Berta Sándor

Lenovo: az okos órák és szemüvegek csak haszontalan játékszerek

A Lenovo műszaki és európai vezetője egyaránt kétségbe vonta, hogy az okos szemüvegek koncepciója sikeres és a következő években meghatározó lehet.

A Google Glass a tavaly áprilisi bemutatása óta foglalkoztatja a felhasználókat és a szakembereket, sőt, az IT-cégeket is. Az első különleges szemüvegeket már leszállították a fejlesztőknek és a tesztelőknek, de a Lenovo vezetőit egyáltalán nem nyűgözte le a koncepció. Gianfranco Lanci, a Lenovo európai vezetője úgy vélte: a Google Glass ugyan jópofa, de egyelőre tisztázatlan a felhasználási területe és az is, hogy milyen Androidos szoftverrel fog működni. Szerinte a termék a következő években nem tölt majd be meghatározó szerepet. A menedzser azzal számol, hogy ezek az eszközök csupán néhány év múlva terjednek el és csak ezután érdemes komolyan foglalkozni ezzel a témával. A Lenovo biztosan nem készít termékeket csak a technika miatt, kizárólag akkor jelennek meg ezen a területen, ha azt látják, hogy ezek a termékek valóban hasznosak a fogyasztók számára.

Georg He, a Lenovo műszaki igazgatója ugyanezt az álláspontot képviseli: az okos szemüvegek és órák nagyon különleges termékek, amelyeknek viszont még nincs gyakorlati hasznuk az emberek szempontjából. Szerinte az egyik legnagyobb problémát a dizájn jelenti, ugyanis egy szemüveg viselése mindig stílus- és divat kérdése. Amennyiben csupán néhány modell lesz elérhető, akkor senki sem fogja hordani. További hátrány, hogy nem tud többet egy okostelefonnál. He szerint a felhasználók lassan belefáradnak a különböző kütyükbe; az okostelefonok ma már annyit tudnak, hogy sokan nem is akarnak más készüléket. Mindez szerinte egyértelművé teszi, hogy nincs szükség a Glass megvásárlására.


A Lenovo műszaki igazgatója emellett kifejtette: semmi értelme nincs annak, hogy a csuklónkon lássuk azt az értesítést, hogy e-mailt kaptunk, hiszen ugyanilyen gyorsan az okostelefonunkon keresztül is értesülhetünk az új üzenetről. Az óráktól általában azt várjuk el, hogy akár egy esztendőn keresztül is működjön egyetlen elemmel, és ez az okos órák esetében jelenleg nem lehetséges. Amennyiben naponta vagy hetente fel kell tölteni ezeket a modelleket, akkor esély nincs az elterjedésükre. Összességében a vásárlóknak túl sok kompromisszumot kellene kötniük, ezért az okos órák most csupán haszontalan játékszerek.

Az elmúlt hónapokban több befektető és technológiai vállalkozás kapcsán vált ismertté, hogy hasonló készüléket akar kifejleszteni, majd piacra dobni. Az Apple iWatch még az idén jöhet, a Samsung is jelezte, hogy ilyen projekten dolgozik. A sorból a Google, a Sony és az LG Electronics sem maradhatott ki, legutóbb pedig a Microsoft jelentette be, hogy okos órán dolgozik. Ezek az eszközök átvennék az okostelefonok bizonyos funkcióit, hajlékony kijelzővel érve el a kompromisszumot a nagyobb kijelző és a kényelem között. Már van hasonló termék, hiszen a Pebble elkészítette saját megoldását, és a Plastic Logic is készített saját e-ink kijelzővel ellátott prototípust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #40
    Hat ezekbol a sarkitott peldakbol kiindulva tuti buko lesz....Biciklizes kozben az oradat olvasgatod? Tereptol fuggoen akar maga a gyakorlo eletveszely is lehet. Ha meg megallsz, annyibol mar a telefont is eloveheted. Nem mondom, hogy tuti haszontalan ostobasag lesz, de ezek a peldak..haaat. Amugy meg idejet nem tudom mikor lattam utoljara ferfin karorat. Igaz nokon sem nagyon...
  • bunny #39
    Óra nem feltétlen bukta, csak ne óraként kezeld. Képzeld el bringázol, a drága ájfól ötös a hátizsákban, füledben bt. Jön egy sms, hallod de nem látod. Vagy jön egy hívás. A karórán pedig megjelenik az sms, a hívó. Vagy csipog az óra, hogy valami figyelmeztetés de mi? Az órán látod, vedd be a gyógyszered. Nem óra az, hanem egy karra szerelt kiegészítő kijelző, és így van jövője, főleg ha oda-vissza kommunikál a telefonnal. Nekem nem kéne, de ezer területet el tudok képzelni ahol igenis hasznos lehet pl. por, csepp, ütésálló kivitelben.

