Alex

Harmadára csökkentették a Sigma SD1 árát

A Sigma gyártástechnológiai változtatásokra hivatkozva radikálisan átalakította csúcskategóriás készüléke, az SD1-es árazását.

A vállalat tavaly nyártól árusítja az SD1-et, akkor még elképesztően magas, 9700 dolláros áron került a boltokba. Indoklásul az egyedi, más cég által nem alkalmazott Foveon szenzor szolgált, egyéb jellemzőiben ugyanis teljesen átlagos masináról van szó. Érzékelője valóban kiváló, hiszen ugyan méretében megegyezik a Canon és a Nikon tömegpiacra szánt SLR fényképezőgépeibe beépítettel, de megvan az a képessége, hogy pixelenként külön tudja rögzíteni a beeső fény vörös, zöld és kék komponenseinek erősségét, nem pedig egyben kezeli azokat, mint a hagyományos chipek.

A Foveon eljárásával elméletben részletgazdagabb felvételek készíthetők, hiszen nem a szerkezetnek magának kell kitalálnia a hiányzó színadatokat, mivel egyébként átlagos esetben minden pixel csak egy színt tud rögzíteni. A különbség kihangsúlyozására, illetve hogy a gyártó még versenyképessebbé tegye termékét a hagyományos típusokhoz képest, a Sigma a 15,4 megapixeles felbontású Foveont 46 megapixelesnek nevezi, és állításuk szerint a 30 megapixeles átlagos modellekkel van egy súlycsoportban.


Mivel pedig a 46 megapixeles kategória már bőven a középformátum territóriuma (a héten bejelentett D800 is "csak" 36 megapixeles), a marketingesek alaposan megnyomták a ceruzát az SD1 árcéduláján, így a Pentax 645D-vel állítva azt párba. Azonban a trükk úgy néz ki nem jött be, hiszen például Michael Reichmann, a középformátum egyik szakértője ugyan elismerte a részletgazdagságot, de mégsem ajánlotta megvételre a masinát tesztjében. "A Pentax 645D más ligában mozog. Az SD1 nem versenyképes még a jelenlegi médiumformátumú piac legalacsonyabb szegmensében sem." - írja.

Az árcsökkentést közlő sajtóanyagban a cégvezető, Kazuto Yamaki gyártástechnológiai okokra hivatkozik, és kijelenti, hogy a korábbi magasabb ár kényszerű döntés következménye volt. "A tömeggyártás megkezdése előtt nem tudtunk megoldani számos előforduló problémát, és a terveket nagymértékben túllépő előállítási költségek eredményezték az SD1 magas árát." Közlése szerint ez nagy csalódást okozott számukra és elsődleges prioritásként kezelték a kérdést. Ugyan majd egy évbe telt míg fáradozásaik meghozták a gyümölcsét, de mostanra végre elérték, hogy az eredetileg tervezett 3300 dolláros árcédulát rakhatják a termékre.

A változással együtt a szerkezet nevét is megváltoztatják, ezentúl SD1 Merrill lesz a Foveon szenzor egyik feltalálója, Dick Merrill tiszteletére. Az új modellnek hívott, de a régivel egyébként mindenben megegyező fényképezőgép márciustól lesz kapható. Az árcsökkentés bizonyára nagyban feljavítja majd a jövőbeli forgalmi adatokat, de egyben kiváltja a korábbi vevők erőteljes bosszankodását is. Ennek csökkentésére kedvezményeket nyújtanak nekik, melynek részleteit később ismertetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bestpixel #15
  Nagyon rosszul látod a dolgokat! Egyrészt ezt a gépet profi fotósoknak készítik, nem pedig hülyéknek, akik a marketing szöveg miatt veszik pl. a legújabb kompakt fényképezőt, vagy okostelefont aranyárban. Szóval, egy profi fotós egyből látja a képminőséget, őt nem lehet átverni. ma már a fórumoknak hála, az infó is gyorsan terjed (most persze, nem azokról beszélek, akik nem látta még ilyen gépet, de mindenhol fikázzák). Tehát, ha az SD1 olyan rossz gép/technológia lenne, akkor nem venné senki sem, még olcsóbban sem. Az ára tényleg magas volt, de az egyedi technológia ezt indokolja (a Bayer-szenzort sokkal több cég fejleszti, használja, így sokkal olcsóbb is.)

