• kvp
    #18
    "A kérdésem az volna, hogy tudnak-e annyi eltérő típust gyártani, ami az okosszemüveget egyedi divatcikké teszi?"

    Valoszinuleg ugyanazon modon, ahogy az egyedi iphone-ok keszulnek. Mondjuk android eseten meg az lehet a gond, hogy nincs ket egyforma keszulek.

    "egyértelműen jelzi, mindenki felé, hogy a viselője egy geek."

    Mint regen egy smartphone nyomogatasa a tomegkozlekedesi jarmuveken. Ma meg az a ritka, ha valaki nem nyomkod egyet.

    "Viszont kell-e nekünk, hogy egy számítógép lakjon a csuklónkon?"

    Nem feltetlen, viszont nehezebb elhagyni mint egy telefont es nincs az a problema, hogy hova pakolta eppen az ember. A karorat is azert talaltak ki, hogy a felhasznalok (eredetileg katonak) mindket keze szabad maradjon es megis meg tudjak nezni az idot. A kijelzos szemuveg is pont erre jo, igy nem kell kezben fogni a telefont, hogy lassuk a kijelzot. Augmented reality eseten pedig kifejezetten hulyen nez ki es balesetveszelyes, a fejunk ele tartott telefonnal rohangalni.

    "Kell-e, hogy teljesen elvonja plusz egy tárgy a figyelmemet a mindennapi feladatokról, problémákról?"

    Idealis esetben inkabb ezek megoldasara erdemes hasznalni. Peldaul az utcan menve megjelenitheti a terkepet, egy raktarban vagy boltban a keresett polc helyet, majd a termek leirasat, vagy szereles kozben a hasznalati utasitast vagy az elvegzendo feladatot bemutato videot. De ugyanigy jo arra is, ha valaki ugy akar hivast inditani, hogy nem veszi elo a telefont a zsebebol. Sokkal kenyelmesebb, mint hanggal iranyitani valamit egy zajos helyen ahol a sajat hangunk is alig halljuk.

    A fejre szerelt kijelzos valtozat (okosszemuveg) pedig kepes lehet teljes latoteret lefedo kepet mutatni, mindezt keverve a valosaggal. Ezt hivjak augmented reality-nek, ami lehetove teszi, hogy a latoterunben barhol megjelenjen mind 2D, mind 3D tartalom. Innentol az ember barhol elerhet egy nagykepernyos kijelzot vagy barmilyen informaciot megjelenithet a kornyezeterol. Ha ranezunk egy vonalkodra (qr kodra), akkor megjelenik a tartalma, betoltheto a linkelt oldal. Az utcan menve barkirol akit meglatunk es aki megosztotta meg lehet keresni a nevet, elerheto publikus adatait, stb. Az epuletek es nagyjabol minden amit latunk ellathato cimkekkel, tajekoztato szovegekkel. De megjelnithetoek a feluleteken virtualis reklamok is vagy eppen kitakarhatoak a fizikai reklamok (a google mindkettohoz rendelkezik megfelelo technologiaval). Arrol nem beszelve, hogy folyamatos felvetel mellett nem kell allandoan jegyzetelni sem, mert a teljes napunk visszanezheto kesobb.

    Tehat munkara mindenkeppen alkalmas lenne egy ilyen szemuveg, szorakozasra ugyancsak, oktatasi celokra valoszinuleg. Innentol az egyetlen kerdes az, hogy az emberek tenyleg folyamatosan online akarnak-e lenni?

    ps: Tavoli fejleszteskent lehet okos kontaktlencset is kesziteni, azaz teljesen elrejteni a kijelzot, ekkor az alapegyseg a kameraval kb. egy mai radios headset formajat oltheti.