Berta Sándor

Slusszkulcs lehet az iPhone

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy akár az Apple terméke is használható legyen digitális kulcsként.

A Car Connectivity Consortium (CCC) elfogadta a Digital Key nevű nyílt szabvány 1.0-s specifikációját. Az okostelefon slusszkulcsként való alkalmazása nem új ötlet, ugyanakkor eddig nem volt ezzel kapcsolatban egységes szabvány. A Car Connectivity Consortium (CCC) ezen akart változtatni és úgy tűnik, hogy az egyes tagok hasonló álláspontot képviselnek: egységes és nyílt digitális szabványt akarnak.

Az elfogadott Digital Key 1.0-s specifikáció kiaknázza az olyan technológiákban rejlő lehetőségeket, mint a GSM, a Bluetooth, az NFC, valamint a Trusted-Service-Manager (TSM) infrastruktúra. Az elképzelések alapján a slusszkulcsok adatait a TSM segítségével lehetne biztonságosan továbbítani az okostelefonra. Amennyiben a Digital Key telepítve van a készüléken, akkor az autó lezárható vagy elindítható. A motort csak akkor lehet beindítani, ha az okostelefon a gépkocsin belül található.

A megoldás hasznos lehet nem csupán a gyártók, hanem a bérautó- és a járműmegosztó szolgáltatások számára is, ráadásul megkönnyítheti a slusszkulcs kezelését és megosztását. A Digital Key 1.0 egy fontos mérföldkő, de az igazi fordulópontot a Digital Key 2.0 elfogadása lehet majd, amire 2019 első negyedévében kerülhet sor. A Digital Key 2.0 vezetheti be ugyanis az autók és az okostelefonok közötti azonosítási protokollokat.

A CCC tagjai között van az Apple, a BMW, a Continental, a Delphi, a Gemalto, a General Motors, a HTC, a Harman, a Honda R&D Co, Ltd., a Huawei, a Hyundai Motor, a JVC KENWOOD Corporation, az LG Electronics, a Mazda Motor Corporation, a Mercedes-Benz Research & Development / Daimler, a Mitsubishi Electric Corporation, az NXP, a PSA Automotive, a Panasonic, a Pioneer Corporation, a Qualcomm Incorporated, a Robert Bosch LLC, a Samsung, a Suzuki Motor Company, a TUV Rheinland, a TomTom International B.V, a Toyota és a Volkswagen. Némi meglepetés viszont, hogy nincs a tagok között a Google és a Microsoft.

Az Allianz biztosítótársaság április végén mutatta be a virtuális slusszkulccsal kapcsolatos követelménykatalógusát. Hosszú távon az okostelefon válthatja ki a slusszkulcsot és egy alkalmazás nyitja majd ki a zárakat, illetve indítja el a gépkocsit, ezáltal az virtuálissá válik. Az új megoldás kényelmes lehet, de komoly adatvédelmi és adatbiztonsági kockázatokat is magában hordoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • professional #7
    Annyira jó ötlet ez a kulcsnélküli dolog...nekem így vitték el az autómat...úgyhogy annyira mégsem :D
  • passatgt #6
    Minek pin kód? FaceID, ujjlenyomat teljesen elég.
  • kvp #5
    A manapsag hasznalt dedikalt tokeneknel egy telefon akar jobb is lehet. Peldaul lehet pin kodot kerni az ajtonyitas elott.

    A kulcskezeles pedig ahogy nezem virtualis kulcstarolo alapu lesz, tehat a szerelo nem a telefonunkat kapja meg, es nem is a fizikai potkulcsot, hanem a virtualis kulcsot adjuk kolcson neki adott idore, ami ekkor megjelenik a telefonjan. Kb. mint a messengerben atkuldott fotok.