  A másik: egy ilyen technológia kifejlesztése nem olcsó mulatság (több tíz/százmillió dollár minimum, főleg az előéletet is beszámolva), tehát pár "bedőlt hülyének" eladott géppel nem lehet visszakapni az árát. Itt tényleg arról van szó, hogy fejlődik a gyártástechnológia és olcsóbb lesz a szenzor előállítása. Persze, ehhez hozzáadódik, hogy nem egy elterjed technológiáról van szó, tehát kicsi a széria, ami magában is magasabb árakat eredményez.

  Szerintem pont az új ár, a 3300 dollár a reális valahol. Ezzel kellett volna indítani, akkor most sokkal többen használnának ilyen gépet. De ez az ár is fog még lejjebb menni, remélem legalábbis.
 • bestpixel #14
  Írtam, hogy "főleg profiknak, stúdiófotózásra jó,", ez azt is jelenti, hogy a profinak a stúdióban van elég fénye (vakuk), tehát nem kell nagyobb érzékenységen használni a Sigmát (egyébként 800 ISO felett tényleg elég zajos, ezért nem is ajánlott pl. rendezvényfotózásra). De a zajosságát feledteti a kiváló képminősége. De, ha kell, külső helyszínen is lehet vakut használni! (Sötétben minek fotózni! ;) )

  A gyorsasággal kapcsolatban: ugyanolyan gyors, mint bármelyik másik mai konkurens modell (az autofókuszra és a képrögzítésre értem).

  Úgyhogy te valami más fényképezőgéppel kevered.
 • Zoli007 #13
  Az az a fényképezőgép, amelyik zajos képeket készít, de lagalább lassú?
 • whisper #12
  en ezt a dolgot csak az amd-re tudom atvetiteni. amikor ok is kitalaltak egy uj gyartas technologiat es olcsobbak lettek mint a tobbiek es otthoni felhasznaloknak teljesen korrekt termeket nujtottak olcsobb arkategoriaba mint az intel meg az nvidia. igaz sok grafikai program cuda parti,sok server intel procis,de sok olyan ugyan ilyen szegmensben dolgozo gepben dolgozik amd cpu vagy ati vga. sz.tem ezzel nincs semmi problema. sot aki nem nagy puskaval fotozik annak boven jo valasztas lesz es talan meg egy obit is tud venni melle.
 • AgentKis #11
  Olyan ez, mint amikor az akciós párizsi olcsóbb mint az élősertés átvételi ára. Valaki hazudik, a teljes ár is gyanús, de a termék is.
 • narumon #10
  Tudtommal most sem csinál senki hasonlót egyszerűen azért mert más irányba nyitnak. Egyébként nézd meg a Canon CCD-ket. A csúcsok szinte csak prototípus szintjén léteznek, még a legnagyobb consumer cuccba is felezik a méretét az ára és a gyártási hiány miatt, majd 2 év múlva minden szirszarban az van, mert szaré hugyé elő lehet állítani.
 • gforce9 #9
  Én e mögött, ne haragudj meg, de mást látok. Egyszerűen arról van szó, hogy kitaláltak egy technológiai újítást, ami a hozzászólásokból ítélve valójában nem hozott hatalmas képminőség javulást a konkurens termékekhez képest, de pár idióta bekajálta és el lehetett adni nekik baromidrágán. Amikor ezek elfogytak, akkor lejjebb vitték az árat. Egyrészt azért, mert a fejlesztéási költséget már simán megkeresték addigra, másrészt azért mert maga a gyártás nem volt drága muri és ha már olcsó, had vigyék, dőljön minél több lé. Én valahogy ezt nem igazán tudom elképzelni, hogy van egy gyökeresen más ccd baromidrága. Azután 1 éven keresztül a technológiába nyomják a pénzt, csak azért hogy olcsóbb legyen. Mivel ezen termékek átfutása 1 év körüli, ritka hogy annyi idő alatt nme áll elő valaki egy jobb cuccal.
 • narumon #8
  "Már ismét.... Ha egy hdd kijön elkezdődik a tömeggyártás és egyre olcsóbb. Azért mert egy idő után kitermelte a fejlesztési költségeket és pusztán a gyártási költséget kell kifizetni ami már a töredéke."

