Berta Sándor

Közösen fejleszt chipeket a Volkswagen és az ST Microelectronics

Az óriáscég System-on-Chipeket (SoC) akar megalkotni.

Júniusban vált ismertté, hogy a Volkswagen chipfejlesztésbe fogott és a Bosch-t és a Qualcommot választotta ki partnerének. Most kiderült, hogy a német autógyártó újabb partnere az ST Microelectronics lett. A két fél különleges chipeket akar készíteni az új autómodellek hálózatba kapcsolásához és létrehozza a Volkswagen saját járműelektronikáját. Az együttműködést a CARIAD, a Volkswagen szoftverfejlesztő részlege jelentette be.

A kooperáció során a fő hangsúly az olyan processzorokon és rendszereken van, amelyekkel a vezérlőegységeket és az összetett vezérlési feladatokat szorosabban össze lehet kapcsolni. A Volkswagen saját kezdeményezéseket jelentett be a chiptervezés terén, de a hardvert kezdetben ipari szakértőkkel együtt akarja kifejleszteni.

Az ST Microelectronics szakembereivel való együttműködés részben eltérést jelent a chipek beszerzésének korábbi módjától. A német konszern arra törekszik, hogy a fontos alkatrészeket ne csak a klasszikus autóipari beszállítóktól, hanem közvetlenül az elektronikai beszállítóktól szerezze be. "Ilyen módon aktívan alakítjuk a teljes félvezető-ellátási láncunkat. Biztosítjuk, hogy pontosan az autóinkhoz szükséges chipeket állítsuk elő, és évekre előre biztosítjuk a keresett mikrochipek készletét" - nyilatkozta Murat Aksel, a Volkswagen beszerzési vezetője.

Jelenleg a magasabb felszereltségű gépkocsikban akár 100 egyedi vezérlőegységet is használnak. A cél a szabványosításuk a műszaki szabványok kialakítása és a gyártási költségek megtakarítása érdekében. A csoport márkái közötti koordinációs problémák és a szoftverfejlesztés késedelmei az utóbbi időben lelassították a CARIAD-ot. Az egységes platform elkészültéig a Volkswagen, az Audi és a Porsche munkálatai átmenetileg párhuzamosan folynak. Dirk Hilgenberg, a CARIAD vezetője ebben az összefüggésben fontosnak tartja az új kooperációt. "Az egységes, a lehető legjobban adaptált architektúra használata az összes ECU-ban óriási lökést ad számunkra a szoftverplatformunk hatékony fejlesztéséhez" - emelte ki a menedzser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!