Berta Sándor

Megjelent a Firefox 9, folytatódó együttműködés a Google-lel

Hivatalosan is elérhető a népszerű böngésző legújabb verziója. Ezenkívül fontos hír a Mozilla Alapítvány háza tájáról, hogy a szervezetnek ismét sikerült megállapodnia a Google vezetőivel, így a két fél együttműködése folytatódik.

A Firefox 9 legfontosabb újdonsága az úgynevezett Type Inference (TI), ami arról gondoskodik, hogy a Javascript gyorsabban működjön. A TI segítségével a Spidermonkey nevű Javascript-motor a különböző teszteken sokkal jobban teljesít, mint az elődjei. A Firefox 9 a Kraken esetében közel 30 százalékkal, a Modified SunSpiderben 15 százalékkal, míg a V8-ban 30 százalékkal gyorsabb a Firefox 8-nál.

A másik fontos újdonság a W3C teljes képernyős üzemmódot biztosító API-jának a támogatása. Ennek segítségével a felhasználók a Javascript bevonásával különböző HTML-elemeket jeleníthetnek meg teljes képernyős üzemmódban. Mindez elsősorban a videók és a játékok esetében lehet hasznos. A teljes képernyős üzemmód még nincs aktiválva, ez csak a jövő év elején érkező Firefox 10-ben lesz elérhető. Az új verziót optimalizálták a Mac OS X 10.7 operációs rendszeren és a több monitoron való használatra.

A változásoknak köszönhetően még gyorsabban lehet böngészni a programmal, a képek, a videók, a játékok és 3D-s grafikák, illetve az AJAX-ot használó oldalak sokkal gyorsabban töltődnek be és a nagyobb fájlok letöltése is gyorsabban valósul meg. A fejlesztők számos hibát kijavítottak, a Firefox 9 és a Firefox 9 Mobile for Android már egyaránt letölthető.

Az új verzió kiadása mellett a Mozilla Alapítvány bejelentette, hogy a Google vezetőivel kötött új együttműködési megállapodásnak köszönhetően továbbra is biztosítva van a szervezet fő bevételi forrása. Az új szerződés 2014-ig szól és ezáltal továbbra is a Google lesz több százmillió Firefox-használó számára a szabvány kereső.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #27
    csak ha meg épp szar az aktuális változat, akkor esélyed sincs régebbire visszaállni ... :(
  • lalakov #26
    Mi a fene baja van ennek? Állandóan lefagy ma. Most frissítettem 8-asról, az is ezt csinálta.
  • psishock #25
    "Én továbbra is azt látom, hogy nagyon lassan halad a fejlesztés, inkább csak foltozgatás történik."
    jól látod a második részét, de erről beszéltem, a foxnak pont arra volt szüksége hogy végre ráncba szedjék a foltozás kérdést és meg is tették. Nézd meg, a firefox 3-nál is, és a későbbi verzióknál csak sorra hozták a rakat "látványos" vizuális újításokat amik vagy működtek, vagy nem, vagy félkészek voltak, nem beszélve a regiment motor alatti bugról. Annak volt értelme hogy hű de innovatívnak mondják magukat? Nézd meg Operánál is mi ment, sorra hozta ki az instabilabbnál instabilabb verziókat mostanában. Mellesleg a nagy innovációk jó hányada sok esetben csak zsákutca, nem jön be a népnek, ha belegondolsz nincs is szükségünk ebben a pillanatban semmi "forradalmira" hogy teljesen korrektül és kényelmesen tudj webezni. Arra viszont mindenképpen, hogy egy stabil, sebes és formálható böngésző legyen a kezed alatt. A foxét behúzták a kéziféket az "innovációkkal", és csak akkor adnak ki egy-egy ötletet ha átment egy rakat előtesztelésen, mellette ráfeküdtek jobban a belsők feltupírozásában. Én úgy látom helyes úton haladnak, erre van szükségünk ebben a pillanatban, nincs gondom a döntésükkel.
  • Narxis #24
    Valószínűleg azért mint sokan mások, lassúnak érezte az elindítását, működését a Chrome-hoz vagy Opera-hoz képest, külön bónusz, hogy Chrome esetén automatikusan frissül a flash player is, ez is egy kényelmi szempont.
  • Narxis #23
    Ez a magyarázat elmenne akkor ha a user látná a verziószámot. A valóság viszont az, hogy se letöltésnél, se telepítésnél, se frissítésnél nem látod a Chrome verziószámát. Egyáltalán nem ezzel reklámozzák, nincs is rá szüksége hiszen olyan népszerű szolgáltatások mellé csomagolták mint a Google kereső, CCleaner, Avast stb. Notebookon is láttam már előtelepítve.
  • Narxis #22
    Igazából csak poénkodtam, de ha ennyire komolyan vetted akkor már megcáfolom amit írtál.

    " Az utóbbi hónapokban teljesen ráfeküdtek végre a meglevő ficsőrök tökéletesítésére, bugtalanítására, erőforrás kihasználásra, gyorsítására, memókezelésre, stb"

    Ez egy kiizzadott marketing dumának elmegy valamilyen IT értekezleten, de a valóságban ettől nagyon távol állnak. Én továbbra is azt látom, hogy nagyon lassan halad a fejlesztés, inkább csak foltozgatás történik. Ettől függetlenül nekem jó lesz 2. számú böngészőnek. Nem vagyok fanboy, ha elcseszik a Chrome-ot valahogy, szó nélkül visszatérek Firefox-ra, sőt bármelyik böngészőre, akár IE-re is, de a legvalószínűbb a Firefox.
  • djw #21
    a gyakori verziószámugrás pszichológiai/marketing szempontból érdekes és szükséges. Egyrészt az egyszeri felhasználónak fogalma sincs róla, hogy melyik szám mit takar, milyen fejlesztések vannak mögötte, csak azt látja, hogy a chrome már 12-nál tart, a firefox meg még mindig csak 3... hát akkor chrome, az biztos jobb... és mellesleg az sem elhanyagolható marketing érték, hogy a fórumokban folyton erről van szó, troll-nemtroll viták, az essgé is mindig megírja egy-egy új cikkben, ha új főverzió van... tiszta ingyenreklám.
  • Szefmester #20
    És akkor miért váltottál? Mert múlt időben írtál róla, szóval feltételezem váltottál.
  • Tsol #19
    Két évig rókát használtam. Semmi gond nem volt vele.
  • DjDano #18
    Ők valóban fejlesztenek? Sokkal inkább nem... A sok majom aki nyomkodja rám a minuszt meg csak engem igazol.