Berta Sándor

Adatvédelmi szempontból támadják az Ubert

Egy korábbi alkalmazott adatvédelmi jogsértésekkel vádolta meg a céget.

Ward Spangenberg, az Uber korábbi számítástechnikai szakembere egy kaliforniai bíróságon azt állította, hogy a közösségi utazásmegosztó az ügyféladatok kezelése kapcsán megsértette a hatályos adatvédelmi előírásokat és a felhasználók magánszféráját. Mindez lehetővé tette, hogy az alkalmazottak láthassák az ügyfelek, köztük politikusok és hírességek útjainak részleteit.

Az Uberrel kapcsolatban már 2014 októberében kirobbant egy botrány, amely a God-View funkcióhoz kapcsolódott és amely szintén biztosította, hogy a munkatársak követhessék minden megrendelői út adatait. Egy menedzser arról a lehetőségről is beszélt, hogy a kritikákat megfogalmazó újságírókat a magánéletük részleteivel lehetne nyomás alá helyezni. A botrány kirobbanása után a vállalat megígérte, hogy korlátozza az ügyfelek titkosítatlan mozgásprofiljaihoz való hozzáféréseket. Most azonban kiderült, hogy minden bizonnyal továbbra is voltak hozzáférések ezekhez a profilokhoz.

Michael Sierchio biztonsági szakértő és egykori Uber-dolgozó azt nyilatkozta, hogy a munkatársak gyakorlatilag bármely utas útjainak részleteibe betekintést nyerhettek különböző indokokra hivatkozva. Sierchio 2015 elejétől 2016 közepéig dolgozott a vállalkozásnál. Spangenberg egyébként többek között kor alapú diszkrimináció miatt és jogellenes cselekmények bejelentése kapcsán perelte be az Ubert. A 45 éves szakembert februárban rúgták ki, előtte többször is felhívta a figyelmet a biztonsági jogsértésekre.

A közösségi utazásmegeosztó úgy reagált a Reveal News anyagára, hogy komoly előírások vonatkoznak az ügyféladatok védelmére. Ugyanakkor elismerte, hogy tíznél kevesebb alkalmazottat bocsátott el amiatt, mert engedély nélkül hozzáfértek az ügyfelek információihoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #2
    azért ez erősen sarkított példa volt a részedről.
    És ha igaz amit az a manager mondott akkor ez már ugye ez már túlmutat egy sima logoláson. Sőt, akár az is lehet a vádban, hogy azért logolták az utakat, hogy később ezt nyomás gyakorlás céljából felhasználhassák. Nem lennék meglepve, hogy ha tényleg ezért csinálták volna. Azért arra a válaszra kíváncsi lennék, hogy miért is logolták azt, hogy ki hová ment...
  • kékherceg #1
    Hát igen, ott van az az alkalmazott, aki pl. elvitte őket a célig. Remélem jól beperelik, mert látta, hogy hova viszi a tagot. :)