Berta Sándor

Csendes frissítési funkció kerülhet a Mozilla termékeibe

A Mozilla egyik fejlesztője bejelentette, hogy a szervezet által kiadott összes programban lesz egy olyan funkció, ami nem zaklatja majd a felhasználókat a frissítési értesítésekkel.

Brian R. Bondy blogbejegyzésében közölte, hogy elsőként a Firefox Windows alá kiadott verziói fogják magukat a jövőben "csendesen" frissíteni. A fejlesztők jelenleg is dolgoznak egy olyan szolgáltatáson, amely a böngészőt - felhasználói beavatkozás nélkül is - naprakész állapotban tartja. A szolgáltatást mindenki maga aktiválhatja, és amennyiben kikapcsolják, úgy a frissítések az eddig megszokott módon zajlanak majd. A Mozilla termékei ezzel a Chrome böngészőnél alkalmazott megoldást fogják követni. Bondy közlése szerint a szolgáltatás később a többi Mozilla-programot is frissíteni fogja, így támogatja majd a Thunderbirdöt, a SeaMonkey-t és a SongBirdöt. Az új funkció a Firefox 10-ben fog debütálni, ami várhatóan a jövő év elején jelenik meg.

A frissítési folyamat után kevesebb alkalommal lesz majd szükség a böngésző, illetve a többi alkalmazás újraindítására. A frissítések automatikusan le fognak töltődni a háttérben és a böngésző leállítása vagy újraindítása után azonnal települni fognak. Kivételt jelent, ha a felhasználó huzamosabb ideig nem állítja le vagy indítja újra a programot, ekkor ugyanis 24 óra elteltével automatikusan üzenetet kap, ami a fontos frissítésre figyelmezteti. Ezen túlmenően a Mozilla szoftverei a frissítések után minden kiegészítőt automatikusan kompatibilisnek fognak jelezni, kivéve, ha az adott program feketelistán van. A frissítési funkció nem csak a végleges verziók esetében fog működni, hanem a Nightly Builds, az Aurora és a Beta csoportba tartozó szoftverváltozatoknál is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • luthor112 #8
    "Ezen túlmenően a Mozilla szoftverei a frissítések után minden kiegészítőt automatikusan kompatibilisnek fognak jelezni, kivéve, ha az adott program feketelistán van."
    Szóval nem tiltja le a bővítményeket automatikusan még akkor sem, ha az adatok szerint nem kéne működnie.
    Persze ha valami úgy megváltozott a rókában, hogy nem fog működni, akkor nem fog működni.
    De hát fő a biztonság és gondolom a frissítések itt-ott biztonsági újdonságokat/frissítéseket is tartalmaznak.
  • Szefmester #7
    "A szolgáltatást mindenki maga aktiválhatja, és amennyiben kikapcsolják, úgy a frissítések az eddig megszokott módon zajlanak majd."
    Jogos, csak én az amennyiben kikapcsolják miatt gondoltam emígy. :P
  • Lowosan #6
    Pont ott van a szövegben hogy alapértelmezettben ki lesz kapcsolva: "A szolgáltatást mindenki maga aktiválhatja, és amennyiben kikapcsolják, úgy a frissítések az eddig megszokott módon zajlanak majd."
  • Szefmester #5
    Ennyire nem akarják hogy az emberek a Firefoxot használják? Ha józsi néne holnap neindíjja a rókát ami tele van pakolva a szomszéd vérpistike által leszedett addonokkal, amit józsi néne már nagyom megszokott és másnap meg nem fog indulni mert a róka frissül az addon meg nem, akkor józsi néne le fogja rottyantani a rókát, szól a szomszéd vérpistikének hogy valami nem van jól és gyorsan rakjon felemi olyat ami úgy működik ahogy köll.

    Én abban reménykedek hogy ki lehet majd kapcsolni ezt az aberrált funkciót. Azt pedig hogy van ilyen olyan buherátor addon amivel mehetnek a régebbiek nagy ívben lesz@rom! Nekem ne kelljen cseszegetni a böngészőt hogy úgy működjön ma ahogy tegnap este!
  • Laza #4
    Ha ennyi van beállítva akkor nem jön:


    Ilyenkor csak letölti, majd mikor újraindítod a böngészőt (legyen az rögtön vagy másnap), csak egy frissítési csíkot látsz, és indul is.
  • amitakartok #3
    Nem így. Még ha az automatikus letöltés be is van kapcsolva, akkor is jön a popup, hogy elérhető a következő verzió és hogy kell restart.
  • endrev #2
    Laza, szerintem arra gondolnak, hogy még ennél is csendesebb.

    Remélem azért figyelembeveszi majd a funkció hogy milyen a gépem, és nem próbálja telepíteni a Firefox 32-t, amikor már a 4-es sem fut rajta... :D
  • Laza #1
    Ez nem így működik már most is? A Beállítások > Haladó > Frissítés panelen eddig is be lehetett ezt állítani. Nálam a laptopon néha böngésző indításnál egy telepítő csík megy végig, ami felteszi az előtte háttérben leszedett frissítést.