Berta Sándor

Ötmillió okos órát értékesíthetnek jövőre

A piackutatók azzal számolnak, hogy hamarosan áttörés következhet be az okos órák piacán. Az egyik piackutató cég azt prognosztizálta, hogy jövőre ötmillió ilyen eszközt adhatnak el.

A Canalys elemzői szerint ahhoz, hogy az eladási adatok teljesüljenek az kell, hogy több nagy IT-konszern, például az Apple is elkészítse és piacra dobja a saját termékét. Eddig egyetlen olyan eszköz sem jelent meg, amely több kibővített funkcióval rendelkezett volna és ezzel felkeltette volna a vásárlók érdeklődését. Az elmúlt években a különböző gyártók világszerte 330 000 okos órát adtak el, a legtöbb értékesített termék a Sony és a Motorola nevéhez fűződött. Az elemzők azt várják, hogy az első új modellek megjelenésével idén ez a szám 500 000-re fog nőni. Az igazi áttörés viszont csak jövőre következhet be, akkor lesznek ugyanis elérhetők az Apple, a Google, a Microsoft és a Samsung által fejlesztett különböző új készülékek.

"Az okos órák a legfontosabb új termékkategóriát jelentik majd a szórakoztatópiacon azóta, hogy az iPad meghatározza a táblagépek piacát" - jelentette ki Chris Jones, a Canalys alelnöke és vezető elemzője. A szakember abból indult ki, hogy ezeknek az eszközöknek a jelentősége nem az alapvető funkcióban lesz, hanem abban, hogy a szoftverfejlesztők számára egy új platformot fognak kínálni, amelyre alkalmazásokat készíthetnek és értékesíthetnek. Különösen az ARM új fejlesztései gondoskodhatnak arról, hogy az okos órák a hardverplatform tekintetében is olyan új lehetőségeket nyissanak, amik eddig nem voltak elképzelhetők. Ugyan a programok ökorendszerét aligha lehet majd összehasonlítani az okostelefonokra vagy a táblákra fejlesztett szoftverekével, de az olyan területeken, mint az egészségügy vagy a sport érdekes fejlesztésekre lehet majd számítani.

Az elmúlt hónapokban több befektető és technológiai vállalkozás kapcsán vált ismertté, hogy okos órát akar kifejleszteni, majd piacra dobni. Az Apple iWatch még az idén jöhet, a Samsung is jelezte, hogy ilyen projekten dolgozik. A sorból a Google, a Sony és az LG Electronics, valamint a Microsoft sem maradhatott ki. A Lenovo műszaki és európai vezetője ugyanakkor haszontalan játékszereknek nevezték az okos órákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #18
    "A kérdésem az volna, hogy tudnak-e annyi eltérő típust gyártani, ami az okosszemüveget egyedi divatcikké teszi?"

    Valoszinuleg ugyanazon modon, ahogy az egyedi iphone-ok keszulnek. Mondjuk android eseten meg az lehet a gond, hogy nincs ket egyforma keszulek.

    "egyértelműen jelzi, mindenki felé, hogy a viselője egy geek."

    Mint regen egy smartphone nyomogatasa a tomegkozlekedesi jarmuveken. Ma meg az a ritka, ha valaki nem nyomkod egyet.

    "Viszont kell-e nekünk, hogy egy számítógép lakjon a csuklónkon?"

    Nem feltetlen, viszont nehezebb elhagyni mint egy telefont es nincs az a problema, hogy hova pakolta eppen az ember. A karorat is azert talaltak ki, hogy a felhasznalok (eredetileg katonak) mindket keze szabad maradjon es megis meg tudjak nezni az idot. A kijelzos szemuveg is pont erre jo, igy nem kell kezben fogni a telefont, hogy lassuk a kijelzot. Augmented reality eseten pedig kifejezetten hulyen nez ki es balesetveszelyes, a fejunk ele tartott telefonnal rohangalni.

