Hunter

Az univerzum véges életére utalnak a Higgs kutatások

A tudósok még mindig a Higgs bozon részecske tavalyi felfedezésének részleteit rendezgetik, az adatok azonban nem sok jóval kecsegtetnek a világegyetem jövőjét illetően, számol be egy jelentés.

"Ha összegyűjtjük az összes jelenleg ismert fizikát és elvégzünk egy egyszerű számítást, akkor rossz híreink vannak" - mondta Joseph Lykken, az Egyesül Államokbeli Fermi Nemzeti Gyorsító Laboratórium elméleti fizikusa, az európai LHC tudóscsoportjának tagja. "Elképzelhető, hogy a világegyetem, amelyben élünk vele születetten instabil és egy ponton, évmilliárdok múlva az egész elpusztul"

A fizikusok tavaly jelentették be a régóta keresett Higgs bozonnak tűnő szubatomi részecske felfedezését, ami az elméletek szerint tömeggel ruházza fel az anyagot. Jelenleg is folynak a felfedezés megerősítésére szolgáló elemzések, a Higgs ugyanis segíthet megoldani a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti születésének egyik legfőbb rejtélyét és talán a pusztulásáról is képet adhat. "Ez a számítás arról árulkodik, hogy sok tízmilliárd év múlva egy katasztrófa következik be" - mondta Lykken. "Egy kis buborék, amiről azt is gondolhatnánk, hogy egy 'alternatív' univerzum, meg fog jelenni valahol, majd fénysebességgel elkezd tágulni, megsemmisítve a miénket"

A tudósok már a Higgs felfedezése előtt is próbáltak tisztán látni a világegyetem hosszú távú stabilitását illetően, egyértelmű képet azonban csak a számítások egyre pontosabbá válásával nyerhetnek. Az LHC adatai szerint a részecske tömege kezd megállapodni 126 milliárd elektronvoltnál (GeV). Az eredményes számításhoz a Higgs tömegének egy százalékon belüli pontosságú ismeretére, valamint a többi kapcsolódó szubatomi részecske pontos tömegére van szükség. "Ha csak egy egészen parányi változás áll be a Standard Modell ezen paramétereinek bármelyikében, az egy egészen más képet fest a világegyetem végéről" - tette hozzá Lykken.

Az univerzum apokalipszisekor a Föld már nagy valószínűséggel régen nem fog létezni. A fizikusok szerint a Nap 4,5 milliárd év múlva kiég és tágulni kezd, bekebelezve bolygónkat is a folyamatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wiIlcox #1
    Akik ezt most elolvassák, száz év múlva sem fognak létezni. Akkor nem mindegy? Ez akkor lenne érdekes, ha az emberek örök életűek lennének. A jelenlegi sekélyes tudással próbálnak páran szélhámoskodni. Röhej.
  • wiIlcox #2
    A mínuszolós huszárok nyomkodják serényen a mínuszt!
  • ancsil #26
    "Elképzelhető, hogy a világegyetem, ... évmilliárdok múlva az egész elpusztul"
    húh de megijedtem.
    először évmillióknak olvastam.
    most kicsit megnyugodtam...
  • globint #3
    OK. Majd én is szólok nekik.....
  • Pityu83 #52
    Mi lesz szegény örök életű emberekkel amire most a tudomány törekszik :D
  • globint #47
    Ja, valóban durva, én is észrevettem, de már késő volt .... :-(
    Nagyon vártam már, :( ki ugrik rá.... :-)
  • uwu420 #45
    Ő azért nem tanul semmit, mert szerinte a megszerezhető tudás túl kevés. Ilyen alapon azt feltételezi, hogy hülyén maradva is azonos szinten van a többiekkel.
    Kényelmes megoldás. A túloldalról biztos baromi megnyugtató, a többiek meg csak had botránkozzanak meg a hülyeség mélységein!
  • blessyou #38
    Tömeg az mindenképp van, hiszen ez a tapasztalat, a Higgs-mező egy olyan elmélet, ami ezt a tapasztalatot igyekszik a részecskék standard modelljébe beilleszteni. Ugyanis enélkül a standard modell nem képes megmagyarázni, hogy miért van a részecskéknek nyugalmi tömegük.

    Ezért volt olyan nagy a várakozás a Higgs-részecskével kapcsolatos kutatások terén, mert ha nem találják meg, akkor a standard modell hibás, és új fizikai modellt kellett volna megalkotni.
  • Peetkiller #35
    Valamikor réges régen, egy messzi messzi galaxisban...

    13776257417 évvel, és 21 nappal ezelőtt, mikor egy tudóscsoport állami támogatás révén végre sikerrel koncentrálta a lekondenzált negatív-energiát egyetlen pontra, azzal a szándékkal hogy megnyissák az első féregjáratot az univerzum másik pontjára, nem egészen úgy sikerült, ahogy tervezték, mert véletlenül az arcukba robbant az univerzumunk... Tehát, Isten igenis létezett, csak öngyilkos lett!

    Mi talán előbb fogunk megérteni, mint kipróbálni... Vagy a kör előröl kezdi magát...
  • Starfarer #34
    Az itteni modik gerinctelenek, férgek, ostoba senkik.