Berta Sándor

Intelligens közlekedési rendszereket akar az EU

Az Európai Bizottság egy akcióterv elfogadásával fontos lépést tett az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) bevezetése és népszerűsítése felé.

A szervezet fel szeretné gyorsítani az ITS-ek bevezetésének folyamatát, mivel ezek a megoldások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a közlekedés még tisztább, biztonságosabb és hatékonyabb legyen. Ezt célozza a tegnap elfogadott akcióterv is, amely egy sor konkrét intézkedést ír le. "A bizottság számára fontos prioritás egy környezetbarát közlekedés megteremtése, hogy kevesebb dugó legyen az európai utakon. Az Európai Bizottság az akcióterv elfogadásával fontos lépést tett az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) bevezetése és népszerűsítése felé. Cél, hogy emberi életeket menthessünk meg. Az intelligens közlekedési rendszerek ennek elérésében segíthetnek" - nyilatkozta Antonio Tajani, az Európai Bizottság közlekedési ügyekért felelős alelnöke.

"A testület által bemutatott akcióterv biztosítja azt a politikai hátteret, amelyekre sürgősen szükség van az Intelligens Jármű Programban és az eSafety Fórumban eddig folyó munka kiegészítésére. Eltökéltek vagyunk, hogy az európai közúti közlekedés a jelenleginél tisztább, biztonságosabb és dugómentes legyen és hogy az életmentő technológiák, mint az ESC és az eCall minél előbb elterjedhessenek" - tette hozzá Viviane Reding európai uniós távközlési biztos.

A biztonságos és gyors közlekedés mindenki érdeke, legyen szó az emberekről vagy a cégekről. Az úgynevezett széndioxid-lábnyom, vagyis az egy emberre jutó széndioxid-kibocsájtás csökkentése szintén elemi érdek. A mostani akcióterv ebben segíthet. A tervek között szerepel a jelenlegi közlekedésirányító rendszerek harmonizálása, az európai műholdas navigációs megoldások használatának erősítése, egy nyílt autóipari platform létrehozása, a valós idejű közlekedési információk alkalmazása a hatékonyabb útvonaltervezéshez, valamint a már meglévő infrastruktúra jobb kihasználása. Az újonnan létrehozandó ITS Bizottságban mind a 27 jelenlegi európai uniós tagállam képviselteti magát és ez a testület koordinálja majd a közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatos munkát.

Az akcióterv szoros együttműködést vár el az egyes tagországoktól. A program 2009-ben indul, 2014-ig tart és a segítségével várhatóan 10 százalékkal csökkenthetők lennének a dugók által okozott károk és megmenthető lenne több mint 5000 emberi élet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mister #2
    neeee, a skynet is így akart uralomra törni... :D
    ( mármint a TSCC sorozatban )
  • Sanyix #1
    én 5000 milliárd eurót akarok... kb ennek is hasonló mozdítóereje van.