Berta Sándor

Diagnosia, az orvosi kereső

Orvosok és webes szakemberek fejlesztették ki azt speciális keresőt, aminek a segítségével a felhasználók elérhetik a gyógyszerekről online fellelhető és megbízható forrásokból származó információkat.

Az emberek szeretnek tájékozódni a különböző betegségekről, tünetekről és gyógyszerekről, a Google és más keresők azonban nem mindig találják meg ezeket az információkat, illetve nem ismert az általuk kidobott honlapok megbízhatósága. Ezért lehet hasznos a Diagnosia nevű új szolgáltatás, ami teljesen ingyenes és már most négy nyelven (angolul, németül, spanyolul és franciául) érhető el. A keresőt jelenleg a Google AdSense rendszeréből befolyó hirdetési bevételekből üzemeltetik, de a fejlesztők távlati céljai között szerepel, hogy később megnyitják a piackutató cégek előtt is.

Aki napjainkban beírja egy gyógyszer nevét az általa használt keresőbe ugyan számos adattal szembesül, közel sem biztos azonban, hogy az őt érdeklő információk is a találatok között lesznek. Megtudható, hogy ki gyártja a készítményt, milyen változatokban és kiszerelésekben kapható, milyen adagokban kell venni és miként hat, illetve mik a mellékhatásai. De nem biztos, hogy ezek az adatok ellenőrzött forrásokból származnak és hogy a keresők minden fontos információt felsorolnak.

"A Diagnosia semmiképpen sem helyettesítheti az orvost vagy a gyógyszerészt. Jelenleg minden harmadik internetező a weben tájékozódik a gyógyszerekről, a gond csak az, hogy a talált oldalak és források nem feltétlenül megbízhatóak" - közölte Lukas Zinnagl, a Diagnosia alapítója. A szakember Fritz Höllerer orvossal, Marco Vitulával, az Arztsuche24.at orvoskereső szolgáltatás alapítójával és Stefan Weixelbaumerrel közösen hozta létre a speciális orvosi keresőt.

A szolgáltatás kizárólag megbízható forrásokból, például a nemzeti és a nemzetközi hatóságoktól (European Medicines Agency - EMA) származó adatokat tesz elérhetővé. Az információkat havonta kétszer frissítik, és azok ki is nyomtatható, illetve továbbküldhetők. A gyógyszerek mellett bárki rákereshet a különböző hatóanyagokra és a gyógyszergyártókra is. Lehetőség van a talált anyagok különböző szempontok szerinti rendezésére és ez megkönnyíti az összehasonlításukat is.

Jelenleg a Diagnosia még bizonyos esetekben meglehetősen pontatlan. Ha például valaki egy betegség tünetét, például a fejfájást írja be, akkor a kereső nem közöl pontos választ. Zinnagl azonban elmondta, hogy ez a közeljövőben változni fog és a rendszer minden olyan gyógyszer nevét ki fogja listázni, amelyek enyhíthetik ezt a tünetet.

A szolgáltatás adatbázisa jelenleg csak az Ausztriában engedélyezett gyógyszereket tartalmazza, de ez nem jelent komoly hátrányt, hiszen az Európai Unión belül a készítmények többsége mindenhol elérhető. Zinnagl leszögezte, hogy a Diagnosiát nem integrálják a Facebookba és a Twitterbe, ugyanakkor az mindenképpen jó hír, hogy a platform hamarosan már 22 nyelven lesz elérhető. Az új rendszer iránt már most komoly érdeklődés van, az oldalt havonta 400 ezren látogatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyalógép #2
    Vagy például a szintén magyar

    dr.info.hu
  • hdo #1
    " ... a felhasználók elérhetik a gyógyszerekről online fellelhető és megbízható forrásokból származó információkat."

    Nekünk magyaroknak eddig is volt ilyenünk ... http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/gyogyszer/

    Gyakorlatilag a teljes betegtájékoztató, az ára, és minden egyéb ilyen információ szerepel rajta.