Berta Sándor

Elérhető a Firefox 8

A böngésző legújabb verziója gyorsabban indul, hatékonyabban használja a rendelkezésre álló memóriát, új HTML5 funkciókat vonultat fel és a fejlesztők új szabályokat vezettek be a kiegészítőkkel kapcsolatban.

Hivatalosan is letölthető a Firefox 8. Az új kiadás számos apró változást hoz magával. A fejlesztők javítottak a memóriakezelésen, ami sokkal hatékonyabb lett. A felhasználók még nagyobb beleszólást kaphatnak a kiegészítőkkel és azok alkalmazásával kapcsolatos kérdésekbe. A böngésző egy megerősítő kérdést is feltesz, ha valaki meg akar tartani, letilt vagy töröl egy kiegészítőt. Amennyiben a Firefox érzékeli, hogy egy másik alkalmazás telepített egy kiegészítőt, akkor azt először automatikusan kikapcsolja és csak azután teszi lehetővé a használatát, hogy azt az internetező utólag engedélyezte. A Mozilla munkatársai így akarják megakadályozni, hogy az emberek számítógépeire különböző programok kéretlen eszköztárakat telepítsenek fel. A kiegészítőknél egyébként látható, hogy melyik alkalmazást telepítette fel a felhasználó és melyiket egy harmadik fél.

A biztonságot növeli továbbá a Cross-Origin Resource Sharing (CORS), ami lehetővé teszi a külső textúrák és WebGL videók használatát anélkül, hogy ezáltal biztonsági rést lehessen nyitni a böngészőben. A CORS segítségével egy szerver megadhatja, hogy más oldalak szkriptjei mikor férhetnek hozzá például egy képhez. A cél annak megakadályozása, hogy támadók a WebGL rendszerén keresztül hozzáférjenek bizonyos tartalmakhoz. Az új verzió lehetővé teszi a webes fejlesztők számára, hogy bővítsék a szoftvernek a jobb egérgombbal elérhető menüjét. Emellett újdonság, hogy a Firefox 8 asztali számítógépeken használható verziójában immár Twitter-bejegyzésekben is lehet keresni.

És végül egy apróság: mostantól induláskor a felhasználók beállíthatják, hogy a program a elindítását követően visszaállítsa-e a korábban megnyitott ablakokat vagy sem. A beállítás az Eszközök -> Beállítások menüpontban érhető el. A Firefox indításakor kiválasztható, hogy a szoftver a kezdőlapot vagy egy üres oldalt jelenítsen meg, esetleg a legutóbbi lapokat és ablakokat. Utóbbi esetében kiválasztható a "Csak kijelöléskor töltse be a lapot" pont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lalakov #46
    Eddig nem volt semmi baja a 8-asnak, de ma állandóan lefagy.
  • tricky #45
    te aztán valóban kipróbálhattad az Operát ha ilyen sok hibát találtál benne, használd kicsit tovább mint két nap és rájössz hogy nem is olyan sz...r mint amilyennek leírtad...

    én úgy veszem észre nem az Opera van agyon istenítve, hanem a *gyurma króm*
    azt dicsérik nyakra főre, mint ha az előtt nem is lettek volna böngészők és mindent a króm talált volna ki...

    nekem csak 1 Mbit-es netem van és nem rinyálok a lassú betöltés miatt és nem cach-ből tölti be az Operám a netet !

    és nem kell 32 Gb memóri hozzá, még 512 mb-on is megy a 11,52 es Opera sőt, nem próbáltam de még kevesebb memóriával is elmegy.
  • zola2000 #44
    az opera gyorsasága és kis gépigénye híres, még az ezer éves nokia N95ön is kb használható a teljes mobil változata (nem a minire gondolok) ami elvileg ugyanaz a motor mint asztali pcn, csak néhány apróság hiányzik belőle, de az FF gépigénye mostanában annyira megnőtt hogy 2,4ghz core i3 2g ramos notebookon mostanában tértem vissza operára.
  • Komolytalan #43
    Hát így valahogy... FF egyszerűen tetves lassú, memória zabáló - egy második Windows a gépen. Viszont ha gyors a géped, és rengeteg a memóriád, akkor ezt nem veszed észre. Hétvégén viszont egy 1.3Ghz-s 2G memóriás Athlonon probáltam kapi hospitalozni (html+js gáma), hát FF alatt hullott a hajam. 5-10 másodperc/katt. Végső elkeseredésemben felraktam egy operát, és brutál gyors lett: ugyanolyan folyamatos, mint az i5-ös 4G memóriás gépemen a FF. Persze ettől még az i5-ön nem fogok Operát használni, de azért FF-ék bekaphatják.
  • SuperCharger #42
    Nálam az FF gyorsabb, ha leveszem a cache méretet nullára. AZAZ: gyorsabban bejönnek az oldalak, ha letölti 20 Mbiten netről, mintha elő kell bányásznia 500+MBiten a SATA 3.0-s vinyómról. Roppant hatékony lehet a cache kezelés...
    (NE gyertek defragolással, meg hasonló vajákokkal, nem vagyok analfabéta)