    És persze +1 Ulkeshnek, bármi robbanhat, sok dologról hittük hogy marhaság, aztán meg mégse lett az.
  • Linkout #38
    Igen, egyértelmű volt, hogy egy kisebb forradalom lesz ezen a téren.
  • Tinman #37
    Nem vagyok iMan, de bizony én nem nevettem az első iPhone bemutatójakor... sejteni lehetett, drasztikus változások lesznek.
  • Tinman #36
    Ezeknek a zsebszámolós, 12 csengőhangos óráknak már rég leáldozott. Nyilván ezek többek, jobbak, szebbek, de maga az óra viselés nem divat... hacsak --->

    2 esetben hajlandóak az emberek órát hordani:

    1. A nők ékszerként.
    2. A férfiak státuszszimbólumként.

    Ezek a kínosan gyakran töltögetést igénylő krumplik a kézen, eleve túlárazva = bukta.

    Aki ilyet hord eleve geeknek néz ki! Az emberek nagy része nem akar geeknek kinézni... ellenben egy stílusos napszemüveg ;-)

    Meg valójában mik ezek az órák? Egy plusz tapiképernyő, miközben a telefonod a zsebedbe van... tulajdonképpen azt egészíti ki.

    A Goggle Glass is baromi drága, meg az is marad még, de sokkal innovatívabb és széleskörűbb, eddig még nem alkalmazott lehetőségek tárháza.

    Mindenki szívesen hord napszemüveget, nyáron a nap miatt, télen az hó miatt, sőt vannak speciális éjszakai szemüvegek is, melyek a vakító fényszórók fényének zavaró hatását hivatottak mérsékelni.

    Ha azt megoldják -már pedig megfogják, ebben biztos vagyok-, hogy átlagos napszemüvegnek néz ki, onnantól nincs megállás.
  • Linkout #35
    Sőt, a Nokia is kinevette az iphonet.
  • Ulkesh #34
    "Az órák viszont hülyeség, TOTÁLIS BUKTA lesz! Szóltam! :-)"

    Valami Balmer nevű emberke is ilyesmiket emlegetett az iPhone-al kapcsolatban, aztán az Apple-nek sikerült fejre állítani az egész iparágat. Nem tudni mit akarnak, de ha az Apple kiad egy óra szerű valamit, az egész biztos nem olyasmi lesz, mint amit a többi cég elképzelt eddig. Lehet, hogy sokan meg fognak lepődni.
    Mondom ezt úgy, hogy lassan 10 éve nem hordok órát, mert a mobiltelefon bőven helyettesíti.
  • Tinman #33
    Így van!

    Én sem azt állítom, hogy jelenlegi formájában mindent agyonver és ez a jövő, de az alapok jók! Abs. van hová fejlődnie és alig kapta meg pár hete az a szűk réteg, máris finom módosításokkal tették jobbá! Pl.: Hang és kézmozdulat sem kell már a fényképezéshez, elég egy kacsintás.

    Mi lesz akkor ha szélesebb körben elterjed?

    Ráadásul nem a Noname INC áll mögötte, hanem a Google.

    A nem is annyira távoli jövőben simán képes lehet kiváltani az okos telefonok rengeteg funkcióját...
  • Linkout #32
    Az már más tészta, hogy (nem tudom, hogy bizonyított-e a káros hatása) én nem szívesen viselek wifi, gps, bluetooth meg nfc jeleket sugárzó eszközt ilyen közel az agyamhoz.
  • Linkout #31
    Egyetértek, a szemüveg evolúciója lesz ez hosszú távon.
    Akkor lesz igazán felkapott, ha a Ray-Ban, Gucci stb is kijelzőt szerel egy átlagosan és divatosan kinéző szemüvegbe. Persze sokmindent le kell még győzni hozzá. A fő probléma szerintem a tápellátás. Ha azt megoldják (Napenergiát hasznosító szűrőrétegek a lencsére, olyan miniatűr akkuk, melyek néhány óránál hosszabb üzemidőre képesek, kis fogyasztású chipek stb) akkor lesz igazán hasznos egy ilyen kütyü.