Berta Sándor

Egyes internetszolgáltatók manipulálják a kereséseket

A Microsoft és a New York-i Egyetem munkatársai kiderítették, hogy egyes internetszolgáltatók szerverei egyoldalúan módosítják az online keresési találatokat. Az érintett cégek anyagi okokból választják ezt a megoldást.

A társaság és a felsőoktatási intézmény szakemberei azt a kérdést tették fel, hogy vajon az internetes kereséseink során kapott eredmények optimálisak-e vagy sem? Nos, erre a kérdésre többnyire az a válasz, hogy igen. Ennek ellenére vannak elgondolkodtató esetek. A kutatócsoport tagjai rájöttek, hogy számos olyan szerver működik világszerte, amelyek manipulálják az online keresési eredményeket. A szervereket szinte kivétel nélkül internetszolgáltatók üzemeltetik, és amint a felhasználók elindítanak egy keresést, a számítógépek azonnal átirányítják őket olyan oldalakra, amelyeken reklámok vannak. A megoldásból a szolgáltatók mellett természetesen a reklámügynökségek is profitálnak.

A Microsoft és a New York-i Egyetem munkatársai összesen 349 ilyen szervert találtak és azonosítottak. "Kiderítettük, hogy ez a módosítás nagyon rejtetten működik. A meghatározott partneroldalakra való átirányítás csak akkor valósul meg, ha a felhasználók a böngésző címsorába írják be a keresési címszót" - közölték a szakemberek.

Azonban nem ez az egyetlen manipuláció, gyakran előfordul ugyanis, hogy a keresési találatok mellett előforduló, és a reklámokra mutató linkeket is megváltoztatják. A probléma az amerikai felhasználók 1,9 százalékát érinti. Az erkölcsi kétségek mellett fontos kiemelni, hogy az eljárás törvénysértő is lehet, hiszen a US Wiretap Act szigorúan megtiltja, hogy valamely személy, cég vagy szervezet befolyásoljon egy kommunikációs folyamatot, különösen a felhasználó tudta vagy beleegyezése nélkül. Ugyanígy rendelkezik a Nagy-Britanniában hatályos Regulation of Investigatory Powers Act (RIPA) nevű jogszabály is. A csoport egy 8 oldalas dokumentumban foglalta össze a tapasztalatait és az anyagot szabadon elérhetővé tették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kenderesi #4
    Proxyval ezt nem lehet esetleg megkerülni?
  • ozdimorgo #3
    Arra lennék kíváncsi, hogy ez törvényes?
    Ugyanis nálam gyakran előfordul, hogy a gugli találataira kattintva, teljesen más oldal töltődik be. Érdekes módon mindíg valami reklám. Második, harmadik kattra jön be a a találatok közűl kiválasztott oldal. Ha azt mondom, hogy idegesít, akkor nagyon enyhén fogalmazok...
  • hdo #2
    Nem lep meg ... nem ritkán kártékony, vagy kizárólag reklámcélt szolgáló kamuoldal van a google keresési találataiban rögtön az első oldalon. Nyilván nem a google olyan hülye, hogy ilyeneket előre rak!
  • alien47 #1
    Ez a hír miért újdonság? Miért lep meg valamit.

    Kedves tanulmány készítők. Egy anyagias, profitorientált világban élünk. Ezt ha nem értik meg és fennakadnak az ilyen dolgokon, akkor igyanak pár pohárkával és irány a szerpentin. A fenének költenek ilyen infok összegyűjtésére. Abból a pénzből inkább fákat ültetnének Braziliában. Több haszna lenne.