Gyurkity Péter

Nem okozott gondokat az Y2K7-hiba

Kisebb pánik kivételével csendesen hajtották végre a tengerentúlon a korai átállást a nyári időszámításra. A legnagyobb problémát nem is az idő visszaállítása, hanem egy internetes támadás okozta.

Szakértők egy része attól tartott, hogy az idén a szokásosnál három héttel korábban bekövetkező amerikai átállás komoly gondokat okozhat a számítógépes rendszerekben, jelentős fennakadásokra számítottak az internetes kommunikációban. Ez alapján rögtön Y2K7-nek nevezték el a jelenséget, amely azonban végül semmilyen nagyobb visszaesést, torlódást, leállást nem eredményezett.

Az Egyesült Államokban idén három héttel korábbra, március második vasárnapjára hozták előre a nyári időszámításra (Daylight Saving Time, DST) történő átállás időpontját, mégpedig energiatakarékossági indokokra hivatkozva. Hasonló céllal az őszi visszaállást is kitolták, mégpedig november első vasárnapjára, ami idén november 4-re esik. Ettől az energiafelhasználás komoly csökkenését várják, ami amúgy is ráfér a kiotói-egyezmény mellőzése miatt sokat bírált hatalomra. Bár a legnagyobb problémát, a kipufogógázok kibocsátásának mértékét ezzel nem csökkentik, ám kezdeti lépésnek elfogadhatónak tartják a döntést.

A tengerentúli felhasználók körében minipánikot okozott, hogy az átálláshoz közeli időpontokban több helyen a szolgáltatás kieséséről, kimaradásokról számoltak be. Erről azonban hamar kiderült, hogy nem technikai malőr, hanem egy jó öreg szolgálat-megtagadási internetes támadás tehet, amely elsősorban a GoDaddy doménkezelő céget vette célba. Ettől eltekintve nagyobb fennakadást nem tapasztaltak, vagyis ezúttal is hiába készültek a világvégére.

Az átállás körüli felfordulást egyetlen vírus próbálta kihasználni, erről a Symantec már idejekorán beszámolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ssdb #38
  kicsit nevetséges ez a dolog, de a lényeg h hibanélkül áccsusszant a renitens amcsi terv
 • Gerygrey #37
  Mondtam én egy szóval is hogy az lenne a normális ha hajnali 4-5 órakor világos lenne? Nem, ha választani lehetne, én a nyári időszámítást tartanám normálisabbnak egész évben. És akkor karácsonykor sem 4-kor sötétedik, csak 5-kor. Igaz, reggel tovább tartana a sötét, de az sokkal kevésbé zavaró mint az átállás, és bőven kárpótolna hogy később nyugszik a nap.
 • Indigo #36
  Áááááá lökjetek a mókusok elé!!! Nem érti!

  "ha reggel egy órával több ideig tart a sötét. Inkább _ezen_ mit nem lehet érteni?"

  Az rendben, hogy egy órával tovább van sötét, de most őszintén, nyáron ez ki a fenét érint? Ki az aki hajnali 4-5 órakor (nyáron már ilyenkor világos van) kel fel? Az emberek nagy része ilyenkor még javában alszik, azaz teljesen lényegtelen hogy reggel egy órával tovább van sötét... Este viszont nagyon is jól jön, hogy tovább van világos.

  Értelmezd már ezt a szövegrészt: "az emberek így több időt töltenek természetes megvilágításban". Nem azt mondtam, hogy az óraátállítással egy órát ellopunk a természettől!!! Hanem hogy az órát az emberek életritmusához igazítják!
 • Gerygrey #35
  De miért töltenének több időt természetes fényben? Ez egy oltári nagy kreténség, és aki elhiszi, az nem gondolja át az egészet. Hiába van este egy órával több ideig világos, ha reggel egy órával több ideig tart a sötét. Inkább _ezen_ mit nem lehet érteni?
 • Indigo #34
  "De legjobb lenne, ha a Földből csinálnánk egy nagy korongot, ami a nap felé néz, akkor nem kelne a nap, és így nem kéne időzónákat csinálni, a napszakok eltolódása miatt..."