    "Kell-e, hogy teljesen elvonja plusz egy tárgy a figyelmemet a mindennapi feladatokról, problémákról?"

    Idealis esetben inkabb ezek megoldasara erdemes hasznalni. Peldaul az utcan menve megjelenitheti a terkepet, egy raktarban vagy boltban a keresett polc helyet, majd a termek leirasat, vagy szereles kozben a hasznalati utasitast vagy az elvegzendo feladatot bemutato videot. De ugyanigy jo arra is, ha valaki ugy akar hivast inditani, hogy nem veszi elo a telefont a zsebebol. Sokkal kenyelmesebb, mint hanggal iranyitani valamit egy zajos helyen ahol a sajat hangunk is alig halljuk.

    A fejre szerelt kijelzos valtozat (okosszemuveg) pedig kepes lehet teljes latoteret lefedo kepet mutatni, mindezt keverve a valosaggal. Ezt hivjak augmented reality-nek, ami lehetove teszi, hogy a latoterunben barhol megjelenjen mind 2D, mind 3D tartalom. Innentol az ember barhol elerhet egy nagykepernyos kijelzot vagy barmilyen informaciot megjelenithet a kornyezeterol. Ha ranezunk egy vonalkodra (qr kodra), akkor megjelenik a tartalma, betoltheto a linkelt oldal. Az utcan menve barkirol akit meglatunk es aki megosztotta meg lehet keresni a nevet, elerheto publikus adatait, stb. Az epuletek es nagyjabol minden amit latunk ellathato cimkekkel, tajekoztato szovegekkel. De megjelnithetoek a feluleteken virtualis reklamok is vagy eppen kitakarhatoak a fizikai reklamok (a google mindkettohoz rendelkezik megfelelo technologiaval). Arrol nem beszelve, hogy folyamatos felvetel mellett nem kell allandoan jegyzetelni sem, mert a teljes napunk visszanezheto kesobb.

    Tehat munkara mindenkeppen alkalmas lenne egy ilyen szemuveg, szorakozasra ugyancsak, oktatasi celokra valoszinuleg. Innentol az egyetlen kerdes az, hogy az emberek tenyleg folyamatosan online akarnak-e lenni?

    ps: Tavoli fejleszteskent lehet okos kontaktlencset is kesziteni, azaz teljesen elrejteni a kijelzot, ekkor az alapegyseg a kameraval kb. egy mai radios headset formajat oltheti.
  • ProgServ #17
    A szemüveg koncepcióval baj van.

    A szemüveg ugyanis önmagában nem divatcikk!
    A szemüveg egy orvosi segédeszköz!
    A napszemüveg ilyen szempontból más, de alapvetően a szemedet védi.

    A kérdésem az volna, hogy tudnak-e annyi eltérő típust gyártani, ami az okosszemüveget egyedi divatcikké teszi?
    Ha nem, akkor x millió droid fog bóklászni az utcán, fején ezzel az izével?

    Plusz egy olyan problémát is felvet az okosszemüveg, hogy egyértelműen jelzi, mindenki felé, hogy a viselője egy geek. És ez jó?

    Az okoskarórával is pontosan ez a problémám. Bár a karóra lehet divatcikk is, én magam is szeretem az órákat, és minél egyedibb, d minél egyszerűbb, szerintem annál jobb.

    Viszont kell-e nekünk, hogy egy számítógép lakjon a csuklónkon?
    Kell-e, hogy az órámat naponta töltsem?
    Kell-e, hogy hányós fészbúk üzeneteket kapjak már az órámra is?

