Gyurkity Péter

Csak pénzért követte nyomon saját autóját a Volkswagen

Rendőrségi kérésre sem voltak hajlandók ingyen bekapcsolni a nyomkövető funkciót.

A szinte mindenki által ismert német gyártó nem túl gyakran szerepel híreinkben, bár nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy az elektromos autók területén belül gyorsan apad a Tesla előnye, ebben pedig a VW is szerepet játszik. Most egy érdekes bűneset kapcsán bukkant fel a cég neve a tengerentúlon, meglehetősen sok negatív reakciót váltva ki.

A Facebook oldalán tették közzé a Lake County IL Sheriff's Office hosszabb bejegyzését, amelyben beszámolnak a bűncselekmény főbb részleteiről. Ebből megtudjuk, hogy egy helyi anyuka Volkswagen Atlas típusú személyautóját tulajdonították el a tettesek, mégpedig az abban tartózkodó kétéves gyermekkel együtt, miközben a szülő éppen másik gyerekét vitte be saját lakásukba. A nőt leütötték, majd pedig át is hajtottak rajta, ahogy a tolvajok igyekeztek minél hamarabb eltűnni a helyszínről. A helyi rendőrök a kiérkezést követően szerették volna igénybe venni az autó Car-Net névre hallgató nyomkövető funkcióját, mivel azonban annak próbaideje lejárt, kénytelenek voltak felhívni a gyártót, hogy ismét bekapcsolják azt és megkapják a jármű pontos helyzetét.

A hívás másik oldalán lévő személy azonban megtagadta ezt, arra hivatkozva, hogy kizárólag a 150 dolláros díj befizetése után kapcsolhatják be a szolgáltatást, így a rendőröknek egy hitelkártya felhasználásával és a fizetést követően sikerült csak elérniük a célt. Addigra azonban a tolvajok elhagyták az autót, az ezt észlelő szemtanú pedig értesítette a hatóságokat a jármű és a gyermek hollétéről, így a nyomkövetési adatok már feleslegesnek bizonyultak. Az eset miatt meglehetősen sok kritika éri most a gyártót, ám érdemes azt is megjegyezni, hogy nem feltétlenül ők a felelősek a negatív válaszért, hiszen az ilyen ügyek kezelésére sok esetben külsős partner alkalmaznak, aki nincs felhatalmazva a funkciók ingyenes módosítására.

Az illető anyukát súlyos sérülésekkel kórházban ápolják, állapota stabil, legalább ilyen fontos azonban, hogy az autó mellett gyermeke is viszonylag gyorsan megkerült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  Az amerikai hazafias torveny (patriot act) szerint az allam biroi engedely nelkul is hozzaferest kell hogy kapjon minden kommunikacios rendszerhez. Ez alapjan a USA teruleten a nyomkoveto szolgaltatast adhatja penzert a ceg, de az allamnak (alahuzom biroi vegzes nelkul is) teljes hozzaferest kell adnia a teljes rendszerhez es minden abban osszegyujtott adathoz. A surgossegi, azonnali es teljes hozzaferes a terrortamadasok es egyeb bunugyek idobeli megadalyozasara szolgal.

  Magyarul a rendorseg barmikor, barmelyik kocsi poziciojat lekerdezheti. Ha ezt nem biztositjak, akkor az erintett cegek es termeszetes szemelyek a terrorizmus elleni harc akadalyozasaert felelossegre vonhatoak vagy maganszemelyek eseten akar vad nelkul is tetszoleges ideig fogva tarthatoak.

  Szerintem a kovetkezo lepes az allam reszerol az lesz, hogy megjelennek a 3 betus ugynoksegek emberei az erintett cegnel, hogy jottek beszerelni a kormanyzati hozzaferest. Ezzel szemben a Tesla nyomkoveteset le se lehet mondani, sot baleset eseten automatikusan felhivjak a kocsit, hogy jol vannak-e az utasok es kuldjenek-e mentot vagy autoszallitot. Nagyon nagyon mas filozofia, de mar a General Motors (OnStar) es a Ford (Sync) is kotelezoen telepiti a nyomkovetest minden uj jarmuvebe. Raadasul az EU-ban is kotelezove tettek annyival kiegeszitve, hogy itt ingyen kell biztositani a veszhelyzeti segelykerest.
 • Tetsuo #3
  Kifejlesztettek és fenntartanak egy elég drága és különleges szolgáltatást, majd ajándékozzák oda minden ügyfelüknek? Vagy csak ha elrabolnak valakit?
  Érdekes jogi kérdések ezek.
 • Ellaberin #2
  Ez szerintem is egyértelmű. A cég egyetemlegesen felel a megbízott cégekért is.
  Itt egy polgári perben milliókat fognak fizetni és örülhetnek, ha az adott állam hivatalból nem perli be újabb milliós nagyságrendben hivatali akadályoztatás súlyos bűncselekmény elkövetése közben-ért.
  Örülhetnek, ha nem kapja fel jobban a sajtó és kussban megegyeznek, mert sokkal többet is bukhatnak, mint 1-2 millányi zöldhasút....

  (És k.rvára meg is érdemelnék a büdös bunkók!)
  Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2023.02.28. 13:55:59
 • Macropus Rufus #1
  "Az eset miatt meglehetősen sok kritika éri most a gyártót, ám érdemes azt is megjegyezni, hogy nem feltétlenül ők a felelősek a negatív válaszért, hiszen az ilyen ügyek kezelésére sok esetben külsős partner alkalmaznak, aki nincs felhatalmazva a funkciók ingyenes módosítására."
  dehogyis nem. Ő adta tovább a szolgáltatást. Az üzemeltető cég azt mondta, hogy csak ilyen és ilyen feltétel mellett fogja üzemeltetni. Ez a VW elfogadta. Szóval mind a ketten sz@rosak az ügyben.
  Bár véleményem szerint elég egyszerű az ügy: nyomozás akadályozása. Lehet egy jó ügyvéd még azt is bele venné valahogy, hogy a kiskorú sérelmére van elkövetve a dolog. Amiknál vagyunk, a szülő indít egy 10-20milliós kártérítést a két cég ellen stb... ennél kisebb balhékért is több misiket gombolnak le a cégektől. És ez, az az eset lenne, hogy azt mondom: meg is érdemlik, hogy sok-sok milliót kelljen fizetniük.
  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2023.02.28. 13:22:18