Berta Sándor

Félmilliárd dollárt fektet térkép­szolgáltatásába az Uber

Az utazásmegosztó nem sajnálja a pénzt arra, hogy függetlenítse magát a Google platformjától.

Az Uber úgy döntött, hogy saját térképszolgáltatást hoz létre és a platformba 500 millió dollárt fektet be - erről számolt be különböző forrásokra hivatkozva a The Financial Times. A cég a téma kapcsán nyilvánosságra hozott blogbejegyzésben nem nevezte meg a beinvesztált összeget, de Brian McClendon menedzser megerősítette a projekt tényét. Mint írta, a korrekt térképek jelentik a szolgáltatásuk szívét és az üzletük gerincét.

A gazdasági újság rámutatott, hogy az Uber jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban és Mexikóban gyűjt a járműveivel útadatokat és képeket a szolgáltatása létrehozásához. A jövőben további országokban folytatódhat az úthálózat feltérképezése. Az elkészített térkép hasznos lehet az Uber azon kutatásaihoz is, amelyeket Pittsburgh városában fog végezni az autonóm vezetéssel kapcsolatban. Egy önállóan közlekedő járműnak nagyon fontos, ha nem csupán azt tudja, hogy merre vezet egy út, hanem azt is, hogy milyen széles az és hány sáv található rajta. A térkép anyagát valós időben korrigálni lehet majd az aktuális szenzoradatok segítségével.

Az Uber hasonló módon optimalizálhatná az utazásmegosztó ajánlatát is és például könnyebben azonosíthatná azokat a helyeket, ahol a sofőrök az utasaikat vehetik fel. Eddig erre a célra a vállalat a Google Térképet használta, a webes konszern pedig egyike volt az Uber első befektetőinek is. McClendon tavaly érkezett pont a Google csapatából. A menedzser azt írta, hogy a szolgáltatás nem létezhetne, ha először nem az interaktív térképeket hozták volna létre. Ő egy évtizeden át volt a Google Térkép vezetője, míg most az Uber térképrészlegének első embereként arról gondoskodik, hogy biztonságos utakat tudjanak bonyolítani. Ehhez különböző térképtechnikákat ötvöztek és ezekre épülnek az alkalmazásaik is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!