Berta Sándor

Szelfi helyettesítheti a slusszkulcsot

Az egyik brit autógyártó kiváltaná az eddigi megoldást.

A Jaguar Land Rover bejelentett egy szabadalmat. Az arra épülő rendszer az arcfelismerés és a tulajdonos gesztusainak vagy mozgásának az elemzése alapján engedélyezné a gépkocsik ajtajának a kinyitását. Ehhez a kifejlesztett rendszer az ajtók ablaküvege alatt elhelyezett kamerákat, s az azok által készített videókat és fotókat használná fel, majd ez utóbbiakat összehasonlítaná a jármű fedélzeti számítógépében tárolt felvételekkel. Amennyiben a képek és videók egyeznének, akkor megtörténne az ajtók kinyitása.

Az új technológia lehetővé tenné, hogy a vezetők megtakarítsák a slusszkulcs előkeresésére és alkalmazására fordított időt. A rendszer használatához a tulajdonosnak először el kellene végeznie egy regisztrációs folyamatot, amelynek során elkészítenék álló testhelyzetben és mozgás közben is a fotóját, utóbbinál külön figyelve a gesztusaira, az üdvözlésére, a kézmozdulataira vagy a mozgására. A tervek alapján az autók minden oldalán két kamerát helyeznének el.

A fejlesztők szerint a videók alkalmazása és a mozgás elemzése gondoskodna arról, hogy a csalók ne játszhassák ki a rendszert. A megoldás előnye, hogy nem csupán egyetlen személyre összpontosítana, hanem annak akár a barátai vagy a családtagjai is regisztrálhatnák magukat a gépkocsi használatára. A pontos mozgáselemzésre olyan csúcstechnikás kamerák szolgálnak majd, amelyek képesek 3D-felvételeket készíteni. Ezek segítségével meg lehet becsülni, hogy mekkora távolságra van a járműtől egy bizonyos személy. Amennyiben valaki eladja az autóját, akkor a képek természetesen törölhetők.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója márciusban azt nyilatkozta, hogy az Apple Watch helyettesítheti az emberek slusszkulcsait. Azért, hogy ez megvalósítható legyen, az okosórát olyan akkumulátorral látják el, amelyet gyorsabban fel lehet majd tölteni, mint az iPhone-t és amelynek az üzemideje egy nap lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sxy #4
    Már most is a drágább kocsikban nem kell a kulcsot elővenni, hanem gobnyomásra indul a kocsi, miközben a kulcs a zsebben. Erre kamerát használni drága mulatságnak tűnik.
  • takysoft #3
    Ennek a világon semmi köze nincs a szelfikhez....
  • tom_pika #2
    egy napos akkumulátor idő? csúcstechnika! űrkorszak! szuperkényelem! Kánaán!
  • molnibalage83 #1
    Ennél hülyébb ötlet kevés van...