Berta Sándor

Letölthető a Firefox 7.0

Megjelent a legújabb Firefox, amelynél elsősorban a sebesség és a stabilitás növelésére, valamint a memóriafogyasztás csökkentésére helyezték a hangsúlyt a fejlesztők.

Az új böngészőverzió jóval gyorsabb elődeinél, ráadásul stabilabb és jelentősen kevesebb memóriát használ - legalábbis ezt állítják a Mozilla munkatársai, akik szerint ezeket a pozitív változásokat különösen akkor vehetik észre a felhasználók, ha sok ablakot nyitnak meg. A legfontosabb újdonság, hogy a fejlesztők optimalizáltak a memóriakezelést, így a program 20-50 százalékkal kevesebb memóriát használ. Emellett a Firefox 7 gyorsabban indul el, ez elsősorban a Linuxon és a Mac OS X alatt figyelhető meg. Az indulási idő optimális esetben akár a korábbi felére is csökkenhet.

Szintén újdonság, hogy - a korábbi hírnek megfelelően - a Firefox 7 már tartalmazza az Azure nevű új grafikus rendszert, ami jelentős mértékben meggyorsíthatja a webes tartalmak megjelenítését és az oldalak betöltését. Az Azure az első teszteken kiválóan szerepelt, akár tízszer gyorsabbnak bizonyult a Firefox korábbi verzióiban használt grafikus rendszernél, a Cairónál. A leginkább a Microsoft Direct2D-re támaszkodó Azure képes lesz együttműködni a különböző operációs rendszerekkel, hardverplatformokkal és meghajtóprogramokkal is. Végül, ha valamilyen oknál fogva nem áll rendelkezésre natív Azure-támogatás, akkor a munka elvégzését az eddig is használt Cairo veszi át.

Az újdonságok között meg kell említeni, hogy a CSS3 esetében a Firefox 7 immár támogatja a Text-Overflow funkciót. Ezenkívül a fejlesztők több új HTML5-funkciót, továbbá a Web Timing technikát is integrálták a böngészőbe. Az utóbbi a webes fejlesztőknek segíthet az alkalmazásaik tökéletesítésében. Új funkció a Telemetry is, ami lehetővé teszi a valódi teljesítményadatok alapján a program további optimalizálását. Így kideríthető, hogy a böngésző valójában mennyi memóriát és processzormagot használ, valamint, hogy milyen gyorsan indul el.

A Firefox 7 már elérhető az Androidra is. Ez a kiadás két új funkcióval egészül ki. Az egyik a Copy-and-Paste, ami értelemszerűen a szövegek kijelölésében segít, míg a másik a Quit nevű funkció. Utóbbi lehetővé teszi a böngésző egyetlen kattintással való bezárását. Emellett az Nvidia Tegra processzorára épülő tábla PC-ken és okostelefonokon az eddiginél könnyebb lesz a webes fotók megjelenítése és feldolgozása. Végül, de nem utolsósorban a Firefox for Androidba integrálták a Websocket API-t is.

A Firefox 7.0 már letölthető magyar nyelven is és egyaránt elérhető Windows, Macintosh és Linux rendszerekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #48
    "Azért van a virtuális memória, hogy memóriahiány esetén azt is használja a rendszer. A virtuális memória a merevlemezen van tárolva. Nagy lassulás nem tapasztalható."
    Ha az a lemez SSD, akkor tényleg nem nagy a lassulás, egyébként a disk elérése durván 1000x lassabb mint a memóriáé, szóval a virtuális memória az úgy jó, ha a mérete 0.
  • Komolytalan #47
    A memóriafogyasztás nem a memóriamodulok ára miatt gáz, hanem azért, mert a beragadt memóriaváltozók számának növekedésével minimum négyzetesen nő a memória menedzselésre fordítandó processzor idő. Értsd: hiába hogy csak 3-4eFt 2G memória, ha egy i5-ös procit kell tartanod olyan feladatra, amit memóriafogyasztás nélkül egy i3-as is el tudna végezni. Mobil vonalon a téma még inkább gáz, mert a memória fogyasztás egy az egyben csökkenti az eszköz üzemidejét. Ezért nem is használ kb senki se mobil eszközön firefoxot.
  • Skynet #46
    Igazság szerint a sok hisztériának igaza is van meg nem is...
    A készítők idióták hogy rendes számokkal növelik a rókát, és 3-4 hónap alatt 3.5-ről már a 7esnél járunk...Jogos a hiszti,mert ez nevetséges...
    Ugyanakkor ha szépen kiadták volna a 4-est és ennek most nem 7-es lenne a száma hanem ez lenne mondjuk a 4.3-as verzió akkor sehol semmi hiszti nem lenne,csak a szokásos balfasz haterek fröcsögnék a hülyeségeiket..:)
  • Tetsuo #45
    +1
  • immovable #44
    Én már a 4-nél feladtam, mert egyre szarabb lett. Azóta Chrome van. Ez eddig jó.
  • Rapid81 #43
    Várj, várj, várj... Hol marad az FF6? Vagy az átaludtam? Nekem még 5.0.1 van fönn valamilyen oknál fogva... Nem is tudtam, hogy van 6, erre kijön a 7. :D
  • atomjani #42
    Kijött a 7.0.1-es frissítés. Talán ez javított pár dolgot.
  • woy #41
    "Megjelent a legújabb Firefox, amelynél elsősorban a sebesség és a stabilitás növelésére, valamint a memóriafogyasztás csökkentésére helyezték a hangsúlyt a fejlesztők."
    A szokásos sablonszöveg.Van aki még elhiszi ?
  • hurkaur #40
    Dolgoznak.hint
  • hurkaur #39
    swap swap swap hap hap hap