  Ez tetszik!
 • Indigo #33
  Most tökmindegy mikor kel fel a nap és mikor nyugszik, a lényeg az, hogy az óraátállítást a nappali világosság jobb kihasználása végett találták ki anno, az emberek így több időt töltenek természetes megvilágításban, kevesebb mesterséges megvilágításra van szükség, ami kevesebb energiát jelent. Nem tudom mit nem lehet ezen érteni.
 • L3zl13 #32
  "Ha már itt tartunk, az időzónákat is gyűlölöm, a hátrányaikat is baromira érezni pl. amikor online játékokhoz kell egyeztetni más időzónákból származó emberekkel."

  Ó, online játékok. Gyorsan szüntessük meg az időzónákat.
  Inkább legyen amerikában délben sötét, minthogy eltérés legyen az online játékoknál... (Biztos belemennének. Valószinűbb, hogy nálunk lenne sötét a "nappali" órákban.) Pfft

  De legjobb lenne, ha a Földből csinálnánk egy nagy korongot, ami a nap felé néz, akkor nem kelne a nap, és így nem kéne időzónákat csinálni, a napszakok eltolódása miatt...

  Az online játékokban való időegyezésért igazán megéri... LOL

  Gondolkodj már ember.
 • Gerygrey #31
  Jó, ezt a 12 órát csak példaként hoztam fel. De tegyük fel hogy március 15-re virradó éjjelen van az óraátállítás, és minden nap 1 perccel hamarabb kel és 1 perccel később nyugszik a nap, és ehhez igazítják a világítást. Akkor valahogy így néz ki a dolog (ezek nem konkrét számok, csak a szemléltetés kedvéért)

  március 12: villany le: 6:30 - villany fel: 18:30 - nappal hossza: 12 óra
  március 13: villany le: 6:29 - villany fel: 18:31 - nappal hossza: 12 óra 2 perc
  március 14: villany le: 6:28 - villany fel: 18:32 - nappal hossza: 12 óra 4 perc
  március 15: villany le: 7:27 - villany fel: 19:33 - nappal hossza: 12 óra 6 perc
  március 17: villany le: 7:26 - villany fel: 19:34 - nappal hossza: 12 óra 8 perc
  március 18: villany le: 7:25 - villany fel: 19:35 - nappal hossza: 12 óra 10 perc
  március 19: villany le: 7:24 - villany fel: 19:36 - nappal hossza: 12 óra 12 perc

  És így tovább. Szóval hosszabb nem lesz a nappal 15-étől, csak azzal a két perccel, amennyivel egyébként is. És nem nyertünk egy órát azon hogy csak este fél nyolctól kell világítani, mert reggel ugyanannyival tovább kell égve hagyni a villanyt.

  Ezt az Y2K7-et is csak a médiának találták ki. "Féljetek csak szerencsétlenek!" - sugallják nekünk.
  Inkább azért, hogy ebből egyesek jó pénzt csináljanak. "Tegye számítógépét Y2k-Y2K7-Y2K38-... kompatibilissé cégünkkel, mert amúgy tönkremegy a gép". Tele volt ilyen hirdetésekkel '99-ben a net és a sajtó. És milyen csodát tett a géppel egy ilyen "Y2K-komptatibilissé tevő" cég? Felrakott egy hivatalos, a Microsoft oldaláról ingyen letölthető patchet a Windowshoz és zsebretett 10 rugót gépenként. Biznisz az egész.
 • Szemi90 #30
  Ezt az Y2K7-et is csak a médiának találták ki. "Féljetek csak szerencsétlenek!" - sugallják nekünk.
  Kezdem unni ezeket a felfújt híreket, amik a közelgő végről szólnak. Ha közeleg, akkor úgysincs mit tenni.
  BROÁF...
 • Indigo #29
  Miért, reklámozzák? Vagy csak úgy mondtál valami hülyeséget?

  Egyébként ha már időegyeztetés: olyanról hallottatok már, hogy GMT?