    Egy rest latok, sok lesz a kulcslopo virus es a kulcs kolcsonkero scam. (kb.: 1 milliot nyertel, a nyeremeny atvetelehez szukseges ellenorzes miatt add kolcson 15 percre a kocsikulcsod) Akinek meg lemerul a telefonja az ugy jart, kb. mint akinek lemerul az autoja. Varhatoan a jovoben mindkettot tolteni kell.
  • HyBrIDNyLA #4
    Nagyon ebbe az irányba megy el a világ. Nem mi szolgáljuk a technikát, hanem a technika szolgál minket. A mobilokban lévő NFC-vel már fizethetünk is, a beléptetőkártya is részben elhagyható, bizonyos megoldásokkal (pl. Bluetooth) már a garázskapu is nyitható. ...és ha majd kiderül valami bug, vagy elhagyja a telefonját, akkor nem csak autója nem fog indulni, hanem az irodájába, akár lakásába sem fog tudni bemenni. ...akkor majd vakarhatja magát. A kockázatokat nem árt porlasztani és ez bizony mindig a kényelmünk rovására fog menni. Pl. nálunk az irodaházban, a beléptető kártya színe alapján tudják az őrök megkülönböztetni, h dolgozó, ideiglenesen van bent kísérővel, vagy pl. rendezvényes. Messziről rikít, tök egyszerű, mégis marha jó és nem azt lesed árgus szemekkel, h vendég van-e ráírva, vagy a neve.
    Skylake-nek igaza van, h ki sokat markol, keveset fog.
  • Skylake #3
    Alapvető biztonsági tényezők feladása a túlkényelmesítés érdekében. Tényleg kib*szott fárasztó, ha az autóhoz van egy dedikált fizikai és / vagy elektronikus azonosító eszköz. Nem, erre nincs szükség. Innentől ha feljbecsapom a baromarcút, akkor nem csak a telójához, plusz a rajta lévő dolgokhoz férek hozzá, hanem vihetem a kocsiját is. Tiszta sor, a hülyének is megéri.

    Érdekes kérdés, ha mondjuk szervízben kell hagyni az autót, akkor gondolom a naggggyonművelt, és kifinomult onlineparaszt nem a telóját fogja Karcsi bá' olajos kezébe odaadni, hanem előveszi a naggyon elavult slusszkulcsot, ugye? Hú b*zmeg, akkor mégis szükség van arra is! Másik evidens dolog, amit a kolléga említett, mi van akkor, ha a Szent Mobiltelefon, az Élet Középpontja, a Szentháromság (Facebook, Messenger, Gmail) Edénye netán lemerül a g*cibe? Akkor megint elő kell halászni azt a szájbak*rt slusszkulcsot. Tekintettel arra, hogy a baromarcúak bele vannak fordulva minden szabad percben a párhuzamos (mű)valóságba, a lemerülés borzasztó esete előfordul gyakran (lásd. powerbank-ok piaca), tehát, ha nincs áram, akkor nem tudja a nagyonfejlett p*csáját továbbvonszolni az autóval. Tiszta sor.

    Nagy piaca lesz a jelerősítőknek, autóellopási előadó tevékenységet végzők részéről. Tehát az onlineparaszt fészbúkozik a kéróban, némi jelerősítéssel elérhető, hogy az autó rendszere beszopja, hogy a baromarcú a kocsiban ül. Innentől már lehet továbbhaladni ellopásügyileg. Nem kell bemenni a kecóba a kulcsért, amikor az állatja valami fesztiválon fehértelefonozást megelőzően szelfizget. Tiszta sor.
  • wraithLord #2
    Gondolom lesz hozzá valami workaround. Pl. adnak hozzá rendes keycardot vagy hasonlót is.

    Én inkább a biztonságra lennék kíváncsi. Bár csak nem fogja a szolgáltató ugyanúgy árulni a digitális kulcsokat, mint a Facebook a felhasználói infókat. :D
  • esztyopa #1
    Király!
    Ha véletlenül lemerül a telónk,akkor elgyalogolunk a legközelebbi töltőhöz...
    /Vagy...veszünk egy másik...autót/