Berta Sándor

Lebontaná a mobilok korlátait a Mozilla

A Mozilla Alapítvány technikai vezetője azt prognosztizálta, hogy teljesen megváltozhat a programok kezelésének módja. A Mozilla szabványosítani szeretné ezt a folyamatot, ami közel sem egyszerű feladat.

A mobil piac szabványosítása komoly kihívást jelent, azonban ez egyáltalán nem riasztja el a Mozillát. Brendan Eich, a társaság technikai vezetője a New York-i O'Reilly Web 2.0 Expón elmondott beszédében kijelentette: a mobil eszközök tulajdonosai jelenleg "be vannak zárva" az alkalmazásaikkal. Kicsit hasonlít a helyzet az internet kezdeteire, amikor a nagyobb internetszolgáltatók a betárcsázós szoftvereikkel magukhoz láncolták az előfizetőket. Eich szerint ezért van szükség nyílt webes szabványokra és el kellene érni ahhoz a ponthoz, hogy a felhasználók bárhová, bármely platformra magukkal vihessék a szoftvereiket.

A Mozilla számára a kihívás legalább akkora, mint amikor üldözőbe vette az Internet Explorert. Akkor is az volt a fő szempont, hogy az internet mindenki számára nyitott maradjon és megakadályozni, hogy a Microsoft olyan akadályokat építsen ki, mint az internet kezdeti időszakában az AOL és a Time Warner. Azzal, hogy a szervezet megalkotta a Firefoxot, ismét konkurenciahelyzetet teremtett. Az Internet Explorer piaci részesedése folyamatosan csökken és elmondható, hogy a Chrome, az Opera és a Safari is egyre sikeresebb. Vagyis a piaci verseny valóban megvalósult. A Mozilla hasonló elvek figyelembe vételével akarja szabványosítani, egyúttal megnyitni a mobil világot is.

A kezdeményezés fő eleme a tavaly elindított Open Web Apps projekt, amelynek lényege, hogy a különböző programokat a fejlesztők egységes webes szabványok alapján alkossák meg és ezzel lehetővé tegyék, hogy egy szoftver az Androidon éppúgy működjön, mint az Apple iOS operációs rendszerét vagy a webOS-t használó termékeken. A szakemberek számára egy alkalmazáskészítő webes platform nagyon sok időt takaríthatna meg, ráadásul elegendő lenne minden programból csak egy változatot elkészíteni. A felhasználók pedig minden platformon használhatnák a szoftvereket. Eich hangsúlyozta: az ehhez szükséges technikák egy része már rendelkezésre áll. Ezek között van a HTML5, a CSS és a JavaScript. Mindez azonban csak a kezdet, a valóban nyitott, platformfüggetlen világ megteremtéséig még sok időnek kell eltelnie.

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány elnöke áprilisban közölte: mindenkinek biztosítani kell a szabad választás lehetőségét, hogy eldönthesse, mely termékeket akarja használni és melyeket nem. Ők azonban szeretnének még ennél is nagyobb választási szabadságot biztosítani a felhasználók számára. Nonprofit szervezetként nem a nyereség érdekli őket, hanem az, hogy így olyan termékeket fejleszthetnek ki, amelyek nem csak az egyes embereknek jók és hasznosak, hanem az egész társadalomnak is. A következő egy évben ezeket a koncepcióikat akarják megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #1
    Ez az egész elgondolás hamvábaholt, ha nem raknak mögé jól működő üzleti modellt. Az iOS zárt appstore rendszere pl. azért működik jól, mert fizetőképes keresletet tud kínálni a fejlesztőknek. Emiatt megéri iOS-re fejleszteni, ami növeli a minőségi termékek arányát, ami tovább generálja a fizetőképes keresletet, stb.