    Kell-e, hogy teljesen elvonja plusz egy tárgy a figyelmemet a mindennapi feladatokról, problémákról?
  • Narxis #16
    A szemüvegüket piszkálók.
  • primavis #15
    öt millió hülyének!
    Már megszoktuk, hogy honfitársaink egyik része vagy báván ül madzaggal a fülében, vagy magában beszél, netán a mobilját bizgeti órák hosszat, most jönnek az órájukat bámulók és piszkálók is! Mi következik ezután?
  • Sippie #14
    okosalsógatyát a piacra!!
  • Tetsuo #13
    Remélem az újabb lépcso végre eltunteti a táblákat meg a zsebtelefonokat!

    A mobiltelefon, mint mindenes eszkoz jó lenne, csak koze sincs az ergonómiához, kényelemhez. Ha ezt valahogy ráapplikálják a csuklónkra vagy a fejunkre (mint szemuveg), akkor megoldódik ez a probléma.

    Csupán távirányítóként vagy egy kiegészítoként nem sok értelme van, viszont továbbfejlesztve, végul a mobil szerepét átvéve igen.

  • kvp #12
    Az okos szemeuvegeknek lesz igazabol nagy sikeruk, legalabbis ha tenyleg elkezdik hasznalni es nem csak a google fele felso sarokban a kep elvet kovetik. Ugyanis akkor lehet assisted reality alkalmazasokat kesziteni. Ezek kepesek lehetnek levaltani a legtobb kijelzot mivel ha kell, mindig az ember elott van a kep. Tobb ember pedig ugy tudja megosztani a kijelzot, hogy mindegyikuk szemuvege ugyanazt mutatja a terben fizikailag ugyanott. Onnantol pedig vagy a szemuvegbe epitik a kozponti egyseget vagy az egy kis dobozban lehet, amit zsebre lehet vagni vagy egy nagyobb dobozban ami az asztalon/asztal mellett all. Viszont a kepet mindegyik megoldas a szemuvegre tudna kikuldeni. Az okosora egy ideiglenes megoldasnak jo, amig ezek a szemuvegek el tudnak terjedni. Kesobb szemuvegrol at lehetne allni kontaktlencsere is, amikor nfc-n kuldi be a tapot es a jelet a kozponti egyseg a kontaktlencse vevojere, majd az meghajtja az atlatszo flexibilis lcd-t. Persze ezek nem holnap lesznek, addig az okosorabol is el lehet adni parat. Aki nem akarja allandoan az ingzsebeben tartani a telefonjat es zseborakent elovenni amikor kell, annak pl. jo. Megfelelo csuklomozdulat detektalo szenzorokkal akar nyomogatas nelkul is lehetne vezerelni oket. (pl. egy csuklomozdulattal lehetne felvenni vagy visszautasitani egy hivast, esetleg behozni a cimjegyzeket es kivalasztani egy nevet, es a hivast automatikusan a vezetek nelkuli headset-re kuldene, igy ha eppen mindket keze tele az embernek es a telefon a zsebeben van, akkor is tudna hivast fogadni vagy inditani) Ha meg az idot es a facebook uzenofalat is megjeleniti, akkor hatalmas siker lesz.
  • keembo #11
    Ez csak relatíve okosság a fogyasztókhoz viszonyítva. Ez arra jó, hogy bedobd az okos telefonoddal a mosógépbe, szórsz rá intelligens mosóport is - ha lúd, legyen kövér alapon - aztán lesz kit/mit felhívnia az embernek a Vágó műsorából.
  • rajdi #10
    Ötmillió okos órát! Ebből 2 milliót megveszek én, hogy legalább a fele igaz legyen :)
  • ugh #9
    "Ötmillió okos órát értékesíthetnek jövőre"
    Ez oylan mint amikor kiszamoljak mennyi profit lesz a kovetkezo evben.
    Aztan nem 878972684 milliard hanem 200 dolcsival kevesebb, akkor megy a panik, hogy: vaaaaaaaaaaaaaaaaaaalsaaaaaaaaaaaaaaaaaag, jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjj.
    Uristen rafizesteses lett az iparag meg halodik!!!!!!!!!!
    Elmennek a zivataros fa#&@ba.