség igénye nélkül: My Rideboard, Nagy Kaland, Stoppos.hu, Oszkár, Utazzunk együtt - telekocsi, My-way, Utazzolcsón.net, Potyataxi, Útitárs kereső, Kenguru, Elviszem.com. Ezeken a portálokon mindenki megtalálhatja az úticéljának és igényeinek leginkább megfelelő ajánlatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!