Gyurkity Péter

A Ford és a VW eredne a Tesla nyomába

A két nagy gyártó komoly kihívóként lépne fel, egy szélesebb rétegnek kínálva új megoldásait.

A Tesla kapcsán megjelenő hírekről mi is folyamatosan beszámolunk, az elmúlt hetekben, hónapokban azonban egyre nagyobb hangsúlyt kapott a hagyományos gyártóktól érkező kihívás, annak felerősödése, ahogy utóbbiak bemutatták friss fejlesztéseiket. Ezek nemsokára befutnak, így az amerikai cégnek meggyűlhet a baja a riválisokkal.

Bár a globális autópiacon egyelőre alig 3 százalékot tesznek ki a tisztán elektromos meghajtású példányok, az előrejelzések szerint 2040-re már megfordulhat a helyzet, így a nagy autógyártók is komoly összegeket fordítanak a kutatás-fejlesztésre. Hamarosan két újabb típus fut be, ezeket pedig egy eddiginél jóval szélesebb vásárlói rétegnek szánják, amit a nagyobb hatótáv, valamint a kedvezőbb ár támasztana alá. A Ford a Mustang Mach-E, a Volkswagen pedig a Volkswagen ID.4 révén szerezne komoly pozíciókat ebben a szegmensben, ez utóbbi már tavaly márciusban bemutatta megoldását, a két új suv (sports utility vehicle) azonban csak most márciusban fut majd be a forgalmazókhoz, akik nyilván szintén készülnek erre.

Az ünnepek előtti hetekben már több helyszínen sort kerítettek kisebb rendezvényekre, ezeken több Tesla-tulajdonos is a váltás mellett döntött, mivel a 400 km körüli hatótáv, valamint a tengerentúlon még igénybe vehető 7500 dolláros adókedvezmény nagyon csábítóan hatott. Mindkét gyártó a némileg nagyobb kialakításra helyezi a hangsúlyt, amit nyilván arra alapoznak, hogy a vásárlók ezen suv-k iránt érdeklődnek leginkább, és bár a Tesla tavaly a becslések szerint az amerikai piacon több e-autót adott el, mint az összes többi gyártó együttvéve (nagyjából 200 ezer darabot), a helyzet itt is megváltozhat, amennyiben a márciusi rajt után valóban komoly kereslet mutatkozik majd a két új jövevény iránt.

A Tesla a maga részéről a friss hírek szerint a Model S és a Model X kiszórását szeretné elérni az amerikai üzletekben, ami arra utal, hogy újabb frissítéssel készülnek. A cég egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, könnyen lehet azonban, hogy a kaliforniai üzem 3 hetes leállása is ennek részét képezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!