Berta Sándor

A Google fellép a keresők spamtalálatai ellen

Egy ideje a Google keresőjének eredményei között találhatók úgynevezett tartalomfarmokra mutató hivatkozások is. A társaság harcot indít a keresőspamnek nevezett jelenség ellen.

A tartalomfarmokra mutató linkek általában a találati lista elején helyezkednek el és olyan oldalakra mutatnak, ahol a keresett dolgokkal kapcsolatban semmilyen érdemleges információt nem találhatnak a felhasználók. Éppen ezért a vállalat keresőspamnek nevezi ezeket a hivatkozásokat, mivel feleslegesen elfoglalják a helyet az érdemi információkat nyújtó honlapokra mutató linkek elől.

A tartalomfarmok üzemeltetői nagyon sok anyagot jelentetnek meg a legkülönfélébb témákban, ennek ellenére a legtöbb esetben a szövegek nem tartalmaznak érdemi adatokat vagy információkat és ezáltal teljesen használhatatlanok a keresett témában kutató internetezők számára. A Google keresője által használt algoritmusok ugyanakkor a különböző címszavak alapján hasznos tartalomnak ismerik fel a cikkeket és éppen ezért egy keresés alkalmával a találati lista elején helyezik el az adott portál címét.


Matt Cutts, az amerikai cég spamellenes intézkedésekért felelős egyik fejlesztője azonban most blogbejegyzésében bejelentette, hogy egy új kísérletet indítottak. A Chrome böngészőhöz elérhetővé tették a Personal Blocklist nevű kiegészítőt, amely képes kiszűrni a keresési eredmények közül a tartalomfarmokra mutató hivatkozásokat.

A program lehetővé teszi, hogy a felhasználók bizonyos doménneveket feketelistára tegyenek és ezáltal kizárjanak a későbbi kutatási találatok közül. Ugyanakkor lehetőség van a feketelista szerkesztésére, így a tévedésből felvett címek utólag levehetők. Azért, hogy a Chrome böngészőt nem használó, viszont a Google keresőjét alkalmazó emberek is profitálhassanak a szoftverből, a konszern munkatársai kiértékelik a blokkolt doménneveket. Így később minden internetező kizárhatja a tartalomfarmokra mutató linkeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mardel #13
  Keresőbe beírod amit keresel az után, vagy elé, hogy -torrent és nem fog kiadni torrent találatokat.
 • Hungarikum #12
  Ideje, már mióta tele van szemetelve.
 • 3LVW #11
  Végre!!!
  torrentreactor.com
  demonoid.com
  kickasstorrents.com
  bitsnoop.com
  torrentz.eu
  extratorrent.com

  kezdhetnék ezekkel. és ezek csak a torrentoldalak...
 • a bajusz #10
  A teringettét, egy ilyen fejlesztésnek már valóban ideje volt. Pont az említett kamu downloadok miatt, annyira bosszantó mikor az ember letöltene valamit és vagy tíz kamuoldal megjárása után érkezik meg végre a rendesen letölthető verzióhoz Nem tudom, mennyire lesz hatásos, de remélem, hogy eléggé ahhoz, hogy lehessen hatékonyan keresni, és a megfelelő keresőszavakra megfelelő találatokat adjon ki, mert a mostaniak közül már sokszor a keresési listában is látszik, hogy nagy kamu, ami ennyire egyértelmű, arra kidolgozhatnának tényleg valami algoritmust. Bár egy kicsit szkeptikus vagyok, nem tudom, hogy az általam felsoroltak is tartalomfarmoknak számítanak-e?
 • finaltrekker #9
  Talán az, hogy ne jöjjön létre egy googletorrentsearcher.com. Nem tenne jót nekik az biztos.
 • Mardel #8
  Ők is ugyanezt írták:
  Bár továbbra is lehet torrentfájlokat, trackereket, ingyenes letöltéseket keresni a Google-lel, a kiegészítő kényelmi szolgáltatásokban tiltólistára került néhány népszerű kifejezés...

  Meg azt is hogy ha már itt megcsinálták mi állítaná meg őket hogy a kereső motorban is szűrjék?
 • finaltrekker #7
  Az egy hamis hír. Itt az sg-n is írtak róla, csak nem ennyire búlvárosan. Nem cenzúráz, csak a google-s javascript nem ajánlja fel többé a torrent szót, attól függetlenül ugyanúgy lehet továbbra is torrentet keresni google-lal. És ez így is van rendjén.
 • MsUser #6
  Jót akarnak, és hasznos az ötlet. Idegesítő kamu "FREE DOWNLOAD-okat" meg kellene szüntetni a "FAKE" oldalakat törölni kellene nem csak a keresőből kivenni, vagy hátrébb tolni!
 • Kheller #5
  Pontosan.
  Egyébként volt már ilyen próbálkozásuk, még kiegészitő sem kellett hozzá, ott volt minden találat mellett egy gomb, amivel jelezni lehetett, hogy jó vagy nem. Csúnya bukta lett belőle, mert erre pont ugyanúgy rászálltak sokmillió géppel és manipulálták.
 • alippai #4
  Tök jó, mostantól a konkurrenciát lehet jelölgetni használhatatlanként és csodás 4chan kampányokat indítani :P