  Már ismét.... nem csak azért töredéke, hanem amíg mondjuk a gyártás első pár hónapjában megoldandó feladatok technikai gondok vannak - ezt hívják úgy hogy nem olyan magas a gyártási hozam - addig drágább előállítani. A gyártást és a terméket folyamatosan fejlesztik akkor is ha ugyanarról a termékről van szó, vannak úgynevezett revíziók. Hogy a HDD-s példádnál maradjak ez azt jelenti, hogy mondjuk az adott HDD-hez kell egy 5$-os chip amit mástól veszek, de mivel a termelés felfut, a gyártástechnológia fejlődik, ezért 3 hónap múlva azt a chipet már 4$-ért is be tudom szerezni, ergo már egy rakat pénzt nyertem, és ugyanez igaz szinte minden alapanyagra. Hogy egy jobban megvilágítható példát hozzak; konzolok, amik a kijövetelkor marha drágák ezért buktával adják, hogy el lehessen adni, de a hozzá való alkatrészek ára folyamatosan csökken, sőt néha át is tervezik, és 1 év múlva már nyereséges a gyártása, 3 év múlva meg maga a kánaán (vagy csökkentik jelentősen az árát)

  "De itt pont nem erről van szó, hiszen nem is tömegcikk és pont a fejlesztés miatt lett olcsóbb (legalábbis ezt mondják) csakhogy a fejlesztés pénzbe kerül."

  A fejlesztés "folyamatos". Nem tömegcikk de azért pár tízezret eladtak belőle, ami bőven elég lehet ahhoz, hogy a legdrágább része a szenzor mondjuk fele annyiba kerüljön, főleg mivel az azt gyártó cég folyamatosan egyre jobb hozamot tud produkálni. Saját példámmal is meg tudom ezt erősíteni, most olyan terméket gyártok amibe többek között akkumulátor is kell. Az akkumulátor gyártó partnerünk folyamatosan fejleszt, így jutottunk oda, hogy a mostani termékünkben az akkumulátor nem olcsóbb lett, cserébe viszont hosszabb ideig bírja, és ehhez nekem csak annyit kellett tennem, hogy szoros kapcsolatban vagyok az akku gyártó partnerrel, és figyelek arra, hogy mikor milyen fejlesztésük van. (ez lehetett volna az is, hogy maradok a régi típusú akksinál de csökkentem a méretét, vagy marad minden ugyanígy csak olcsóbb lesz - mivel a mi termékünk elég jó ezekben jelenleg is, így az mellett döntöttünk, hogy változatlan áron nagyobb akksi teljesítményt adunk.)


  "Ne hasonlíts már egy dollárezrekbe kerülő rétegcikket egy tömegtermelésben készülő áruhoz, mert teljesen más az életútja a kettőnek."

  Pedig csak kis mértékben különbözik. Amiről te beszélsz és jelentősen különbözik az az egyedi rendelésre készülő termék. Ott nincsenek nagy trükkök, bár ha technika van mögötte akkor még ott is vannak, egyszerűen mert 1 év múlva ugyanaz az alkatrész olcsóbb mint korábban.
 • gforce9 #7
  Már ismét.... Ha egy hdd kijön elkezdődik a tömeggyártás és egyre olcsóbb. Azért mert egy idő után kitermelte a fejlesztési költségeket és pusztán a gyártási költséget kell kifizetni ami már a töredéke. De itt pont nem erről van szó, hiszen nem is tömegcikk és pont a fejlesztés miatt lett olcsóbb (legalábbis ezt mondják) csakhogy a fejlesztés pénzbe kerül. Úgyhogy nem értem mit nem értesz. Ne hasonlíts már egy dollárezrekbe kerülő rétegcikket egy tömegtermelésben készülő áruhoz, mert teljesen más az életútja a kettőnek.
 • narumon #6
  Miért is? Ez technológiai iparban bizony így van.