Berta Sándor

Véget ér a Theseus projekt

Idén lezárul a német kormány eddigi legnagyobb internetes kutatóprojektje. A Theseus programnak köszönhetően kifejlesztett szoftverek megkönnyíthetik az archívumokban, az egészségügyi képadatbázisokban és a könyvtárakban folyó kutatómunkát.

A projekt egyik célja, hogy az analóg világ tudását digitális adatokká konvertálja át és ezáltal elérhetővé tegye a felhasználók számára. A világ archívumaiban több százezer könyv, újság, hang- és filmfelvétel található, amelyek a digitalizálás és a világháló nélkül könnyen elveszhetnek az utókor számára. A Theseus keretében a szakemberek olyan eljárásokat dolgoznak ki, amelyek segítségével ezek az alkotások gyorsan digitalizálhatók és feldolgozhatók.

A feladat hatalmas, hiszen csak a Német Digitális Könyvtár létrehozásához több százezer digitális másolatot kell készíteni. A 30 000 német múzeum és gyűjtemény értékeinek beszkennelése hatalmas feladat, s akkor a többi ország alkotásairól még nem is beszéltünk. A kutatóknak a projekt keretében sikerült olyan archiváló programokat kifejleszteniük, amelyek a felvételeket, könyveket automatikusan a tartalmuk alapján címkézik és ezekhez az anyagokat később az online szolgáltatások is elérhetik.

Az új technológiák emellett segítenek az orvosi adatbázisok, a szöveges feljegyzések, diagnózisok, röntgenképek, laboradatok egységesítésében, átfogó rendszerben való elhelyezésében és hozzáférhetővé tételében. A Theseusban a résztvevők eddig összesen több mint 1600 tudományos részeredményt értek el, ezek fokozatosan épülnek majd be a különböző termékekbe és szolgáltatásokba, s segíthetnek az új internetes platformok, illetve üzleti ötletek kialakulásában. A projektnek köszönhető egy gépjárműkár-szolgáltatás kifejlesztése. A rendszer egy baleset után képes automatikusan értesíteni a biztosítót és az autóssal szerződésben álló szervizt a történtekről, ráadásul még koordinálja is az eseményeket. így a kárfelmérés és a gépjármű kijavítása jelentős mértékben felgyorsulhat.


A 200 millió eurós költségvetéssel rendelkező programban összesen 60 cég és kutatóintézet vesz részt. Az összeg egyik felét a német gazdasági minisztérium, míg a másik felét a vállalatok biztosítják. A célok között szerepelt a szemantikus web kialakulásának felgyorsítása és ez sikerült is. Stefan Kapferer, a minisztérium államtitkára szerint a Theseus-technológiák segítségével jobb keresési eredményeket kaphatnak a felhasználók, mint a Google használatával. A fejlesztéseket a Theseus Store rendszerében gyűjtik össze.

A Theseus elindítását 2006-ban jelentették be és az elsődleges cél az volt, hogy egy olyan keresőt fejlesszenek ki, amely például a golf szó megadásakor megkülönbözteti a sportot és az autómárkát, és eszerint rendszerezi a találatokat is. A kutatások fő iránya a tartalmak jelentését felismerésében segítő szemantikus technológiák tanulmányozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #1
    Most akkor jelenidő vagy múltidő? Tessék már eldönteni, mert nem volt világos hogy akkor most valami hatása maradt (jelenidő), vagy nem, mindent múltidőben kell érteni. És a konzekvencia?