Alex

Május 18-án vezetik be a tőzsdére a Facebookot

A közösségi hálózatot üzemeltető társaság részvényei május 18-án lesznek megvásárolhatók. A nemzetközi tőkepiac hosszú hetek óta lázban ég az év legnagyobb tőzsdei kibocsátása miatt.

A Mark Zuckerberg és volt kollégiumi társai által 2003-ban alapított Facebook mára a világ legnagyobb közösségi oldalává nőtte ki magát, s több mint 845 millió felhasználóval büszkélkedhet világszerte. A felhasználói tábor növekedése napjainkban lassuló trendet mutat, ám több - jellemzően fejlődő - országban a helyi versenytársaival szemben továbbra is rohamosan nő az oldal felhasználónak száma. Ráadásul Európában is "mindössze" a lakosság negyede aktív a portálon, így adott a növekedési potenciál. A Facebook "sztorija", vagyis a cég előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy képes lesz-e a legnagyobb közösségi internetes médiavállalat - amely ma már a legnagyobb internet-fogyasztási platformnak számít - pénzre váltani a közel 1 milliárd felhasználója jelentette üzleti lehetőséget.

"A papírok kibocsátási ára várhatóan az idei várt nettó eredmény hetvenszeresének megfelelő piaci kapitalizációt tükröz, a teljes cégérték 100 milliárd dollár körüli, ez az árazás pedig ilyen méretű cégek esetén kiemelkedőnek számít. Ma már a felhasználók több időt töltenek a Facebook-on, mint a nagy versenytárs, a Google oldalain, és számuk is hasonló, ugyanakkor a Google egy felhasználóra vetítve kilencszer akkor árbevételt és hétszer akkora adó és amortizáció előtti üzemi eredményt ér el, mint a Facebook" - mondta el Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája.


Kérdés, hogy a cégnek sikerül-e a rajongók elidegenítése nélkül megközelítenie vagy elérnie a Google pénzügyi mutatóit. Amennyiben igen, úgy a részvények további árfolyam-emelkedés előtt állnak, ha viszont mindez nem sikerül, akkor a Facebook várhatóan nem bizonyul jó befektetésnek. A főként technológiai részvényeket forgalmazó amerikai Nasdaq piacra vezetik be a részvényeket. Ebben a piaci szegmensben olyan nagyágyúkkal kell megmérkőznie, mint az Apple, a Google, vagy a Microsoft. A kibocsátást a Morgan Stanley az amerikai piacon megszokott árak töredékéért, 5 millió dollárért szervezi.

Potenciális kockázat a ma még lényegében egytermékes (reklámokra épülő) üzleti modell, az árbevétel-növekedés várakozásoktól való elmaradása és hogy mobil eszközökön jelenleg még nehéz hirdetési bevételt realizálni, miközben a felhasználók egyre inkább ezeket preferálják. Szintén negatív tényező a kettős részvénystruktúra, hiszen az alapító főként tízszeres szavazati jogú (B sorozatú) részvényeket birtokol, abszolút kontrollja van a cég felett, ezzel szemben a jövőben kibocsátott részvények csak egyszeres szavazati joggal bírnak.

Lehet, hogy most van a tetőponton az oldal, hiszen az utolsó negyedévben már csak 5% körüli felhasználószám-növekedés volt. (Persze Kína továbbra is hiányzik a palettáról, de nem valószínű, hogy ez megváltozik a közeljövőben.) A befektetők osztalékot beláható időn belül nem várhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!