Berta Sándor

Megújul a Firefox

Frissítette a Firefox asztali verziójának fejlesztési ütemtervét a Mozilla Alapítvány, amely 2012-ben a böngészővel kapcsolatban számos újítást tervez. A cél, hogy a program még gyorsabb legyen és zökkenőmentesen fusson a Windows 8 operációs rendszeren is.

Az Asa Dotzler által összeállított ütemterv közel 40 témával foglalkozik, ám ezek között nem szerepelnek a Mozilla webes platformjával és a fejlesztői eszközökkel kapcsolatos témák. A rövid távú célok között szerepel, hogy a közelgő Firefox 11 megkönnyítse a felhasználók számára a Chrome böngészőről való átváltást, de a fejlesztők kibővítenék a szinkronizációt is. A Firefox 12-be új HTML5-audio és -video kezelőelemek kerülhetnek bele.

Az idei esztendő második negyedévében elkészülhet a Firefox Windows 8- és Metro-kompatibilis változata. A cél ebben az esetben egy úgynevezett Proof of Concept létrehozása, amelynek segítségével kideríthető, hogy a Microsoft új Windows-API-ja miket tesz lehetővé. 2012 második felében pedig megjelenhetnek majd a Firefox Windows 8-kompatibilis változatának alfa és béta verziói. A május 6-án megjelenő Firefox 13-ba szeretné integrálni a Mozilla a webes alkalmazásait. A Mozilla alkalmazásboltjának tesztelése már tavaly november óta tart. A célok között szerepel például a videók rögzítése a webes programok segítségével és a lehetővé tennék a felhasználók számára a teljes könyvtárak feltöltését is. Az adatok letöltése pedig a jövőben Drag-and-Drop módon lenne lehetséges.

A WebRTC kommunikációs protokoll támogatása még az első negyedévben megvalósulhat és egy új API biztosítja majd a médiastreamek feldolgozását. A Firefox 13-ban fog bemutatkozni az új Home Tab, amely a felhasználók személyes adatainak, elsősorban a könyvjelzők, a beállítások és a letöltések központi helyévé válik. De a fejlesztők itt helyezik el az alkalmazáspiacot is, ahol az internetezők új programokat kereshetnek. Szintén a Firefox 13-as verziójába kerül be egy úgynevezett Reset-funkció is, amelynek segítségével bárki létrehozhatja majd az új Firefox-profilját és átmásolhatja oda a régi adatait. A letöltésmenedzser nem saját ablakban fut majd, hanem egy külön panelbe kerül.

A csendes frissítések várhatóan az év második felében kerülhetnek a böngészőbe. Az akkor kiadott változatok még gyorsabbak lesznek, illetve gyorsabban fognak indulni, egy új gyorsítótárnak köszönhetően hamarabb töltik majd be az oldalakat és a szoftver egy összeomlás után könnyebben helyreáll.

Ezenkívül számos kevésbé látványos változtatás is lesz. Ezek egyike, hogy a böngésző megmutatja majd, ha egy kiegészítő túl sok erőforrást használ. A július 17-én megjelenő Firefox 14-be bekerül majd a Login funkció, amelynek segítségével könnyebben bejelentkezhetünk a különböző honlapokon. De könnyebbé válik a különböző pluginek, például az Adobe Flash telepítése és frissítése is. A Drive-By-Exploitok elleni védelmet fogja szolgálni a Click to Play funkció, amelynek lényege, hogy az adott plugin csak egy felhasználói megerősítés (kattintás) után indul majd el.

Újdonság lesz a Tracking Map, amely megmutatja, hogy miként követik nyomon az egyes oldalak a felhasználót. A nyomkövetés ugyanakkor könnyen blokkolható lesz. Lehetővé válik, hogy az internetezők akár az egyes portálok esetében is meghatározzák a sütik és a jelszavak tárolását, illetve használatát. Emellett a böngésző figyelmeztetni fog, ha egy kiegészítő megpróbálja módosítani a program beállításait. 2012 második felében kerül be a Firefoxba a Share nevű funkció és a tervek között szerepel egy fordító funkció beépítése is. A program várhatóan külsőleg is megújul és tartalmazni fog egy fókusz üzemmódot, ami a szövegek elolvasását könnyíti majd meg azáltal, hogy akár ki is takarja a reklámokat és más zavaró elemeket. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a Firefoxba integrálni fognak egy PDF-olvasót, azonban az még nem dőlt el, hogy erre az idén sor kerül-e, vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #7
    Én már most is elégedett vagyok a Firefox-al, de az újítások egytől egyig még jobbá teszik és ez üdvözlendő. Mindörökké Firefox! :)
  • Lowosan #6
    Biztos hogy figyelembe fogják venni azt is sok más mellett.
  • Szefmester #5
    Szép és jó amit írnak, de pl ki fogja eldönteni hogy mi számít magas fogyasztásnak egy egy addonnál? Mert úgy hiszem ha egy állandóan aktív addon enne 20Mb memóriát és foglalna 3% procit az közel sem ugyanaz mint ha egy addont naponta kétszer használsz és akkor fogyaszt ennyit.
  • hurkaur #4
    ezt felhozni 2012-ben ugyanolyan ego, mint ms-t dollarjellel irni just sayin
  • himihumi27 #3
    Jól hangzik a dolog! Legalább nem kell majd ~10 addon-t használnom, ha natívan benne lesz a böngészőben. Komolyan mondom, egy jó böngészőért még fizetnék is!
  • finizlik #2
    Firefox 5674385678346534128312832.0.1
  • sanyicks #1
    már megint? húha, ez nagy hír ám!