    Az FF egyébként kb. a 2-es verzió vége felé érte el a csúcspontját. Aztán jött az első FF3, és minden elromlott. Kellett bele az az SQL engine nagyon. Bookmarkokat meg profilokat kezelni, az aztán egy roppant bonyolult folyamat, ehhez már tényleg egy 3rd-party adatbázis motor kell. Nem is tudom, mások hogy oldják meg nélküle. És a Mozillások az FF3 óta ezt a vackot toldozzák-foldozzák, kicsit stabilabb, kicsit kevésbé zabálja a memóriát, de azon a szinten, ahol 2-es vége volt, azóta sem voltak. Persze van némi plusz funkcionalitás, amit az FF felhasználók 1-2%-a tényleg használ is, meg minden release-nél dobálóznak a szokásos, éppen divatos frázisokkal ("optimalizáltuk X-Y-t", stb.), de látványosan jobb nem lesz.

    Persze min csodálkozunk? Fizetésből élő emberek fejlesztenek egy ingyenes alkalmazást. Ki kell találniuk valamit, amivel folyamatosan pénzt tudnak kicsikarni az alapítványból, valami olyat, ami miatt mindig lehet valamit fejleszteni. Az FF3-ig évente v. ritkábban léptek főverziószámot. 4-5-6-7-8 meg kijött 1(!!!) éven belül. Vajon új marketingest v. projekt menedzsert vettek fel? Mert új fejlesztőket biztos nem.

    Ja, és mielőtt jönnek a fanatikusok: próbáltam az agyonistenített Operá-t. Nem tagadom az erényeit, de én személy szerint elég sok problémás oldalba futottam bele, és hiányzott egy-két funkció, vagy kényelmetlenebbül volt elérhető, mint a FF-ban. Google kémszoftverből meg nem kérek. A keresőoldallukkal meg a Maps-el így is többet megtudhatnak rólam, mint amennyit szeretnék a tudtukra adni.
  • rágógumi #41
    nemtudom de jó lassú lett.. :\
  • zola2000 #40
    De miért van pont a komoly céges alkalmazásoknak több baja az alkalmazásokkal a weblapoknak nem annyira? (mert nálunk is FF alatt használhatatlan, IE7el jó)
  • tricky #39
    csak az a nevetséges, hogy sokan akik évekig használták pl az FF-et, azok most azt fikázzák
    és sokan elfeledkeznek vagy nem is tudnak arról hogy az Opera mennyi mindent adott a mai böngészőkhöz, erről bezzeg nem villog egy böngésző se, hogy honnan is veszi át, el a fícsőröket...
  • skyhero911 #38
    Személy szerint én is "króm köcsög vagyok" (What the fuck? :D) Használtam fél évig internet explorer-t még a hetest... aztán a firefoxot használtam 1.5-2 évig, de sokszor fagyott így használtam mellette az ie8-at, majd tesztelgetni kezdtem az oly sok ember által beharangozott chrome-t, azthiszem a firefox 3.6-os verziója után tértem át a chrome-ra és 1-2 éve ezt használom... mint "króm köcsög"...
    Tény a váltáskor, sok mindent hiányoltam a chrome-ból ami az akkori firefox-ba benne volt, de a gyorsasága miatt többre megyek vele... Fent van a 7-es firefox.. nem tetszik, ennyi. Mellesleg a chrome lefrissíti magát, nem kell felrakni állandóan az új verziót. Minden böngésző valamiben jobb mint a másik, és mindenki azt használja amelyik neki bevált, és ez nem egy ember, hogy hűségesen "kéne szolgálni"... Mert, ha nekem megtetszett egy másik böngésző akkor nem használhatom azt? Mert "hűségesen kell szolgálnom" a legelsőnek használt böngészőt? Nevetséges :D
  • tricky #37
    ff-ed? nekem nem az ff a alapértelmezett, sajnos kell használni, de maradok annál amit elejétől fogva használok...

    ha kiváncsi vagy ki mit talált ki , akkor ott a google vagy más keresők és keress rá.

    meglepődsz, már ha elhiszed amiket majd olvasni fogsz, hogy amikor még krom, de még ff se volt akkor már az opera miket talált ki és kezdett el fejleszteni...