Berta Sándor

Otthoni munkavégzésre vált át a Ford

Az alkalmazottak maguk dönthetnek a kérdésben.

Az amerikai autógyártó úgy döntött, hogy 30 000 munkatársa szabadon eldöntheti, hogy otthonról akar-e dolgozni vagy sem. Az érintettek július után választhatnak a további otthoni munkavégzés vagy az irodába való visszatérés mellett. Az utóbbira elsősorban csoportos projektek és megbeszélések esetében lehet szükség, amikor az online kommunikáció nem annyira hatékony.

David Dubensky, a Ford ingatlanvállalatának (Ford Land) elnök-vezérigazgatója nagy dolognak tartja, hogy valaki maga döntheti el, hogy otthonról vagy az irodájában akar dolgozni. Az nyilván egy adott alkalmazott munkájától függ, hogy tevékenykedhet-e tartósan otthonról vagy kénytelen bejárni a cég irodáiba. Ezzel kapcsolatban minden érintettnek egyeztetnie kell a közvetlen főnökével, hogy a két fél megtalálja a legjobb megoldást.

A menedzser hozzátette, hogy a társaság több mint hat hónapon át tesztelte, hogy az otthoni munkavégzés befolyásolja-e és ha igen, milyen mértékben a munka minőségét. Felépítettek egy szellemi alkotóműhelyt, amelynek a segítségével a jövőbeli munkák megtervezhetők. Egy tavaly júniusi felmérés során a dolgozók 95 százaléka azt mondta, hogy előnyben részesítené az otthoni és a munkahelyi munkavégzés ötvözetét, mert ettől boldogabbnak és produktívabbnak érezné magát. Ennek ellenére, aki szeretne tartósan a munkahelyén tartózkodni, az is megteheti ezt és a visszatérőktől sem követelik meg, hogy előtte beoltassák magukat. Viszont lázmérés lesz és mindenkit ki fognak kérdezni azzal kapcsolatban, hogy észlelte-e magán a koronavírus tüneteit. Akiről kiderül, hogy fertőzött, annál elvégzik a kontaktkutatást. Emellett a higiéniai előírásokat maximálisan be kell tartani.

Nem minden amerikai vállalat vezetője támogatja az otthoni munkavégzést. Reed Hastings, a Netflix első embere csak hátrányokat lát az otthoni munkavégzésben és úgy véli, hogy az új ötletek megvitatása a korábbinál sokkal nehezebbé vált. Elie Girard, az Atos vezetője azon menedzserek közé tartozik, akik módosították az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos korábbi álláspontjukat. Az üzletember hangsúlyozta, hogy a járvány alapvetően megváltoztatta a home office és a mobil munka megítélését, amelyek új impulzusokat adhatnak a cégeknek. Az Alphabet és a Google tavaly júliusban egy éven át lehetővé tette az alkalmazottai számára, hogy akár az otthoni munkavégzést válasszák. 2020 decemberében kiderült, hogy a home office idén őszig marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    A dolgozo itt az az irodai szemelyzetet es a mernok alkalmazottakat jelenti. A Ford 190 ezer alkalmazottjabol az irodaban dolgozok szama 30 ezret tesz ki, roluk van szo. Itt mindenki a munkasokra gondol, de oket nem kerdezte senki.
  • Angel5 #1
    ÉS a kocsikat is otthon szerelik össze ? :D mindeki kap egy kis csomagot amit otthon összeszerelhet majd bepostázza a központba vagy mi ? :)