Berta Sándor

Járása alapján azonosítaná az autó­tulajdonost az új slusszkulcs

Egy új technikával tenné biztonságosabbá a slusszkulcsot két vállalat.

A Volkswagen és az NXP hamburgi fejlesztőközpontja egy olyan megoldáson dolgozik, amely a járása alapján ismeri fel a gépkocsi tulajdonosát. A slusszkulcs ugyanis az okostelefonnal együtt elemzi majd ki a felhasználó tipikus járásmintáját és a jármű ajtaja csak akkor fog automatikusan kinyílni, ha a járásminta megegyezik az eltárolt mintával. A járás elemzéséhez felhasználják többek között az okostelefonok gyorsulásmérőjét és giroszkópját.

A fejlesztés az ultra-szélessávú technológiának köszönhetően valósulhat meg. Az ipar tavasszal már elfogadta a kapcsolódó szabványt és a használt rádiótechnika lehetővé teszi az adó helyzetének sokkal pontosabb meghatározását, mint például a Bluetooth segítségével.

Bernd Ette, a Volkswagen fejlesztője megalkotott egy olyan koncepciómodellt, amelynél az ajtók akkor is kinyílnak, ha valakinek ellopták a slusszkulcsát. A szakember közölte, hogy 12 tesztszemély próbálta ki több mint ezer alkalommal a technikát és az esetek 95 százalékában működött az eljárás. Nehézségeket az okozott, ha például egy nő lapos sarkú cipőről magassarkú cipőre váltott át, mert ilyenkor megváltozott a járása. A felismerés egyre pontosabb, mert a technika öntanuló.

Érdekesség, hogy további funkciók is integrálhatók a folyamatba, például a felhasználók egyedi gesztusokat is meghatározhatnak, amelyeknek meg kell előzniük az ajtó kinyitását.

Az elmúlt években számos ötlet került szóba a slusszkulcs kiváltására. Így felmerült, hogy az eszközt a szelfi is helyettesítheti, továbbá az, hogy ujjlenyomattal is indulhatnának az autók, valamint az, hogy a mobiltelefon, illetve az iPhone szintén kiválthatja a slusszkulcsot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #19
  A perspektíva -szédítő !
  Már baromira zavart,hogy az ajtónyitóval pittyenteni kell.Fárasztó,és időigényes.
  Viszont alkoholszondaként is használható ! Ha a tulaj négykézláb megy a kocsihoz,nem engedi beszállni.
  Innen csak egy lépés az egyedi hónaljszag-azonosító , vagy a fülméret-felismerő,stb.
  Ime a 21.század észbontó tecnikai áttörése !

  Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2019.09.09. 11:13:57
 • Szefmester #18
  Hmm.. ha sportcipőről alkalmira váltok, vagy bakancsra már más a járásom, ha esetleg viszek szatyrokat is a kezemben megint változik. Mobilvinyó van a zsebemben? Alap hogy még rezgésmentesebben járok... Lesántultam? Vagy csak simán beteg vagyok? Detto. Rohadtul wc-re kell mennem? :D

  Mennyi mennyi eset ami eltérést okozhat.
 • ostoros #17
  Vagyis a tolvajnak mindössze utánoznia kell a járásodat...
 • passatgt #16
  Szerintem itt inkább arra kell gondolni, hogy mondjuk a telefonod nálad van és odamész a kocsihoz, akkor automatán kinyílik. Viszont ha nem ismeri fel a járásod, akkor előveszed a telefont és authentikálod makad(ujjlenyomat, faceid akármi) és akkor nyílik ki. Ha 95%-ban automatán kinyílik, az elég jó. Ha telefont ellopják akkor meg hiába sétál oda az autóhoz a tolvaj, nem fogja tudni kinyitni.
  Utoljára szerkesztette: passatgt, 2019.09.02. 13:56:07
 • Myers #15
  Lehet ezt fokozni. Ha csak 95%-ot tud a technika, akkor zsebre kell vágni a kulcsot, és akkor majd a csípőjének a ringását is elemzi. :)

  Egyébként meg mi van, ha rohanok a kocsihoz? Lesz benne egy rohanás profil is?
 • Archenemy #14
  Baszki megelőztél ezzel a poénnal, pedig mikor rákattintottam, pont valami ilyesmit akartam írni :D
 • VolJin #13
  Rakjanak bele íriszszkennert is, és akkor
  "A nézését meg a járását..."
  Utoljára szerkesztette: VolJin, 2019.09.02. 10:01:53
 • PLaci #12
  Aki lesántul, az meg buszozzon.....
 • ostoros #11
  Gondolom akkor ha részegen közelítesz a kocsid felé, az automatikusan elmenekül előled, ha pedig sarokba szorítod, akkor ajtózár be... :D
 • NEOreg3 #10
  "Your scientists were so preoccupied with whether or not they could, they didn’t stop to think if they should."