Berta Sándor

Hosszabb Firefox támogatás a cégeknek

A Mozilla reagált a beérkezett kritikákra és a vállalatok, az egyetemek, illetve a közintézmények számára egy különleges változatot jelentet meg a népszerű böngészőből. Ehhez egy esztendőn keresztül adnak majd ki javításokat.

A Firefox fejlesztőit a közelmúltban számos bírálat érte amiatt, hogy túlságosan lerövidítették a szoftver egyes verzióinak megjelenése között eltelő időt. Az, hogy a programból hat hetenként jelenik meg egy új kiadás. nem nyerte el mindenki tetszését, különösen a cégek és a webes fejlesztők panaszkodtak amiatt, hogy túl gyakran kell frissíteniük a böngészőt és ez alaposan megnehezíti a munkájukat. Emellett azért is támadták a szervezetet, hogy az egyes verziókhoz csak néhány hónapig adnak ki biztonsági frissítéseket, így egy fél évvel ezelőtt megjelentetett változat is hamar elavulttá és sebezhetővé válik.

A Mozilla Alapítvány most bejelentette, hogy kifejezetten a cégek, az egyetemek és a közintézmények számára kiadja a Firefox ESR verzióját. Az ESR-változatok ezentúl évente egyszer jelennek majd meg és egészen a következő ESR-kiadásig kiadnak hozzájuk biztonsági frissítéseket. Az első Firefox ESR a 10-es lesz, ami várhatóan áprilisban lesz elérhető. Ezt követően a Firefox 17-ből és a 24-ből készül ESR-változat. Az alapítvány ugyanakkor kiemelte, hogy ezek a szoftverek nem esnek majd át annyi teszten, mint a hagyományos változatok és ezért több lehet bennük a hiba. Eldőlt viszont, hogy a Mozilla Mobile böngészőből nem fog készülni ESR-verzió.


"Számos szervezettel együttműködtünk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az ESR-ek megfelelnek a legújabb biztonsági frissítésekkel szemben és más, az alkalmazások minősítésével kapcsolatban támasztott követelményeiknek" - írta Jay Sullivan, a Mozilla termékmenedzsere. A fejlesztők a következő hetekben további részleteket árulnak el az ESR-programról.

Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke tavaly februárban jelentette be, hogy az alapítvány a Chrome-fejlesztők példáját fogja követni. Az információt később Rob Sayre, a Mozilla egyik fejlesztője is megerősítette, az általa nyilvánosságra hozott fejlesztési ütemterv szerint a felhasználók akár másfél havonta találkozhatnak majd egy új kiadással. Ezután vita bontakozott ki a böngésző fejlesztői között, egy részük tovább rövidítette volna a fő verziók kiadása közötti időt, míg a másik részük kitartott volna a mostani hathetes időtartam mellett. Tavaly októberben vált ismertté, hogy csendes frissítési funkció kerülhet a Mozilla termékeibe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hungarikum #5
    Kár hogy több bug lesz benne, énis inkább ezt tölteném le, mint a 2 naponta egy új verziót.
  • PLaci #4
    Faszság ez az egész...
    Ahelyett, hogy 4.1.x lett 5.0.x, 4.2.x helyett 6.0.x stb....
    A króm verzió-számozása alapból hülye volt, de ugye 1 hülye százat csinál!
  • finizlik #3
    És ők szépen használni fogják a Chrome-ot vagy az Operát netán az Ie6-ot .D
  • Szefmester #2
    Hátha addigra felébrednek a marketingesek.

    De azért ez így poén... cégek számára csinálnak egy klasszikus módon frissülő böngészőt, de kevesebbet fogják tesztelni így bugosabb lesz. A bugok miatt persze a cégek nem fogják majd használni, hiszen ki akarna biztonsági réseket tudni a védelmen.

    Botrányos ahogy a vezetőség dönt néha. Engem erősen emlékeztet egy aktuális helyzetre az országban...
  • rágógumi #1
    mocskosjó. már alig várom hogy v24 legyen! ..